glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

av77 izbori 3 Vladu-Republike-Srps
msp1 rakic vakcinacija emir1 solotnik4 muslin000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

SDSM slavi pobedu, VMRO DPMNE ne priznaje izbore

izvor: rse   foto: rfe                                                                                   30.10.2017  

zaev-gruevskiPrema preliminarnim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora koje je jutros objavila Državna izborna komisija Makedonije, kandidati Socijaldemokratskog saveza (SDSM) su osvojili glasove u 17 opština, VMRO DPMNE u dve, Demokratska unija za integraciju (DUI) u šest, Alijansa za Albance u tri, pokret Besa u jednoj, DPA u jednoj i kandidat Grupe birača glasove u jednoj opštini.

Ostaje da se u potpunosti prebroje glasovi u još četiri od 35 opština u kojima je proveden drugi krug lokalnih izbora.

"Ovo je velika pobeda građana Makedonije. Imali smo demokratske, fer i čiste izbore, koji su prava slika volje građana", rekao je predsednik SDSM i premijer Zoran Zaev posle završetka drugog kruga lokalnih izbora.

Istovremeno, lider opzicionog VMRO DPMNE Nikola Gruevski izjavio je da njegova stranka ne priznaje rezultate lokalnih izbora u Makedeoniji, na kojima je izgubila i da traži prevremene parlamentarne izbore.

"Lokalni izbori su bili mafijaški. VMRO DPMNE ih ne smatra fer i demokratskim izborima", rekao je Gruevski na konferenciji za novinare nedugo nakon zatvaranja izbornih mesta u drugom krugu izbora za gradonačelnike.

drugom krugu izbora građani su glasali za gradonačelnike 35 opština. Za ukupno 70 kandidata je pravo da se izjasni imalo oko 833 hiljade glasača na preko 1.500 biračkih mesta.

Prema podacima nevladinih organizacija i institucija, izbori su održani u demokratskoj atmosferi uz manje prekršaje izbornog procesa i izolovanih incidenata.

Prema analitičarima, najzanimljivije odnose ove dve partije imaju u tri skopske opštine - Kisela Voda, Butel i Gazi Baba, kao i u Štipu. Ove opštine su naročito važne za opoziciju, jer su njihovi kandidati u prvom krugu pobedili samo u manjim jedinicama lokalne samouprave.

Oni očekuju neizvesnu trku i u druge tri skopske opštine. U Čairu i Saraju za glasove birača se bore kandidati partija Albanaca, jedan iz vladajuće Demokratske unije za integraciju (DUI), a drugi iz opozicionog pokreta Besa. U opštini Šuto Orizari obojica kandidata su iz partija Roma, ali iza njih stoje SDSM i VMRO DPMNE.

U opštinama gde su kandidati iz partija Albanaca, u igri je mnogo kombinatorike, jer partneri u vladi DUI i Alijansa za Albance u nekoliko duela imaju protivkandidate, a u koaliciji sa Alijansom je i pokret Besa, koja je u opoziciji na državnom nivou.

U prvom krugu lokalnih izbora izabrani su gradonačelnici u gradu Skoplju i u 45 opština, od kojih su 38 kandidati koalicije predvođene SDSM-om, dok je opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE dobila poverenje glasača u samo tri opštine.

slobodnaevropa.org

 

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

Makedonija čeka drugi krug

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

Makedonija bira gradonačelnike i odbornike

Pucnjava, polomljena stakla, uništeni plakati, uoči lokalnih izbora u Makedoniji

Skoplje i Atina „peglaju“ sporazum

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji

Dvojezičnost u Sobranju

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button