glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament atina piran88
pristina6 sns1 ana11 pasos1 predrag-lucic djokovic8888888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Paolo Sorentino gost „Kustendorfa“

izvor: agencije   foto:                                                                    11.01.2018

kusta333

Kusturica je rekao na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture da će Sorentinu biti uručena nagrada za buduće filmove koja od ove godine nosi naziv Drvo života, a u okviru „Restrospektive velikana“ biće prikazani njegovi nagrađeni filmovi.

Najavio da će na festivalu razmatrati gde je film danas i kakva je njegova sudbina, da li televizijska serija postaje bolji medij od filma i da li se zapravo film iz bioskopskih sala seli na TV ekrane pretvarajući se u drugu formu.

Zbog toga smo pozvali najboljeg (Paola Sorentina) sa kojim ćemo diskutovati o ovim pitanjima i čija će serija Mladi papa, koju ja gledam kao roman o svim papama, biti neprestano prikazivana tokom pet dana“, dodao je Kusturica.

Program „Retrospektiva velikana“ biće posvećena i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku, za koga Kusturica kaže da je jedan od retkih koji nikada nije snimio loš film, a u ovom programu će biti prikazana i dva filma iz 1967. Breza, Ante Babaje, i Praznik, Đorđa Kadijevića iz 1967. godine.

Festival će otvoriti reditelj Ruben Ostlund sa filmom Skver – pobednik Kanskog filmskog festivala.

U okviru programa „Savremene tedencije“ biće prikazani filmovi Nikada nisi zaista bio ovde rediteljke Lin Remzi, koji će na radionici studentima i mladim stvaraocima predstaviti producentkinja Rosa Atab, inače predsednica žirija, zatim filipinsko ostvarenje Rikša nagrađen Zlatnim peharom u Šangaju, bugarski film Pravci, kineski Sunce koje može da pomera planine, kao i francusko-belgijsko ostvarenje Vernost.

Radionice studentima držaće reditelji pomenutih naslova Paolo Viljaluna, Stefan Komandarev, Ćijan Von i Mikael Roskam.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 21 film studenata i mladih autora iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika, Jordana i sa Filipina.

U žiriju će, pored producentkinje Atab, biti i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur, dok će nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliti Ištvan Borbaš.

Kustendorf“ će predstaviti i dva nova filma mlađih autora - Pesma jezera Svej, Arija Golda, i dokumentarac Nema bogova, nema gospodara: Istorija anarhizma, Tankreda Ramona, dok će u okviru festivala u Andrićgradu biti otvorena restrospektivna izložba dela Petra Lubarde.

U muzičkom programu nastupiće američki gitarista Geri Lukas, japanski bend „Japalkan“ koji izvodi srpske pesme na srpskom jeziku, zatim „Vlatko Stefanovski trio“, francuski bend „Barbo“ i „Bajaga i Instruktori“.

Ministarstvo kulture i informisanja pomoglo je „Kustendorf“ sa 25 miliona dinara, a ministar Vladan Vukosavljević to smatra važnim segmentom kulturne politike, jer je u pitanju jedna od najznačajnijih manifestacija kojom se Srbija diči.

Primetio je da lista gostiju „Kustendorfa“ prethodnih 10 godina predstavlja enciklopediju najznačajnijih stvaralaca, a sam festival je „mesto susreta onih na vrhu i onih koji se ka tom vrhu penju“. Vukosavljević je Mećavnik i Kusturičinu misiju uporedio sa Andrićevim hajdukom Stojanom iz priče Veletovci, pri čemu je primetio da Kusturica nije poput hajduka Stojana sam u toj svojoj borbi protiv Turaka - protiv trivijalnosti, jeftine zabave nekvalitetnih sadržaja, već okuplja slične glasove, pretvorivši Mećavnik u jednu od „kula svetilja“.

Kusturica se nadovezao da njegov život jeste jedna vrsta specifične hajdučije „robinhudovskog tipa“ i dodao da je od nedođije napravio destinaciju sa željom da svoju dobit od kinematografije i muzike pretvori u opštu.

 

 

Preminuo novinar i pisac Predrag Lucić

Crnjanski, gusle i video-trake

Jugoslav Pantelić: Na Festu ljudi zbog kojih smo se zaljubili u film

Miloš Šobajić: Evropa se kida po zahtevu Velikog Brata

SANU počinje digitalizaciju arhivske građe ''duge'' 200 kilometara

Maratonci istrčali krug

Kako smo voleli film

Nikad veći budžet za srpsku kinematografiju

Pogorelićevo svraćanje u Beograd

Čedomir Kolar: Neki nam još broje krvna zrnca

Dragan Bjelogrlić: Ovde ljubav i mržnja idu ruku pod ruku

Pop kultura kao subverzija

Gran pri za Alena Gomisa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button