glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

stolice GRANICA11 bih
eu2_s merkator Dragan_Bjelogrlic carinici gak rocesti

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Makedonija čeka drugi krug

izvor: agencije    foto:                                                                                     27.10.2017  

izbori77U nedelju se održava drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji, a glasači će birati gradonačelnike u 35 od ukupno 80 opština u zemlji. Trka između vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM) i opozicione VMRO DPMNE će se voditi u 20 lokalnih samouprava, od kojih u 14 najviše glasova u prvom krugu su imale socijaldemokrate, a u šest VMRO DPMNE.

Najzanimljivije duele ove partije će imati u tri skopske opštine - Kisela Voda, Butel i Gazi Baba, kao i u Štipu. Ove opštine su naročito važne za opoziciju, jer su njihovi kandidati u prvom krugu pobedili samo u manjim jedinicama lokalne samouprave.

Analitičari očekuju neizvesnu trku i u druge tri skopske opštine. U Čairu i u Saraju za glasove birača će se boriti kandidati partija Albanaca, jedan iz vladajuće Demokratske unije za integraciju (DUI), a drugi iz opozicionog pokreta Besa. U opštini Šuto Orizari obojica kandidata su iz partija Roma, ali iza njih stoje SDSM I VMRO DPMNE.

Glasanje u nedelju neće mnogo promeniti "veliku sliku" o lokalnim izborima, u kojima je SDSM ubedljivi pobednik, a VMRO DPMNE gubitnik, smatraju eksperti.

Profesor Nenad Marković sa pravnog fakulteta u Skoplju kaže da se može očekivati da se trend iz prvog nastavi i u drugom krugu.

"Nije se promenila jedna veoma bitna varijabla koja je mogla preokrenuti izbore, a to je bila eventualna ostavka Nikole Gruevskog na mestu predsednika VMRO DPMNE. Ukoliko je on ponudio ostavku između dva izborna kruga, mogao je poslati poruku da je, praktično, primio poruku glasačkog tela. Ovako, pobedom u prvom krugu, vlasti imaju šansu i mogu promeniti situaciju u svoju korist, čak i u onim mestima gde su gubili, kao što je na primer opština Štip", navodi Marković.

U opštinama gde su kandidati iz partija Albanaca, u igri je mnogo kombinatorike, jer partneri u vladi DUI i Alijansa za Albance u nekoliko duela imaju protivkandidate, a u koaliciji sa Alijansom je i pokret Besa, koja je u opoziciji na centralnom nivou.

Politički analitičar Naser Ziberi očekuje da će u albanskom bloku biti zanimljivije, jer je odnos snaga izbalansiraniji.

"Za razliku od makedonskih političkih partija, gde SDSM u prvom krugu ima ubedljivu pobedu i mislim da će po toj inerciji isto ili slično biti i u drugom krugu kod Albanaca, borba će biti do poslednjeg glasa, s obzirom na to da su Besa i Alijansa udružili snage, a sa druge strane SDSM podržava DUI", kaže Ziberi.

U prvom krugu lokalnih izbora izabrani su gradonačelnici u gradu Skoplju i u 45 opština, od kojih su 38 kandidati koalicije predvođene SDSM-om, dok je opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE dobila poverenje glasača u samo tri opštine.

 

 

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

Makedonija bira gradonačelnike i odbornike

Pucnjava, polomljena stakla, uništeni plakati, uoči lokalnih izbora u Makedoniji

Skoplje i Atina „peglaju“ sporazum

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji

Dvojezičnost u Sobranju

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

Gošev: Mafija i dalje u vrhovima države Makedonije

Vlada Makedonije predložila uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika

Politiko: Zaev spreman na ustupke Grčkoj u vezi sa imenom/Lokalni izbori u Makedoniji biće održani 15. oktobra

Han: Makedoniji potrebno rešenje oko spora sa imenom

Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Trenutak za kompromis oko imena Makedonije?

Makedonija menja ime i - ulazi u NATO ?

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button