glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ds1 trilaterala inicko
migrant2 izbori777 vojvodjani sarmer5 krajinovic11 ivana-4

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U RS 114.357 nezaposlenih: Bez posla i doktori nauka   

izvor: evn foto: vn                                                                                             06.03..2018.

nezaposlenost 

Višegodišnja neusklađenost tržišta rada i sistema obrazovanja u Srpskoj ovih je dana "kulminirala" alarmantnom statistikom u Zavodu za zapošljavanje. Od ukupno 114.357 nezaposlenih, čak je 14 doktora nauka i 78 magistara!

- U okviru sedmog stepena (VSS) najmanje je evidentirano profesora matematike i fizike, lekara, stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija, ali bitno je istaći da od strane poslodavca za istim postoji potražnja. Analizirajući broj zaposlenih, najviše je zaposleno njih sa zanimanjem "finansijski radnik", "diplomirani ekonomista" i "diplomirani pravnik", iako su oni i dalje najbrojnija zanimanja na evidenciji nezaposlenih - objasnili su u Zavodu za zapošljavanje RS.

Iz Saveza sindikata Srpske ukazali su na to da je ovakva statistika rezultat loše sinergije potreba tržišta rada i obrazovnog sistema.

- Sama statistika sa Biroa ukazuje na to da situacija u Srpskoj nije dobra i da ju je potrebno menjati. Nemamo dovoljno dobru sinergiju potreba tržišta rada i obrazovnog sistema i nešto se pod hitno mora menjati. Savez sindikata je inicirao promenu zakonskih propisa vezano za reformu Zavoda za zapošljavanje koji bi trebalo da bude baš onaj pravi posrednik između potreba tržišta rada i onoga sa čim mi raspolažemo. Dakle, moramo da napravimo takav ambijent u kojem će se iskoristiti njihovo znanje i sposobnosti.

Mi ništa nemamo od tog doktora nauka, koji "sedeći" na birou ne može obezbediti egzistenciju sebi, potom dobit svom poslodavcu a potom i državi koja bi od toga mogla da ima određene doprinose - rekao je generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

Stanković objašnjava da je direktna posledica ovakve statistike odlazak mladih nezaposlenih kadrova u inostranstvo.

- Potrebe tržišta i obrazovanja zaista moraju biti u korelaciji i moraju da jedno drugom prepoznaju potrebe, da izbegnemo hiperprodukciju kadrova koji su nam nepotrebni. Ti isti kadrovi kada ne mogu da se zaposle odlaze u Evropsku uniju i nažalost ne mogu ni tamo da rade te poslove za koje smo ih školovali već bilo šta, samo da svojoj porodici obezbede egzistenciju - dodao je Stanković.

I Tijanu Radišu (35) iz Banjaluke deli samo doktorski rad do zvanja doktora primenjenih fizičkih aktivnosti, ali u svom dosadašnjem radnom veku, nema niti jednog dana radnog staža u Srpskoj, već se snalazi kako ume, tražeći načine da sebi i svojoj porodici obezbedi prihode.

- Kada sam magistrirala u oblasti primenjenih fizičkih aktivnosti, puna entuzijazma vratila sam se u svoju Banjaluku, smatrajući da ću lako doći do zaposlenja, s obzirom na to da sam u gradu jedna od ukupno dvoje sa tom diplomom. Znajući da je u Banjaluci mnogo dece sa posebnim potrebama u raznim institucijama i školama, verovala sam da ću vrlo lako dobiti i profesionalnu priliku da im pomognem. Međutim, kada sam počela da apliciram za radni odnos u tim institucijama, doživela sam ogromno razočaranje jer su se svi odgovori svodili na to da sam "prekvalifikovana"! - ispričala je Radiša.

Ipak, ona nije ostala da sedi kod kuće, već se posvetila honorarnim i povremenim poslovima. Trenutno sa velikim uspehom vodi škole plivanja i skijanja u Banjaluci i čeka prvu priliku da se odseli iz RS, koja nije prepoznala njen dugogodišnji trud da se kvalifikuje za profesiju koju voli.

STATISTIKA

Od ukupnog broja prijavljenih lica - 23.749 su NK radnici, 2.132 PK-NSS, 38.586 je KV radnika, 34.789 lica sa SSS, 804 VKV radnika, 1.408 lica sa VŠS, 12.153 lica sa VSS, 644 mastera, 78 magistara i 14 doktora nauka.

U IV stepenu stručne spreme (SSS) najviše je evidentirano finansijskih radnika i ekonomskih tehničara (6.508), mehaničara i mašinista (4.494), te maturanata gimnazije (4.187).

novosti.rs

 

Srbi nestali iz Federacije/ Dodik: Prvi mart nije i neće biti praznik za Republiku Srpsku

Dodikov 'ortakluk' sa Čovićem

Stranke podeljene i po pitanju položaja Srba

Stižu automati za RS, briga u Sarajevu

Dodik odlikovao Vučića ordenom RS

Inicijative u RS za Mektićevu smenu!

Mektić: U Srebrenici je bio genocid

Čavić za raspuštanje parlamenta do izbora!

U kom pravcu energetike ide BiH?

Bošnjaci koče izborni proces

Pomoćnik haškog sudije priznao: Nije bilo dokaza za genocid u Srebrenici

I RS se pita za izgradnju auto-puta

Banjaluci problem vehabije u FBiH, Sarajevo vidi paravojsku u RS

Na američkoj crnoj listi Dodik, Šešelj, Daut Haradinaj, Stanišić…

Blagić: Verbalni rat u RS, najava izborne godine

Funkcioneri SDS optužuju Dodika da seje strah i deli narod

Prave se spiskovi nepodobnih Srba?

U RS ne postoji paravojska/Dodik: Opasne spekulacije o paravojnim jedinicama; Cvijanović: Podmeću RS

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button