glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament atina piran88
pasos1 sns1 ana11 uzice kusta333 djokovic8888888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Pregovori o imenu Makedonije u završnoj fazi – strah i od mogućih nemira

izvor: agencije  foto:                                                                                     11.01.2018  

zastaveATINA/SKOPLjE - Sudeći prema diplomatskim aktivnostima Atine i Skoplja, razgovori oko spora o imenu Makedonije, očito ulaze u završnu fazu, a zvaničnici dveju država uporno nastoje da sve u vezi sa tim do samog kraja ostane daleko od medija kako bi se izbegle tenzije u grčkoj i makedonskoj javnosti.

Nakon što je nekoliko organizacija iz Soluna, čiji se pripadnici protive bilo kakvoj upotrebu reči Makedonija u imenu, severnog suseda, juče se oglasio i Sinod Grčke pravoslavne crkve koji zastupa isti stav, što je izazvalo reagovanja državnih institucija. Ovoj opciji priključila se u velikom broju i grčka dijaspora, uglavnom ona koja živi preko Atlantika.

Dojče vele na makedonskom jeziku tim povodom konstatuje da se čini da ova situacija brine grčku vladu koja se, kako se navodi, plaši da bi takva situacija mogla da dovede i do javnih nemira u grčkom društvu.

Otuda insistiranje vlasti da u ovoj završnoj fazi sve u vezi sa razgovorima bude diskretno i daleko od radoznalih novinara.

Tako, na primer, i današnji sastanak dvojice ministara spoljnih poslova, Nikosa Kocijasa i Nkole Dimitrova, biće održani na nepoznatoj lokaciji.

Grčka pravoslavna crkva, koja se protivi upotrebi reči Makedonija u bilo kom obliku u imenu Makedonije, očekuje da vlada, koja predvodi razgovore o sporu sa imenom, razume zabrinutost Crkve.

Crkva, naime smatra, da to nije samo nacionalno, već i crkveno pitanje i da o tome imaju prava da se izjašnjavaju.

U analizi Dojče velea se navodi da u ovom trenutku nije jasno da li će stavovi svih opcija biti uključeni u pregovarački proces sa pravnog, političkog i jezičkog stanovišta.

Grčka je zato, navodi se, fokusirana na ublažavanje varnica koje dolaze i Grčke pravoslavne crkve i jednog broja grčkih organizacija koji, koje zastupaju isti stav i najavile su održavanje protestnog mitinga 21. januara u Solunu i drugim gradovima i opštinama.

S druge strane, postoje stranke koje smatraju da će Grčka skupo platiti nerealne odluke iz prošlosti koje su se pre svega rukovodile populizmom kada je reč o imenu Makedonije.

Oni ne spore da Crkva treba da igra važnu ulog, ali u okvirima svojih nadležnosti, dok je pitanje sprovođenja spoljne politike isključivo u nadležnosti vlade.

Neimenovani zvaničnik grčke vlade izjavio je za atinski dnevnik Katimerini da se Crkva meša u diplomatska pitanja zemlje, a ne dozvoljava da se država meša u pitanja Crkve.

U tekstu pod naslovom „Otvoreni front sa crkvom zbog imena”, Katimerini se obrušio na stav Crkve pitanjima i konstatacijama: Da li je crkveno rukovodstvo odlučilo da se priključi neonacističkom pokretu Zlatna zora, da li je Crkva odlučila da otvoreno ometa politiku zemlje, čime je, kako smatraju, prešla granicu svoje nadležnosti i da li bi možda trebalo pitati Crkvu kakvo bi ime njoj odgovaralo.

Katimerini zatim konstatuje da Crkva čak nije ni pokušala da od vlade dobije informaciju o toku pregovaračkog procesa, te da bi Crkva trebalo da bude naročito fokusirana na nacionalni interes, a ne na lične interese sveštenstva.

Ove stavovi Katimerinija, objavljeni na osnovu stavova neimenovanog izvora iz Ministarstva spoljnih poslova, komentarisao je takođe neimenovani član Svetog Sinoda GPC rekavši da se Crkva ne meša u politiku, ali da ima pravo da iznese svoje mišljenje, „osluškujući agoniju grčkog naroda”.

Grčka crkva je, inače, o svom stavu obavestila i premijera Aleksisa Ciprasa u kojem se, između ostalog, kaže:

Grčka crkva rečju sveštenstva i naroda od davnih vremena svedočila je o grčkom karakteru Makedonije, stoga ne možemo prihvatiti dodelu pojma 'Makedonija' ili izvedenih reči kao komponente u imenu druge države, koja će imati uticaj u ime raskošne samoproklomovane crkve 'Makedonije'. Očekujemo da odgovorna grčka vlada, koja rukovodi ovim pitanjem da razume zabrinutost crkve, što je zabrinutost kosmopolitskog helenizma”.

A grčki episkop Jeronimos je nakon dvodnevnog zasedanja Sinoda GPC rekao da Crkva ima svako pravo da bude zaintresovana za određeno pitanje jer to nije samo nacionalno, već i crkveno pitanje. 

 

 

Atina negira da je postignut dogovor oko imena Makedonije

Atina od Skoplja očekuje preimenovanje aerodroma, ulica i trgova

Međunarodna istraga o Kumanovskoj grupi?

SDSM slavi pobedu, VMRO DPMNE ne priznaje izbore

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

Makedonija čeka drugi krug

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

Makedonija bira gradonačelnike i odbornike

Pucnjava, polomljena stakla, uništeni plakati, uoči lokalnih izbora u Makedoniji

Skoplje i Atina „peglaju“ sporazum

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji

Dvojezičnost u Sobranju

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button