glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-srbija brisel opozicija11
ministarstvo kulture zaev6666 milo9 hidro cvele krajinovic11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ergela na Borikama na kolenima    

izvor: evn  foto: vn                                                                                           20.03..2018.

Borike

 

Nekada državno, pa vojno, a potom vlasništvo svojevremeno čuvenog poljoprivrednog dobra "Agrokombinat", danas životari s manjim delom u privatnom vlasništvu Zora Šljivića iz Mokrog kod Pala, a većim delom u posedu jedne mikrokreditne banke iz Banjaluke. U štalama arapskih i bosanskih-brdskih konja, preostala su samo 53 neuhranjena grla, a nekada ih je bilo preko 350.

- Brinem o konjima, a mesečnu platu dobijam od Zorana Šljivića. Bilo bi mi mnogo lakše da zbog bankarske hipoteke nije zatvoren hotel "Borike" sa pet trokrevetnih i devet dvokrevetnih soba, restoranom sa 100 sedišta i drugim pratećim prostorijama, za čije renoviranje je utrošeno preko 200.000 maraka. Imali smo i školu jahanja, vožnju kočijama i zimskim saonicama, a Zoran je nabavio i jednog bizona, vuka, srne i jelene, 300 koza i 200 ovaca, pa "viseće šetalište" za decu u borovoj šumi u čijem središtu se nalazi hotel. Taj mali raj za turiste srušio se preko noći, pa smo sada tu samo ja i 53 konja - kaže, za "Novosti", čuvar ergele Bojan Kačar.

Ergela je preživela dva svetska rata i minuli ratni sukob, a hoće li i ovu 120. godišnjicu postojanja, ostaje da se vidi.

- Preživeće bar ovo što je preostalo u mom je vlasništvu. Za ostalo mogu da kažem da me prevario prethodni vlasnik Mladen Stojanović iz Banjaluke, zbog čeka sada bankari od mene traže 3.000.000 maraka koje nemam - kaže, za "Novosti, Zoran Šljivić. - Osim toga isplatio sam Stojanovićev dug od 41.000 maraka za plate radnicima, uveo centralno grejanje u hotel, platio 37.000 zaostalog duga za hranu za konje, i još 40.000 KM za navodno pokrivanje štale, da bi me onda sačekali bankari i "srušili kulu od karata".

Prema Šljivićevim rečima, uspeo je jedino da sačuva rasu. Doveo je iz Zagreba eminentnog veterinarskog stručnjaka koji je uzeo nalaze krvi i "umatičio grla" kako bi se sačuvala arapska i ukrštena brdska - bosanska rasa, zbog koje je pre 120 godina i oformljena ova ergela na Borikama.

- Očekujem da će za konje sa Borika biti zainteresovani u Ministarstvu policije koje namerava da oformi brigadu sa jahaćim konjima. Sve drugo prevazilazi moje trenutne mogućnosti - dodaje Pljivić. - Da je bilo odgovornosti, danas bi "Borike" bile raj za turiste, baš kako sam ja zamislio gradeći sportske terene za pripreme vrhunskih sportista.

POTENCIJAL

"BORIKE" se nalaze na 30 kilometara od Andrićgrada i termalne banje "Vilina vlas" u Višegradu, a po 130 kilometara je udaljena od Zlatibora i Tjentišta, pa bi sve zajedno moglo da predstavlja nesvakidašnju turističku celinu.

novosti.rs

 

Osipa li se opozicija u RS?

Brnabić u Banjaluci: Što pre osposobiti Bratoljub

Dodik: Srpska želi što veću autonomiju

Ivanić: Razmena teritorije sa Srbijom bi bila korisna za BiH

RS brani praznik- 9. januar

Koliko novca građana troše predstavništva RS u svijetu?

U RS 114.357 nezaposlenih: Bez posla i doktori nauka

Srbi nestali iz Federacije/ Dodik: Prvi mart nije i neće biti praznik za Republiku Srpsku

Dodikov 'ortakluk' sa Čovićem

Stranke podeljene i po pitanju položaja Srba

Stižu automati za RS, briga u Sarajevu

Dodik odlikovao Vučića ordenom RS

Inicijative u RS za Mektićevu smenu!

Mektić: U Srebrenici je bio genocid

Čavić za raspuštanje parlamenta do izbora!

U kom pravcu energetike ide BiH?

Bošnjaci koče izborni proces

Pomoćnik haškog sudije priznao: Nije bilo dokaza za genocid u Srebrenici

I RS se pita za izgradnju auto-puta

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button