glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

bsf autoput1 cetnici
skoplje 4 migranti888 ana44 dizel bemus22 kockanje

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Makedonija bira gradonačelnike i odbornike

izvor: agencije    foto:                                                                                     09.10.2017  

izbori8

Na današnjim, šestim lokalnim izborima u Makedoniji više od 1,8 miliona glasača bira gradonačelnike i odbornike u 80 opština i u Gradu Skoplju. U toj trci učestvuje 19 partija i koalicija, kao i 64 grupa birača.

Državna izborna komisija (DIK) je saopštila da izlaznost birača do 13 časova na teritoriji države iznosi 27,11 odsto. Ovo je manji odziv u odnosu na parlamentarne izbore u decembru.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Toni Angelovski rekao je da policija nije zabeležila ozbiljna kršenja javnog reda i mira tokom izbora na izborima.

Angelovski je na pres-konferenciji istakao da je u opštini Butel došlo do incidenta koji se ne dovodi u vezu sa izborima. MUP je podigao prijavu za sedam slučajeva primanja mita.

Policija je registrovala privremeni prekid ili kašnjenje u glasanju na 20 biračkih mesta iz tehničkih razloga, ali glasanje je nastavljeno, saopšteno je iz MUP-a.

[Automatsko osvežavanje podataka: Izlaznost birača | Izlaznost u opštinama | Izlaznost u Skoplju | Odbojavanje vremena do zatvaranja birališta]


Različita su očekivanja o tome ko će osvojiti najviše glasova, ali svi se slažu da će se 
glavna bitka voditi između koalicija na čelu sa vladajućim Socijaldemokratskim savezom (SDSM) premijera Zorana Zaeva i opozicione VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Svi su saglasni i da je veoma bitno u kakvoj atmosferi će se odvijati ovi izbori, s obzirom na političke tenzije koje su prethodile njihovom raspisivanju.

Prema poslednjim podacima DIK-a, više od pet hiljada domaćih posmatrača nadgleda tok glasanja, a od inostranih misija, najbrojnija je ona iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja je sastavljena od oko 200 posmatrača i oko 150 prevodilaca.

Međunarodni predstavnici u Makedoniji prethodnih dana su saopštili svoja očekivanja.

Iz ambasade Sjedinjenih Država u Skoplju kažu da su izbori važni za budućnost Makedonije kao prosperitetne i stabilne demokratije, kompletno integrisane u evroatlantske institucije.

Ambasador Evropske unije (EU) Samuel Žbogar je pozvao političke lidere i članove partija da sprovedu izbore bez zastrašivanja i nasilja.

Žbogar je istakao da računa da će državne institucije i građansko društvo ispuniti svoj deo odgovornosti za održavanje demokratskih, slobodnih i fer izbora.

Inače, u subotu su glasali bolesni i nemoćni građani, zatvorenici i raseljena lica. Drugi krug je zakazan za 29. oktobar.

 

 

Pucnjava, polomljena stakla, uništeni plakati, uoči lokalnih izbora u Makedoniji

Skoplje i Atina „peglaju“ sporazum

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji

Dvojezičnost u Sobranju

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

Gošev: Mafija i dalje u vrhovima države Makedonije

Vlada Makedonije predložila uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika

Politiko: Zaev spreman na ustupke Grčkoj u vezi sa imenom/Lokalni izbori u Makedoniji biće održani 15. oktobra

Han: Makedoniji potrebno rešenje oko spora sa imenom

Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Trenutak za kompromis oko imena Makedonije?

Makedonija menja ime i - ulazi u NATO ?

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button