glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

brisel zeleznica brnabic-rama
hamovic BRATISLAVA dejton8 vakcina6 partizan-skenderberg zvezda-arsenal1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Međunarodna istraga o Kumanovskoj grupi?

izvor: rse   foto: rfe                                                                                   03.11.2017  

kumanovska grupaPresuda o krvavom obračunu u kumanovskom Divom Naselju nije smirila strasti. Najave Vlade Makedonije o međunarodnoj istrazi ostavljaju otvorena pitanja o događajima 9. i 10. maja 2015. godine. Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski u septembru je najavio da će vlada preuzeti obavezu da sprovede dodatnu međunarodnu istragu, ali do sada niko iz vlasti nije saopštio detalje o tome.

Iz Udruženja diplomiranih kriminalista kažu da ukoliko bude sprovedena takva istraga, delo može prerasti u viši rang, ako su u sve umešane i neke vladine institucije koje su bile upoznate sa ovim delom, a moguće je i da bi drugi preuzeli veću odgovornost, a ne samo direktni počinioci. Iz udruženja dodaju da se trebaju najpre iscrpiti sva domaća pravna sredstva, jer postoji rizik od kršenja suvereniteta ukoliko dođe do međunarodne istrage.

Neki pravnici tvrde da nema pravnog osnova za međunarodnu istragu, ali da se može koristiti tehnička i stručna pomoć u domaćoj istrazi. Prema njima, institucionalna međunarodna istraga podrazumeva uključenje međunarodnog prava i umešanost više država, pa bi kao takva bila teško sprovodiva. Bivši javni tužilac Jovan Trpenovski smatra da najave o takvoj istrazi praktično znače negiranje pravnog sistema i institucija u zemlji.

Političke partije koje pozivaju međunarodne ekspertske grupe da bi istražile slučaj treba da provere kakve su proceduralne mogućnosti regulirane zakonom, Ustavom, krivičnim postupcima u zemlji. Mislim da do toga neće doći i ne bi trebalo da dođe, zato što bi to značilo devalviranje čitavog pravnog sistema u zemlji.”

U četvrtak nakon presude, Demokratska unija za integracije (DUI), partija Albanaca koja je deo vlade, saopštila je da je sudski proces otvorio dileme o motivima o ovom, kako kažu, teškom slučaju. Oni su pozvali MUP i sudske vlasti da uključe strane eksperte u istragu. Iz ove partije traže uspostavljanje komunikacije sa vlastima na Kosovu i u Albaniji zbog razmene informacija zarad kompletnog rasvetljavanja slučaja. U završnom obraćanju advokat odbrane Naser Raufi je tražio od suda da obezbedi kao dokaz u postupku telefonske razgovore jednog od ubijenih članova oružane grupe i lidera DUI-a Alija Ahmetija. Alijansa za Albance, koja je isto tako deo vlade, pozvala je međunarodnu zajednicu da se uključi u rasvetljavanju ovog, kako kažu, montiranog političkog slučaja. “Smatramo da je ovo suđenje političko i da je nastavak montiranog političkog slučaja iz vremena režima VMRO DPMNE-DUI. Suđenje je po meri mentaliteta tog režima i političkih partija koje su bile u prethodnoj vlasti”, kaže se u saopštenju ove partije.

Pravni eksperti tvrde da političke partije, da bi umirile javnost, pozivaju na međunarodnu istragu, a ukoliko dođe do toga, pokazaće se da njihov kadar na rukovodećim funkcijama nije završio dobro svoj posao u pravnom sistemu.

Krivični sud u Skoplju 2. novembra je presudio da su 33 od ukupno 37 optuženih za terorizam i terorističku organizaciju u slučaju u kumanovskom Divom Naselju, krivi za to delo, a četvorica su oslobođeni optužbi. Sedam optuženih su osuđeni na kaznu doživotnog zatvora, drugih 13 su dobili po 40 godina zatvora, a ostali su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 12 do 20 godina. Danas, 3. novembra, je u odvojenom suđenju još jedan optuženi osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

slobodnaevropa.org

 

SDSM slavi pobedu, VMRO DPMNE ne priznaje izbore

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

Makedonija čeka drugi krug

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

Makedonija bira gradonačelnike i odbornike

Pucnjava, polomljena stakla, uništeni plakati, uoči lokalnih izbora u Makedoniji

Skoplje i Atina „peglaju“ sporazum

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji

Dvojezičnost u Sobranju

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button