glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

av5 zastava srpska lista1
kripta df Vladan-Vukosavljevic-S Zagadjenje jovic11 srbija-irska44

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

izvor: agencije    foto:                                                                                     07.09.2017  

migranti nemacka

Evropski sud pravde u potpunosti je odbacio zahteve Mađarske i Slovačke da budu izuzete iz programa EU o razmeštanju izbeglica konstatujući da EU ima pravo da natera članice da primene mehanizam preraspodele. Slovačka i Mađarska odbile su da primenjuju nametnute kvote i uz podršku Češke i Poljske tužile su EU Sudu u Luksemburgu, insitirajući da je mehanizam razmeštanja i kvota iz 2015. nelegalan jer je donet glasanjem ministara, a ne konsenzusom šefova država ili vlada EU.

Zahtevi Slovačke i Mađarske u potpunosti su odbačeni, ističe se u saopštenju Suda od 6. septrembra.

Zemlje EU saglasile su se u septembru 2015. sa planom o razmeštanju izbeglica koje su stigle do Grčke i Italije po ostalim zemljama EU, ali je do sada razmešteno samo oko 24.000 ljiudi.

Taj plan, koji previđa kvote za svaku zemlju, smatra se ključnim delom migracione politike EU.

Mađarska i Poljska su glasale protiv plana i odbile da učestvuju u njemu, dok je Slovačka do sada primila samo nekolicinu izbeglica iz Grčke.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je odluka Evropskog suda pravde "nečuvena i neodgovorna".

Sijarto je rekao da odluka Evropskog suda pravde ugrožava bezbednost i budućnost Evrope, prenela je agencija AP.

On je rekao da je reč o političkoj odluci i da će Mađarska nastaviti da se bori protiv nastojanja EU da natera zemlje da prihvataju migrante.

Sijarto je rekao da će Budimpešta nastaviti da stavlja naglasak na odbranu spoljnih granica EU i da je vreme da EU odustane od "neuspešnog" plana za razmeštanje migranata.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da Slovačka poštuje presudu Suda EU u Luksemburgu da su neosnovane tužbe Slovačke i Mađarske na evropske izbgeličke kvote, ali da to ništa ne menja na političkom stavu da će Slovačka nastojati da se solidarnost u izbegličkoj krizi izražava drugačije.

"U potpunosti poštujemo presudu Suda...  Naš stav prema kvotama se ne menja. To danas govorimo potpuno jasno", kazao je Fico na vanrednoj konferenciji za novinare u Bratislavi povodom presude.

Fico je kazao da će Slovačka nastaviti da se politički angažuje da se solidarnost u migrantskoj krizi koja je pogodila Evropu iskaže drugačije a ne nametnutim primanjem izbeglica koje, kako je upozorio, ionako ne žele da ostanu u Slovačkoj.

"Presuda Suda ne donosi nikakav novi kvalitet. Važno je reći da u potpunosti poštujemo taj stav Suda. Kao treće, u stavu moje vlade kada su u pitanju kvote i migranti apsolutno se ništa ne menja", rekao je Fico.

Ta odluka ministara unutrašnjih poslova EU iz 2015. će, po rečima premijera, ionako prestati da važi 26. septembra, tako da se za Slovačku apsolutno ništa ne menja i ne prete joj nikakve sankcije za to što se bez uspeha žalila na kvote.

I slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak rekao je da ne može da zamisli da Slovačka ne poštuje odluku Suda EU, ali nije objasnio da li će Slovačka sada primiti izbeglice koje je trebalo da primi, i samo je naglasio da to nije mehanička stvar.

Slovačka je u prvoj fazi trebalo da preuzme 802 izbeglice iz kampova u Grčkoj i Italiji, a kasnije, u slučaju potrebe, još 656 izbeglica.

"Smernica o raspodeli izbeglica prestaje da važi krajem meseca, a do danas je preseljeno 17 %  ukupnog broja", podsetio je Lajčak dodajući da je program relokacije bio u celini neuspešan u EU.

Ministar spoljnih poslova Poljske Vitold Vaščikovski izjavio je povodom odluke Suda EU da odbaci žalbe Slovačke i Mađarske na izbegličke kvote da Poljska neće ni nakon presude popustiti ni pristati na kvote jer ionako u EU izbeglica nema, već su sve nelegalni migranti.

"Slovaci su me upozoravali da će ishod biti takav. Nažalost institucije Unije primenjuju na nas dvostruke aršine. Ne damo se. Nema nikakvih izbeglica, samo nelegalni migranti", kazao je Vaščikovski poljskom informativnom portalu Onet.pl.

Amnesti i evroposlanici pozdravljaju odluku Suda

Organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesti internešenal (Amnesty Intenational) pozdravila je presudu Evropskog suda pravde protiv zahteva Mađarske i Slovačke da budu izuzete iz programa EU o razmeštanju izbeglica, navodeći da su one pokušale da pretvore svoje zemlje u "zone bez izbeglica".

Direktorka evropske kancelarije Amnestija Iverna Makgouan rekla je da su Slovačka i Mađarska pokušavale da izbegnu sistem EU za solidarnost, ali da svaka zemlja ima ulogu u zaštiti ljudi koji beže od nasilja i progona. Pozvala je nacije da pokažu solidarnost jedna s drugom i sa tražiocima azila koji traže zaštitu u Evropi.

Vodeća evroposlanica koja se bavi tim pitanjem Ska Keler rekla je da ova presuda znači da "nema izgovora" za EU zemlje da ne dele prihvat izbeglica iz Grčke i Italije, kako su se i obavezale.

Ona je rekla da lideri kao što je mađarski premijer Viktor Orban ne mogu da traže dodatna sredstva za zaštitu granice a da istovremeno blokiraju prihvat izbeglica iz Grčke i Italije.

Predsedavajući Komiteta za civilne slobode koji se bavi migracijom Klo Moraes rekao je da je hitno potrebno da se pripremi organizovan odgovor sa empatijom na situaciju s izbeglicama.

On je rekao da spor tempo premeštanja izbeglica ukazuje na znatne praznine u odgovoru EU na najveću krizu na evropskom kontinetu od Drugog svetskog rata.

Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Predsednica organizacije Lekari bez granica Džoan Liu rekla je danas da evropske vlade finansiranjem programa za sprečavanje migranata da stignu u Evropu plaćaju za njihovo nezakonito maltretiranje u Libiji.

Liu je u otvorenom pismu napisala da je libijski zatvorski sistem "bujajući biznis kidnapovanja, mučenja i iznude".

"Evropske vlade su odabrale da zadrže ljude u takvoj situaciji. Ljude ne treba slati natrag u Libiju niti ih zadržavati tamo", navela je ona.

Liu je odbacila pohvale upućene evropskim merama zahvaljujući kojima je smanjen broj migranata koji iz Libije kreću u Evropu, kao i onih koji se dave u Sredozemnom moru.

Ona je takav način razmišljanja označila kao "u najboljem slučaju čisto licemerje a u najgorem cinično saučesništvo u organizovanom poslu svođenja ljudskih bića na robu u rukama krijumčara".

 

 

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

Gošev: Mafija i dalje u vrhovima države Makedonije

Vlada Makedonije predložila uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika

Politiko: Zaev spreman na ustupke Grčkoj u vezi sa imenom/Lokalni izbori u Makedoniji biće održani 15. oktobra

Han: Makedoniji potrebno rešenje oko spora sa imenom

Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Trenutak za kompromis oko imena Makedonije?

Makedonija menja ime i - ulazi u NATO ?

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button