glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

eu5 PASOS_ Vladu-Republike-Srps
msp1 eu4 vakcinacija emir1 solotnik4 rocesti

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

izvor: agencije    foto:                                                                                     29.10.2017  

izbori 3U Makedoniji se u nedelju održava drugi krug lokalnih izbora, na kojem će biti izabrani gradonačelnici 35 opština. Za 70 kandidata se može izjasniti oko 833 hiljade glasača na preko 1.500 biračkih mesta.

Izborna trka između vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM) i opozicione VMRO DPMNE se vodi u 20 lokalnih samouprava, od kojih su u 14 najviše glasova u prvom krugu imale socijaldemokrate, a u šest VMRO DPMNE.

Prema analitičarima, najzanimljivije odnose ove dve partije imaju u tri skopske opštine - Kisela Voda, Butel i Gazi Baba, kao i u Štipu. Ove opštine su naročito važne za opoziciju, jer su njihovi kandidati u prvom krugu pobedili samo u manjim jedinicama lokalne samouprave.

Oni očekuju neizvesnu trku i u druge tri skopske opštine. U Čairu i Saraju za glasove birača se bore kandidati partija Albanaca, jedan iz vladajuće Demokratske unije za integraciju (DUI), a drugi iz opozicionog pokreta Besa. U opštini Shuto Orizari obojica kandidata su iz partija Roma, ali iza njih stoje SDSM i VMRO DPMNE.

U opštinama gde su kandidati iz partija Albanaca, u igri je mnogo kombinatorike, jer partneri u vladi DUI i Alijansa za Albance u nekoliko duela imaju protivkandidate, a u koaliciji sa Alijansom je i pokret Besa, koja je u opoziciji na državnom nivou.

U prvom krugu lokalnih izbora izabrani su gradonačelnici u gradu Skoplju i u 45 opština, od kojih su 38 kandidati koalicije predvođene SDSM-om, dok je opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE dobila poverenje glasača u samo tri opštine.

Današnje glasanje nadgleda oko 5.100 domaćih i 473 inostranih posmatrača, 315 prevodilaca, kao i 20 akreditovanih novinara iz inostranstva.

U subotu su glasali bolesni i građani koji nisu u mogućnosti da izađu na birališta, zatvorenici i raseljena lica.

 

 

Makedonija čeka drugi krug

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

Makedonija bira gradonačelnike i odbornike

Pucnjava, polomljena stakla, uništeni plakati, uoči lokalnih izbora u Makedoniji

Skoplje i Atina „peglaju“ sporazum

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji

Dvojezičnost u Sobranju

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button