glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

eu7 vojska rs vucic-covic
skupstina000 agencija ljubisa-ristic Vetrenjacce alas novak1111111

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

izvor: agencije    foto:                                                                                     17 .10.2017  

parlament1Ko bi mogao da nasledi Gruevskog

SKOPLjE - Posle izbornog poraza VMRO-DPMNE na lokalnim izborima u Makedoniji, sve glasniji su zahtevi da lider te stranke i bivši premijer Nikola Gruevski podnese ostavku.

Portparol VMRO Ivo Kotevski potvrdio je da ta stranka analizira rezultate lokalnih izbora održanih u nedelju ne želeći, međutim, da otkrije više detalja.

„Kada analiza bude završena i nakon rasprave u stranci, javnost će bit obaveštena”, rekao je Kotevski, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Gruevski je, naime, nakon lokalnih izbora spremno preuzeo odgovornost za loš izborni rezultat.

Ipak, malo je verovatno da će bivši premijer Gruevski podneti ostavku na lidersku poziciju u stranci.

Vlatko Atanasovski, koji je deo grupe takozvanih reformista unutar VMRO već duže vreme traži promene u stranci i očekuje ostavku Gruevskog, ali i on misli da do tog ipak neće doći lako.

Atanasovski kaže da je ostavka lična odluka Gruevskog koji se pokazao kao autoritarni vladar.

Već neko vreme, međutim, spekulise se u javnosti sa nekoliko imena koja bi mogla naslediti Gruevskog na čelu stranke, a reč je o Nikoli Poposkom i Antoniu Milošoskom.

Mitko Gadzovski, politolog sa Fakulteta društvenih nauka, smatra da novog lidera VMRO-DPMNE treba tražiti među članovima stranke i dodaje da, ako Gruevski ostane, teško da će ta stranka više biti pobednička na izborima.

Gruevski je, naime, dva puta u poslednjh mesec dana pominjao svoju odgovornost. Prvi put Gruevski je pre izbora rekao da je spreman da podnese ostavku na mestu prvog čoveka stranke, ako izgubi izbore, a drugi put je u nedelju, nakon što su se zatvorila izborna mesta, rekao da je najveća odgovornost za loš rezultat na lideru stranke.

Lider VMRO je na polovini mandata šefa stranke. Izabran je na četiri godine u maju 2015.

Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

zaev33

SKOPLjE - Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da ne razmišlja o prevremenim parlamentarnim izborima i da namerava da se fokusira na rešavanje dugogodišnjeg spora ;oko imena sa susednom Grčkom.

On je novinarima rekao da mu je trenutni prioritet završavanje lokalnih izbora, čiji ga dosadašnji rezultat ohrabruje da se fokusira na donošenje ozbiljnih odluka, među kojima i na rešavanje spora sa Grčkom oko imena na, kako je rekao, „transparentan i inkluzivan način”.

Stranka Zorana Zaeva SDSM, koja ima tanku većinu u parlamentu, u prvom krugu lokalnih izbora je ubedljivo pobedila konkurentski opozicioni VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, pa su se u medijima pojavila nagađanja da bi mogao da organizuje vanredne parlamentarne izbore kako bi učvrstio centralnu vlast. ;

„Ovu podršku (građana na lokalnim izborima) gledamo kao podršku za rad, a ne za nove izbore. Rezultati lokalnih izbora mi daju dodatnu hrabrost za donošenje odluka, uključujući i rešavanje spora sa imenom”, rekao je premijer Makedonije.

Kako je istakao, pred Makedonijom su ozbiljne odluke koje treba da donese, među kojima su i „odluke za problem koji Grčka ima sa njenim ustavnim imenom”.

Zaev je objasnio da mu je trenutni prioritet da se lokalni izbori, čiji je drugi krug 29. oktobra, završe kompletno regularno i kredibilno, kao i u prvom krugu.

„Samo tada Makedonija pobeđuje. Odluke ćemo verovatno donositi posle 29. oktobra”, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

 

 

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

Makedonija bira gradonačelnike i odbornike

Pucnjava, polomljena stakla, uništeni plakati, uoči lokalnih izbora u Makedoniji

Skoplje i Atina „peglaju“ sporazum

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji

Dvojezičnost u Sobranju

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

Gošev: Mafija i dalje u vrhovima države Makedonije

Vlada Makedonije predložila uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika

Politiko: Zaev spreman na ustupke Grčkoj u vezi sa imenom/Lokalni izbori u Makedoniji biće održani 15. oktobra

Han: Makedoniji potrebno rešenje oko spora sa imenom

Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Trenutak za kompromis oko imena Makedonije?

Makedonija menja ime i - ulazi u NATO ?

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button