glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori7777 av555 plenkovic88
skupstina444 izbori777 iper Beogradska-tvrdjava3 zvezda-unicaha derbi99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbi nestali iz Federacije/ Dodik: Prvi mart nije i neće biti praznik za Republiku Srpsku   

izvor: novosti online foto: vn                                                                                             01.03..2018.

zenica 

Srbi nestali iz Federacije

Referendum o nezavisnosti u BiH 1. marta pre 26 godina "oduvao" je Srbe iz opština nekadašnje regije Zenica, jer je od 64.000 sada ostalo zvanično svega 5.473.

Prema popisu 1991. u Zenici ih je bilo nastanjeno 22.592, a prema popisu iz 2013. svega 2.409. Od nekadašnjih u Zavidovićima 11.637, Visokom 7.377, Kaknju 4.937, Varešu 3.630, Olovu 3.196, Tešnju i Maglaju po 3.078, Žepču 2.289 i u Brezi 2.118, Srba sada u tim opštinama ima manje od hiljadu.

- Referendum i rat su učinili svoje, Srbi su bili manjina u tim opštinama i ta dva faktora su dovela do toga da se osećaju nesigurno, veliki broj ih je stradao i zatvarani su u logore i jednostavno su spasavajući glavu pronašli novi dom u RS, Srbiji, kao i u inostranstvu - kaže za "Novosti" profesor demografije na Univerzitetu Istočno Sarajevo prof. dr Stevo Pašalić.

On napominje da su sada u većini opština FBiH, kao i u zeničkoj regiji, Srbi na nivou "statističke greške", odnosno manje ih je od jedan odsto ukupne populacije i da se radi uglavnom o starijoj populaciji. Pašalić tvrdi da je zbog toga u procesu potpuni nestanak Srba na tom prostoru. Izrazio je sumnju da stvarni broj Srba u Zenici odgovara broju navedenom u popisu pre četiri godine, te kaže da je u tom gradu nestalo i 20.000 Jugoslovena kao rezultat dešavanja na tim prostorima.

- Srbi jednostavno izumiru u Federaciji i neće dugo proći da ćemo dobiti homogenizovane prostore, čak i RS, gde je slična situacija i sa druga dva naroda, istina kada su u pitanju Bošnjaci u dosta manjoj meri - kaže Pašalić.

U federaciji je danas neradni dan.

KANTONI

U skupštini Zeničko-dobojskog kantona Srbi imaju formiran klub poslanika u kojem je predsednik Draženka Subašić, koja je i jedini član. Hrvatski ima dva, a Klub Bošnjaka broji čak 30 poslanika. Još porazniji podaci su po opštinama kantona, jer u većini nema nijednog većnika srpske nacionalnosti.

Dodik: Prvi mart nije i neće biti praznik za Republiku Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izlavio je da za Republiku Srpsku 1.mart nije i ne može biti praznik, jer je to dan u kojem je celi jedan narod, srpski, preglasan.

"1. mart je dan u kojem je celi jedan narod preglasan, u kojem su napadnuti naši nacionalni simboli poput zastave, i najtragičnije dan kada je ubijen srpski svat samo zato što je Srbin", rekao je Dodik, a prenose mediji.

Dodik je još dodao da se insistiranje na 1. martu, kao datumu kojim se obeležava nezavisnost BiH, doživljava kao provokacija bošnjačke političke elite, koja ne pristaje na dogovor o datumima koji bi svima bili prihvatljivi.

"Što je još gore, insistira se na slavljenju datuma koji je, kasnije će se pokazati, bio okidač za užasan građanski rat koji nam se dogodio", precizirao je Dodik.

1. marta 1992. godine održan je referendum za otcepljenje Bosne i Hercegovine od Jugoslavije i tim referendumom je preglasan srpski narod koji u njemu nije učestvovao i čime je povređeno njegovo pravo konstitutivnog naroda.

Pripadnici druga dva konstitutivna naroda u BiH, Bošnjaci i Hrvati su se na referendumu izjasnili za napuštanje jugoslovenske federacije.

Takođe, tog dana je u Sarajevu na Bašcaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović, a ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da identifikuje i kazni, spalile su potom srpsku zastavu.

U Federaciji BiH 1. mart je neradni dan jer se obeležava kao Dan nezavisnosti BiH, iako na nivou BiH nikad nije usvojen zakon o praznicima.

U Republici Srpskoj 1. mart se ne obeležava i radni je dan za sve institucije.

novosti.rs

 

Dodikov 'ortakluk' sa Čovićem

Stranke podeljene i po pitanju položaja Srba

Stižu automati za RS, briga u Sarajevu

Dodik odlikovao Vučića ordenom RS

Inicijative u RS za Mektićevu smenu!

Mektić: U Srebrenici je bio genocid

Čavić za raspuštanje parlamenta do izbora!

U kom pravcu energetike ide BiH?

Bošnjaci koče izborni proces

Pomoćnik haškog sudije priznao: Nije bilo dokaza za genocid u Srebrenici

I RS se pita za izgradnju auto-puta

Banjaluci problem vehabije u FBiH, Sarajevo vidi paravojsku u RS

Na američkoj crnoj listi Dodik, Šešelj, Daut Haradinaj, Stanišić…

Blagić: Verbalni rat u RS, najava izborne godine

Funkcioneri SDS optužuju Dodika da seje strah i deli narod

Prave se spiskovi nepodobnih Srba?

U RS ne postoji paravojska/Dodik: Opasne spekulacije o paravojnim jedinicama; Cvijanović: Podmeću RS

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button