glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament brisel6 piran88
krsko zatvor Mileta prsut marina krunic777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Atina negira da je postignut dogovor oko imena Makedonije

izvor: agencije  foto:                                                                                     10.01.2018  

atinaATINA - Grčki list „Katimerini” objavio je da je vlada u Atini odbacila spekulacije medija na albanskom da je postignut napredak u sporu oko imena Makedonije i da je dogovoreno da Makedonija promeni ime u „Republika Nova Makedonija”.

Katimerini” u onlajn izdanju prenosi izjavu portparola grčke vlade Dimitrisa Canakopulosa da Atina odbija da učestvuje u spekulacijama o razgovorima o imenu te zemlje.

Nismo zainteresovani za mnogobrojne spekulacije u vezi sa pregovorima o imenu, već da nastavimo sa pregovorima na ozbiljan način, tako da možemo da dođemo do rešenja u narednih nekoliko meseci za problem koji nas prati 25 godina”, kazao je Canakopulos, odgovorajući na navode medija na albanskom da je postignut dogovor da Makedonija promeni ime u „Republika Nova Makedonija”.

Grčki dnevni list „Proto tema” je juče, pozivajući se na portal na albanskom infošćip.kom, koji je fokusiran na Makedoniju, preneo da su se Atina i Skoplje navodno dogovorile da Makedonija promeni ime u „Republika Nova Makedonija”.

Portal se poziva na „pouzdane grčke izvore” i navodi da je novi dogovoreni pun zvaničan naziv države „Republika Nova Makedonija”, ili skraćeno „Nova Makedonija”, a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku, prenosi „Proto tema”.

To je objavljeno nakon sastanka potpredsednika makedonske vlade Bujara Osmanija sa zvaničnicima grčke vlade u Atini.

Grčka i Makedonija su se na sastanku složile da učine nove napore u cilju rešavanja spora koji koči napredak Skoplja ka pridruživanju EU i NATO, prenosi Rojters.

Posvećeni smo iznalaženju rešenja u narednih šest meseci. Godina 2018. je zlatna godina mogućnosti za moju zemlju da napreduje kad je reč o evroatlantskim integracijama. Zato smo posvećeni iznalaženju rešenja”, rekao je Osmani, koji je zadužen za evropska pitanja.

On je rekao da ne može da komentariše pitanje da li će njegova zemlja morati da menja ustav kako bi se omogućila promena imena, niti novinske navode da dve strane razmatraju mogućnost naziva „Nova Makedonija”.

Ne mogu trenutno ništa da kažem o stavu dve delegacije. Na pregovaračima je da o tim pitanjima razgovaraju, a kada postignemo dogovor, iznećemo to u javnost”, rekao je Osmani.

Atina blokira pokušaje bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i ometa njene težnje ka članstvu u EU jer tvrdi da ime Makedonija podrazumeva polaganje prava na severni region Grčke koji nosi isto ime.

U skladu sa sporazumom iz 1995, Grčka je pristala na privremeni naziv „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija” dok se spor ne reši, ali ne pristaje da se pod tim nazivom ta zemlja pridrži NATO ili EU.

Grci su veoma osetljivi kad je reč o pitanju imena i kasnije ovog meseca planirani su skupovi na severu Grčke protiv bilo kakvog kompromisa koji bi podrazumevao upotrebu imena Makedonija.

Međutim, Atina navodi da sada postoji mogućnost da se spor reši nakon izbora umerenije vlade u susednoj zemlji.

Inače, Grčka i Makedonija treba da, kasnije ovog meseca, održe novu rundu pregovora sa posrednikom UN.

 

 

Atina od Skoplja očekuje preimenovanje aerodroma, ulica i trgova

Međunarodna istraga o Kumanovskoj grupi?

SDSM slavi pobedu, VMRO DPMNE ne priznaje izbore

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

Makedonija čeka drugi krug

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

Makedonija bira gradonačelnike i odbornike

Pucnjava, polomljena stakla, uništeni plakati, uoči lokalnih izbora u Makedoniji

Skoplje i Atina „peglaju“ sporazum

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji

Dvojezičnost u Sobranju

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button