glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

srpska ambasada ministri odbrane sastanak
dodik44 radnik kongres vakcina88 karizi stimac

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

izvor: agencije    foto:                                                                                     21.08.2017  

vlada makedonije

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU

Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama. Kada postoje osetljiva pitanja između naših suseda, Makedonija će uvek slediti državne interese zasnovane na dobrosusedstvu i unapređivanju regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanju u sporove među državama, navodi se u saopštenju vlade u Skoplju.

Ovo saopštenje predstavlja odgovor makedonskih vlasti na pisanje medija o razlozima povlačenja osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju.

Agencija Tanjug podseća da je makedonski premijer Zoran Zaev početkom maja rekao da će Makedonija prilikom narednog glasanja o članstvu Kosova u Unesku biti neutralna.

Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

Povlačenje osoblja ambasade Srbije u Skoplju na konsultacije u Beoggrad se povezuje sa odnosom Makedonije u vezi prijema Kosova u Unesko, javila je danas agencija Makfaks.

Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesko, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda.

"Razlog za povlačenje zvanično ne saopštavaju ni makedonska, ni sprska strana, ali kao što saznaje Makfaks, povezuje se s glasanjem za Kosovo u Unesku i pretnjama šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će uzvratiti na eventualnu podršku Makedonije Kosovu, pa i da će preispitati priznavanje ustavnog imena zemlje", navela je ta privatna makedonska agencija.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije još nema zvaničnu informaciju iz Beograda zbog čega je Srbija povukla diplomate i zaposlene iz ambasade u Skoplju.

U tom ministarstvu su jutros rekli državnoj agencijiu MIA da uspostavljaju komunikacije sa srpskim ministarstvom radi utvrdjivanja činjenica za taj postupak.

Očekuje se da srpsko Ministarstvo spoljnih poslova oko podneva da zvanično objašnjenje.

U makedonskom ministarstvu spoljnih poslova rečeno je da, saglasno relevantnim odredbama Bečke konvencije, odgovarajuće institucije preuzimaju mere zaštite i bezbednosti ambasade Srbije u Skoplju.

Srpska ambasada je obavestila makedonsko ministarstvo da će osoblje biti povučeno na konsultacije u Beograd, uz molbu da makedonske vlasti pojačaju bezbednost ambasade u Skoplju.

 

 

Gošev: Mafija i dalje u vrhovima države Makedonije

Vlada Makedonije predložila uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika

Politiko: Zaev spreman na ustupke Grčkoj u vezi sa imenom/Lokalni izbori u Makedoniji biće održani 15. oktobra

Han: Makedoniji potrebno rešenje oko spora sa imenom

Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Trenutak za kompromis oko imena Makedonije?

Makedonija menja ime i - ulazi u NATO ?

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button