glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament atina piran88
pasos1 sns1 ana11 nemanjici3 kusta333 djokovic8888888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U Kosjeriću i Užicu vazduh opasan po zdravlje

izvor: agencije  foto:                                                                           11.01.2018

uzice

Aerozagađanje u Kosjeriću poslednjih dana je alarmantno, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Ekološkom pokretu tog grada na zapadu Srbije. Iz te organizacije predlažu uvođenje vanrednih mera u ovoj zlatiborskoj opštini.

Mi ništa ne možemo da preduzimemo. Obavestili smo sve nadležne u lokalu i Republici. Na njima je kakve će dalje korake prediuzeti”, izjavio je za RSE predsednik Ekološkog pokreta Dalibor Vujić.

Prisustvo PM 1 i PM2, suspendovanih štetnih čestica (sumpor dioksid, kobalt, azotni oksidi) u vazduhu je i do 5-6 puta veće od dozvoljenog. Kosjerić je tako u redu najzagađenijih mesta u Srbiji.

Merenja se vrše svakodnevno od 26. decembra 2017. godine:

Dozvoljeno je 35 jedinica, a mi smo u utorak imali 216. Nije bolja situacija ni prethodnih 15 dana”, kaže Vujić.

Slična situacija je i obližnjem Užicu. Pre dva dana Zavod za javno zdravlje definisao je vazduh u tom gradu kao opasan po zdarvlje, jer je imao tri puta veću koncentraciju čađi od dozvoljene.

Jedna od mera koje preduzima lokalna vlast je besplatno čišćenje individualnih odžaka i kotlova, koji često nisu čišćeni po čitavu deceniju. Nakon ove akcije, utvrđeno je da u proseku svaki odžak imao više od pet kilograma čađi, izjavila je Dunja Đenić većnica za ekologiju Grada Užica.

Pokazalo se da su odžaci i kotlovi u katastrofalnom satnju, da se ne održavaju, da se koriste jeftini i za aerozagađenje šteteni energenti. Zbog toga je preporuka da se razmišlja o promeni energenta za 15 do 16 000 individualnih ložišta koja su najveći problem. Inače u Užicu gradska toplana prešla je sa 80 posto na gas. Dok sva individualna ložišta ne pređu na gas važno je što bolje održavanje onoga što imamo”, kaže Đenić.

Povodom ekoloških problema u Kosjeriću i Užicu oglasili su se i iz Zavoda za javno zdravlje Užica. Olivera Janjić, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu, poziva osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima posebno da skrate boravak napolju.

Hronični bolesnici moraju uzimati redovnu terapiju a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, obavezno se obratiti lekaru. Ostali treba da izbegavaju aktivnosti napolju u perodima sa lošim kvalitetom vadzuha ne preporučuje se provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima”, kaže Janjić.

 

 

Teslagram, srpska zaštita koju je nemoguće falsifikovati!

Epidemiolog: Epidemija malih boginja verovatno će trajati do marta

Posao za 1.000 istraživača

EU radi na ukidanju rominga između EU i Zapadnog Balkana

U BiH se umire od zagađenosti zraka

Alva – bitkoin iz Sombora

Zajednički izumi vode u budućnost

Epidemiolog Radovanović: MMR vakcina nije uzrok autizma

„Vikipedija“ poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

Živi svet na Balkanu u opasnosti zbog hidroelektrana

Završetak studije o potencijalima digitalizacije u regionu početkom naredne godine

Sedamdeset godina Instituta za medicinska istraživanja

Životna sredina još nije postala prioritet

Ukupno 93 osobe obolele od malih boginja

Ustavni sud odbacio inicijative protivnika obavezne vakcinacije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button