glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament Ambasada-Srbije-Skoplje dodik-govedarica
Dete-migrant radnik duboka suma vakcina88 bjelogrlic odbojkasi4

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

izvor: agencije    foto:                                                                                     23.08.2017  

zaev i vucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev obavili su, kako je saopšteno, "dug i otvoren" razgovor u kojem je postignuta saglasnost o pet tačaka, a prva predviđa da će se eventualne nesuglasice dve zemlje rešavati dijalogom.

To je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, a kako se dodaje Vučić i Zaev dogovorili su da će "obe zemlje u skladu sa međunarodnim propisima štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji", navodi se u zajedničkom saopštenju dvojice državnika i dodaje da će intenzivirati međusobnu komunikaciju na najvišem nivou.

Dve zemlje će podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.

Dvojica državnika postigla su dogovor i da će se obe zemlje zajednički boriti za očuvanje i unapređenje prijateljskih odnosa građana Srbije i Makedonije, kao i da će uložiti još veće napore za unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.

Tokom dana su se oglasili i zamenik makedonskog premijera i predsednica Vlade Srbije.

Bujar Osmani, koji je zadužen za evropske poslove u makedonskoj vladi, rekao je da „ohrabruju izjave Srbije o normalizaciji odnosa“, kao i da „Makedonija sama šalje pozitivne signale u tom smeru“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je konkretan razlog povlačenja osoblja ambasade Srbije iz Makedonije bio "obaveštajno dejstvo" i da je za nju trenutno najvažnije kako će se Makedonija dalje ponašati po pitanju članstva Kosova u UNESCO.

"Premijer (Makedonije Zoran) Zaev je meni u Trstu jasno i nedvosmisleno rekao da će se oni suzdržati za glasanje o ulasku Kosova u Unesko. Ja ga držim za reč. Meni to je važno - da kolege iz regiona drže svoju reč", rekla je Ana Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je kazala da je Srbija mnogo puta, na više načina, pokazala da je fleksibilna i tolerantna.

Premijerka je rekla da će ići na neformalni sastanak predsednika vlada zemlja Zapadnog Balkana posvećen regionalnim integracijama, koji će biti održan u subotu, 26. avgusta, u albanskom gradu Draču.

Evropska komisija pozvala je prethodno Srbiju i Makedoniju da pokažu uzdržanost i mirno reše sporna pitanja posle povlačenja osoblja srpske ambasade u Skoplju.

Portparol Evropske komisije rekao je za BIRN da je diplomatski incident "bilateralno pitanje dve zemlje koje Evropska unija pažljivo prati".

"Očekujemo da obe strane iskažu uzdržanost, i to pitanje rešavaju mirno, u duhu dobrosusednih odnosa", navela je Komisija.

Srbija je u nedelju celokupno osoblje svog diplomatskog predstavništva u Skoplju povukla u Beograd na konsultacije.

U prvom trenutku se nije znao razlog za takav potez, a onda je, u prvoj reakciji, premijerkaAna Brnabić u ponedeljak izjavila da je o odluci o povlačenju osoblja razgovarala s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Imala sam jutros sastanak sa Dačićem i konsultacije sa predsednikom Srbije, jer se ne radi o maloj stvari", rekla je Ana Brnabić u ponedeljak.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je potom da će deo osoblja biti vraćen u Skoplje do kraja nedelje, a da će ambasadorka Dušanka Divjak-Tomić biti vraćena posle konačnih konsultacija u Srbiji.

Nešto kasnije oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je odlučeno da se osoblje ambasade iz Makedonije povuče, jer su, kako je naveo, nadležni organi Srbije pružili dokaze o “veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije”.

Vučić je novinarima tada rekao i da je za takvu odluku bilo nekoliko razloga ali da su "nadležni organi" ustanovili to i predstavili i njemu i Vladi Srbije dokaze o takvom delovanju.

U danima novog zatezanja odnosa Beograda i Skoplja, potegnuto je i pitanje prijema Kosova u UNESCO.

Šef diplomatije Dačić, tako je najavio da bi ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u UNESCO i Srbija mogla da promeni stav po pitanju imena Makedonije. (Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija).

Vlada Makedonije u ponedeljak uveče je saopštila da je posvećena izgradnji doborusedskih odnosa sa Srbijom i „pozdravila najave Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i vraćanje stanja u uobičajene okvire“.

"U vezi sa konkretnim slučajem, ne donoseći ubrzane zaključke, pozdravljamo najave oficijelnog Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i za vraćanje stanja u uobičajene okvire", navodi se u saopštenju makedonske vlade u vezi bilateralnih odnosa sa Srbijom.

U odvojenom saopštenju, Vlada Makedonije poručila je da će u odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU.

Nakon toga, Vlada Makedonije se više nije oglašavala o novom sporu sa Srbijom.

Šta je bilo ovo s Makedonijom?“

Nakon iznenadnog i ni na koji ozbiljan način objašnjenog dramatizovanja situacije i javnosti ionako neshvatljivog dizanja tenzija sa susedom s kojim Srbija ima vrlo malo objektivnih problema a veoma mnogo bliskosti na svakom mogućem nivou, usledila su isto tako zagonetna uveravanja da će sve biti u redu i da će se stvari polako vratiti u normalu“, piše Tefil Pančić.

Pet tačaka iz dogovora Vučića i Zaeva:

  • Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rešavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.
  • Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.
  • Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.
  • Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.
  • Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.

 

 

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

Gošev: Mafija i dalje u vrhovima države Makedonije

Vlada Makedonije predložila uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika

Politiko: Zaev spreman na ustupke Grčkoj u vezi sa imenom/Lokalni izbori u Makedoniji biće održani 15. oktobra

Han: Makedoniji potrebno rešenje oko spora sa imenom

Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Trenutak za kompromis oko imena Makedonije?

Makedonija menja ime i - ulazi u NATO ?

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button