glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Vucic-Bec1 ambasada u berlinu skoplje1_3
mladic 77 ministarstvo kulture vakcine3 ana1 milojevic-zekic slo-ita

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Bošnjaci koče izborni proces

izvor: evn  foto: vn                                                                                                 04.02..2018.

predsednistvo bih 

I nakon sastanaka članova Predsedništva BiH s prestavnicima EU u Briselu, ali i sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednicom EK, nema naznaka da li će doći do izmena Izbornog zakona BiH. Najtvrđi stav i dalje imaju bošnjački političari, koji ne žele da započnu ozbiljne razgovore na tu temu, jer im odgovara sadašnji izborni zakon BiH po kojem glasovima Vošnjaka može da se izabere i hrvatski član Predsedništva BiH, ali i hrvatski delagati u Parlamentu FbiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da se u BiH bez izmene Ustava može doći do adekvatnih izmena izbornog zakonodavstva, bez obzira na to kakav model primenili, i stavio do znanja da će bošnjačka strana učiniti sve da zadrži mogućnost izbora dvojice članova Predsedništva.

- Na taj način bismo mogli da sprovedemo izbore, ako se to želi - rekao je Čović.

On je dodao da je jasno stavio do znanja da će bošnjačka strana činiti sve da zadrži mogućnost izbora dvojice članova Predsedništva, i da će pokušati opstruisati bilo kakav dogovor.

Prema njegovim rečima, u narednih 10 dana međunarodna zajednica organizovaće u Sarajevu sastanak na kome će sa stručnjacima biti raspravljano o tome da li treba menjati Ustav ako se menja način biranja članova Predsedništva ili izbora Doma naroda u FBiH.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da na sastanku u Briselu nije bilo pomaka u vezi sa izbornim zakonodavstvom, a ukoliko ih i bude, to će zavisiti od SDA i HDZ.

On je rekao da su Evropa, a posebno Evropska narodna partija, jasno rekle da hoće da pomognu da BiH dobije novi izborni zakon i reši probleme.

Ocenio je da je to vrlo upozoravajuće, ne prema jednom, drugom ili trećem političaru, nego prema BiH kao zemlji u celini.

-Ovakvo poigravanje sa celom ovom pričom sigurno će zakočiti BiH ko zna za koliko godina. Zato je obaveza, pre svega SDA i HDZ, da ponude neko rešenje, ali onda i drugih partija u FBiH da nađu rešenje - naveo je Ivanić.


SRBI DA BIRAJU SRBE

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je da će pokrenuti inicijativu za redefinisanje stava u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH, odnosno da bude zadržana sadašnja odreba Ustava BiH da RS bira Srbina za člana Predsedništva BiH. Dodik je pojasnio da je stav Srpske nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić - Finci” bio da Srpska bira neposredno jednog člana Predsedništva, bez nacionalne odrednice.

novosti.rs

 

Pomoćnik haškog sudije priznao: Nije bilo dokaza za genocid u Srebrenici

I RS se pita za izgradnju auto-puta

Banjaluci problem vehabije u FBiH, Sarajevo vidi paravojsku u RS

Na američkoj crnoj listi Dodik, Šešelj, Daut Haradinaj, Stanišić…

Blagić: Verbalni rat u RS, najava izborne godine

Funkcioneri SDS optužuju Dodika da seje strah i deli narod

Prave se spiskovi nepodobnih Srba?

U RS ne postoji paravojska/Dodik: Opasne spekulacije o paravojnim jedinicama; Cvijanović: Podmeću RS

Dodik: Nisam protivnik SAD i EU, ali se protivim držanju predavanja

Karikatura političkog života u BiH

Dječije 'igre državnosti'

Ivanić: Nedostatak saradnje sa institucijama Republike Srpske

Dodik na Dan RS: Cilj je što veća samostalnost

Prvi korak BiH prema fondovima EU

Ivanić: Nisam optimista da će 2018. biti bolja godina za BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button