glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ep_ dacic2 nove snage
Aleksandar Vucic dreamworks kosovo-granica sabor vetropark djukic6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dvojezičnost u Sobranju

izvor: rse    foto: rfe                                                                                    13.09.2017  

sobranje11

Predlog zakona o upotrebi jezika je u centru pažnje javnosti u Makedoniji već duže vreme, a ova tema je na dnevnom redu sednice Sobranja. Predstavnici opozicije tvrde da je ovaj predlog protivustavan i da njegovom primenom neće doći do kohezije u društvu, nego do razjedinjenja. Naglašavaju da u njemu nije pomenuto unapređenje i drugih jezika, kao na primer turskog.

Cilj zakona o dvojezičnosti je da se zaobiđe promena Ustava, u slučaju da je neko rešio da koalicijski dogovor pretoči u ustavnu ili zakonsku normu”, kaže Antonijo Milošhoski, poslanik iz opozicione VMRO DPMNE.

On je kritikovao Vladu da iako je tvrdila da će biti javne debate o svim pitanjima, o ovom predlogu zakonu nije pozvala stručnjake da se izjasne i da ga je donela po skraćenom postupku da bi se izbegla debata.

Na ovu izjavu je reagovao Dževad Ademi iz Demokratske unije za integraciju (DUI), partije Albanaca koja je deo nove vlade, a učestvovala je i u vladinoj koaliciji kada je na njenom čelu bila VMRO DPMNE. On je poslanike iz opozicije podsetio da je do 29. januara, do kada su VMRO DPMNE i DUI vodili pregovore o sastavu vlade, ovaj zakon bio ustavan. Nije dobro da se stavovi zauzimaju u zavisnosti od trenutnih pozicija, dodao je Ademi.

Mojim obraćanjem na makedonskom jeziku hoću da vas uverim i da vam dokažem da mi apsolutno ne smeta jezik da bi se razumeli. Pa, prijatelji moji, jezik je sredstvo za komunikaciju, a ne alatka za sakrivanje misli”, rekao je Ademi.

Ministar pravde Bilen Šaljiji, obrazlažući zakon, rekao je da je Vlada Makedonije odlučna da nastavi put ka razvoju države sa ravnopravnim građanima.

Predlog-zakonom se predviđa na celoj teritoriji zemlje i u njenim međunarodnim odnosima da osim makedonskog jezika i njegovog ćiriličnog pisma, služben bude i jezik kojim priča najmanje 20 posto građana i njegovo pismo.”

Ovim zakonom se predviđa da makedonski i jezik kojim priča najmanje 20 posto građana budu službeni u svim organima državne vlasti, centralnim institucijama, javnim preduzećima, agencijama, direkcijama, ustanovama i organizacijama, komisijama i drugim institucijama.

I predsednik opozicione VMRO DPMNE Nikola Gruevski je izjavio da je predloženi zakon o jezicima neustavan i da ga može osporiti bilo koji građanin sa pretstavkom Ustavnom sudu.

U znak nezadovoljstva zbog predlog zakona o upotrebi jezika nekoliko nevladinih organizacija održaće proteste ispred zgrade parlamenta. Mirni protest nije protiv manjinskih etničkih zajednica u Makedoniji, kaže se u pozivu građanima. Protest je sa zahtevom Vladi da povuče zakon o upotrebi jezika jer je, kako navode demonstranti, neustavan i neevropski i ruši unitarnost i teritorijalni integritet države, diskriminira manje etničke zajednice, destabilizuje zemlju i vrši majorizaciju manjine nad većinom.

Ukoliko Sobranje donese ovaj zakon, organizatori protesta će podneti zahtev predsedniku države da ne potpisuje ukaz o proglašenju zakona.

slobodnaevropa.org

 

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

Gošev: Mafija i dalje u vrhovima države Makedonije

Vlada Makedonije predložila uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika

Politiko: Zaev spreman na ustupke Grčkoj u vezi sa imenom/Lokalni izbori u Makedoniji biće održani 15. oktobra

Han: Makedoniji potrebno rešenje oko spora sa imenom

Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Trenutak za kompromis oko imena Makedonije?

Makedonija menja ime i - ulazi u NATO ?

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button