glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament brisel6 ratari
krsko zatvor Mileta prsut marina krunic777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zagreb šuti o 'vrućem krumpiru' iz Ljubljane

izvor: rse           foto:  rfe                                                                               09.01.2018

piran88

Još nema službenih reakcija na jučerašnju poruku predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera nakon susreta sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom da dvije zemlje moraju poštivati arbitražnu odluku, da to neriješeno pitanje utječe na europsku perspektivu Zapadnog Balkana i da će zemlje kandidatkinje morati riješiti granična pitanja prije ulaska u Europsku uniju (EU).

Europska komisija inzistira na ovome da joj se slična priča ne ponovi kod ulaska Srbije i Bosne i Hercegovine u EU, procjenjuju u oporbi.

Zastupnik oporbenog Građansko-liberalnog saveza (GLAS) i hrvatski zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Goran Beus Richembergh ocjenjuje za Radio Slobodna Europa (RSE) da je arbitražna odluka povoljna za Hrvatsku i da je rješenje da se pričeka da prođe izborna kampanja u Sloveniji i potom usvoji tu odluku, koju će Slovenija zvati arbitražom, a Hrvatska bilateralnim sporazumom.

"Europska komisija inzistira da se ovo pitanje riješi iz više razloga. Prvi je da želi očuvati institut ad-hoc arbitraže. Jer, ukoliko bi propala ova priča do kraja, onda više nitko nikada ne bi išao na ad-hoc arbitrarna odlučivanja. To bi bilo strašno, jer bi u međunarodnom pravu nastala jedna rupa, jedan vakuum koji bi sigurno štetno djelovao na sve buduće moguće sporove između pojedinih država. S druge strane, žele se osigurati da se ovaj cirkus neće ponoviti kada recimo Srbija ili Bosna i Hercegovina dođu u zrelu fazu priključivanja Europskoj uniji", kaže Goran Beus Richembergh.

Nakon što nije uspjela s bilateralnim pritiskom na Hrvatsku i nezadovoljna što pritisak Bruxellesa na Hrvatsku nije jači, Slovenija je odlučila vrući krumpir vratiti u Bruxelles, tako u izjavi RSE socijaldemokratski eurozastupnik Tonino Picula tumači Pahorovu posjetu Bruxellesu i pismo slovenskog zastupnika Lojza Peterlea europskim čelnicima na temu arbitraže.

Prema sudu Picule, tamo treba pokucati i Hrvatska, pokazati da joj je stalo i da nije ukopana u svoju poziciju i prihvatiti prijedlog pomoći iz Bruxellesa.

"Treba uzeti u obzir i ono što je jučer Juncker rekao na kraju svog obraćanja: načelno podržavajući arbitražnu presudu, on je napravio i jednu vrstu geste –izrazio je razumijevanje za hrvatski otklon od tog procesa. I mislim da je nakon svega ovoga njegov prvi potpredsjednik Frans Timmermans najpozvaniji da dođe u Ljubljanu i Zagreb i vidi može li se što napraviti", navodi Tonino Picula.

Neki analitičari u Hrvatskoj upozoravaju da je hrvatska diplomacija potpuno inertna, da ju je slovenska diplomacija debelo pretekla u objašnjavanju svog viđenja spora oko arbitraže i da će zbog toga Hrvatska trpjeti posljedice.

Ako ne prihvati rezultat ad-hoc arbitraže, koja je bila slovenski uvjet za dizanje blokade u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU, Slovenija najavljuje tužbu, blokadu hrvatskog ulaska u šengenski prostor i nastavak blokade ulaska u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Hrvatski ratni veteran Petar Janjić Tromblon objavio je u ponedjeljak, nakon isteka roka što ga je dao Vladi da riješi spor sa Slovenijom oko morske granice, da će organizirati akciju "Regata za razum – Piranski zaljev – Savudrijska vala" za nepunih mjesec dana - 3. veljače iz Umaga.

Dakle, odustao je od najave da će organizirati 100 brodica s ratnim veteranima koje bi patrolirale Piranskim zaljevom i čuvale onaj dio zaljeva koji Hrvatska razumije kao vlastito teritorijalno more.

Razlozi za odustajanje su najvjerojatnije vrlo mlak odaziv na njegovu inicijativu i osuda njegove inicijative od strane hrvatskih vlasti, koje su ponovile kako do rješenja u sporu sa Slovenijom treba doći u dijalogu.

Beus Richembergh je od onih koji ne vide svrhu Janjićevih ekshibicija.

"Svima onima koji bi rješavali ovo pitanje na silu, koji bi organizirali protestne regate ili nedajbože kakve incidente poručujem da je vođenje države jako odgovoran i važan posao, da njega sigurno ne mogu odraditi ni građanske inicijative ni ljudi koji se nazivaju po oružju i za dobrobit države neka se povuku s javne scene i neka ne prave štetu Republici Hrvatskoj", ističe zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

slobodnaevropa.org

 

Badnje veče obeleženo u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji/Papa Franja čestitao Božić pravoslavnim vernicima

Spor Slovenije i Hrvatske: Bez incidenata, bez rješenja

Pejčinović: Hrvatska će odgovoriti svim raspoloživim sredstvima

Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske

Hrvatska pozvala Sloveniju da ne poseže za jednostranim merama

Mediji: Umro Slobodan Praljak nakon što je popio otrov u sudnici

Haški sud: Postojao udruženi zločinački poduhvat s Tuđmanom na čelu

Sabor se sprema da zakonom Srbiju proglasi za agresora

Sberbanka blokirala sve račune Todorićima u Londonu

Hrvatska nezadovoljna presudom Mladiću - nije utvrđeno učešće Srbije

Grabar Kitarović: Puno vode će proteći Dunavom dok Srbija i Hrvatska ne kažu da su prijatelji

Grabar-Kitarović: Nisam u sukobu s premijerom/Plenković: Ima problema, ali u Hrvatskoj nije vanredno stanje/Hrvatski Sabor izglasao poverenje Vladi

Slovenački portal: Detalji krivične prijave protiv Todorića

Todorić uhapšen u Londonu

Pljušte optužbe zbog 'Agrokora'

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button