glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

100 dana dodik77 izbori 3
pasos migranti888 ana44 dizel bemus22 kockanje

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

izvor: rse    foto: rfe                                                                                   16 .10.2017  

zaev777

Prema prvim zvaničnim rezultatima koje je saopštila Državna izborna komisija, vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) je osvojio najviše gradonačelničkih mesta na jučerašnjim lokalnim izborima, šestim u samostalnoj Makedoniji.

Obrađeni su skoro svi izborni materijali, kažu iz Komisije, a kandidati vladajuće partije imaju najviše glasova u 50 od ukupno 80 opština i Gradu Skoplju.

Kandidat za prvog čoveka glavnog grada Petre Šilegov iz SDSM-a je osvojio nešto više od 50 procenata glasova, a njegov rival, aktuelni gradonačelnik Koče Trajanovski iz VMRO DPMNE dobio je poverenje od oko 36 posto glasača.

Socijaldemokrate vode i skoro u svim skopskim opštinama, a slično je i u drugim većim gradovima. Opštinski saveti su izabrani u svim lokalnim jedinicama u Makedoniji.

U onim opštinama gde nijedan od kandidata nije osvojio 50 posto glasova ići će se u drugi krug izbora, koji je zakazan za 29. oktobar.

Lider socijaldemokrata, premijer Zoran Zaev je proglasivši pobedu poručio da će nove vlasti biti u funkciji građana.

"Era lokalnih šerifa je završila, obaveza nam je veća, u Makedoniji će biti života za sve. Nove lokalne vlasti će biti transparentnije i odgovornije i radiće kao servis građana", poručio je Zaev simpatizerima okupljenim ispred zgrade Vlade Makedonije.

Predsednik opozicione VMRO DPMNE Nikola Gruevski je nakon izbora izjavio da je glasanje proteklo u nedemokratskoj atmosferi, sa neregularnostima, pritiscima, potkupljivanjem glasača, manipulacijama sa glasačkim listićima. Poručio je kako zbori nisu završeni, te da je VMRO-DPMNE velika partija.

"Uslediće analiza izbora, analiziraće se svi aspekti da bi se utvrdilo šta je drugo, osim neregularnosti, sa naše strane bilo nedovoljno dobro ili loše urađeno. Ja imam najvišu odgovornost za izborne rezultate i o svemu tome, a i o budućem pravcu, će se diskutovati odmah nakon izbora", najavio je Gruevski.

Državna izborna komisija je ocenila da su lokalni izbori bili demokratski, fer i bez incidenata. Kako je navela, partije su ispoštovale kodeks o fer izborima, a Komisija uspela da prevaziđe sve probleme.

I Ministarstvo unutrašnjih poslova je ocenilo da je izborni dan prošao bez ozbiljnijih narušavanja javnog reda i mira. Ministar Oliver Spasovski je informisao da je registrovano više manjih incidenata, kao potkupljivanje, glasanje za drugog, fotografisanje glasačkog listića, dodajući da su primili pedesetak prijava po raznim osnovama.

Organizacije koje su imale svoje posmatrače izbora saopštile su da su zabeležena određena narušavanja procesa, uobičajena i za sve ranije izbore.

slobodnaevropa.org

 

Makedonija bira gradonačelnike i odbornike

Pucnjava, polomljena stakla, uništeni plakati, uoči lokalnih izbora u Makedoniji

Skoplje i Atina „peglaju“ sporazum

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji

Dvojezičnost u Sobranju

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

Gošev: Mafija i dalje u vrhovima države Makedonije

Vlada Makedonije predložila uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika

Politiko: Zaev spreman na ustupke Grčkoj u vezi sa imenom/Lokalni izbori u Makedoniji biće održani 15. oktobra

Han: Makedoniji potrebno rešenje oko spora sa imenom

Zaev: Bugarska iskreno podržala Makedoniju na putu EU i NATO

Trenutak za kompromis oko imena Makedonije?

Makedonija menja ime i - ulazi u NATO ?

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button