glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Lavrov-rektorat pristina44 sda11
novac mmf5 plenkovic-pupovac Vakcina11 sale5555 cska-zvezda

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Stranke podeljene i po pitanju položaja Srba  

izvor: evn  foto: vn                                                                                              22.02..2018.

parlament11 

Inicijativa Denisa Bećirovića iz SDP za jednakopravnost i konstitutivnost Srba u četiri federalna kantona, a koja je usvojena u Parlamentu BiH, ponovo je pokazala koliko se razlikuju stavovi SDS i SNSD. Naime, SDS je podržao tu inicijativu, dok je SNSD kao i HDZ bio protiv!

Ovakva podela srpskih predstavnika u Sarajevu u zajedničkim institucijama najviše štete donosi Srbima u FBiH, kažu za "Novosti" predstavnici Srba u Federaciji!

Mile Marčeta, srpski delegat u Parlamentu FBiH i predsednik Zavičajnih socijaldemokrata, kaže za "Novosti" da apeluje na srpske političare da prestanu da se prepucavaju i da zajedno pomognu Srbima koji tu žive. Srpski predstavnici moraju da nateraju nadležne u FBiH da poštuju Ustav po kojem su Srbi konstitutivan narod i imaju prava kao i druga dva konstitutivna naroda!

- Srbima koji su se vratili i koji su ostali da žive u FBiH potrebna je pomoć svih srpskih stranaka i političara. Mi smo danas "statistička greška", ali smo i dalje Srbi i ne želimo da budemo odbačeni - naglašava Marčeta.

Dok Srbi iz Federacije BiH apeluju na jedinstvo, iz SDS i SNSD stižu objašnjenja zbog čega su ovako glasali.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH, pojašnjavajući odluku SNSD ne podrži ovu inicijativu, upozorio je da Parlament BiH nema nadležnost da se bavi pitanjima na opštinskom, kantonalnom ili entitetskom nivou vlasti.

- Nećemo pristati na stavljanje parlamenta BiH u bilo kakvu nadređenu poziciju u entitetima i kantonima, a upravo je to bila jedna od loših namera Bećirovićeve inicijative. Kroz nju hoće da provuče i tezu o ustavnoj ravnopravnosti srpskog i takozvanog bosanskog jezika, što je apsolutno neprihvatljivo. Poznato je da mi ne sporimo pravo bošnjačkom narodu da ima svoj jezik, ali je za nas sporna odrednica "bosanski" u nazivu tog jezika, jer upućuje na opasnu nameru jezičke i političke asimilacije Srba u BiH - upozorio je Košarac.

Aleksandra Pandurević iz SDS kaže da je HDZ u BiH glavni krivac zašto Srbi nisu konstitutivni na teritoriji ta četiri kantona.

- Nama je odavno jasno da je SNSD slepa marioneta HDZ, ali nismo verovali da će ići tako daleko, pa i na štetu vlastitog naroda - kaže Pandurevićeva.

IZBORNI ZAKON

Aleksandra Pandurević ističe da će poslanici SZP insistirati na tome da Srbi u četiri pomenuta kantona postanu konstitutivni.

- Ne dobiju li Srbi taj status, mi nećemo podržati izmene Izbornog zakona BiH koje idu u korist Hrvata - kaže Pandurevićeva.


INICIJATIVA

Predstavnički dom PS BiH ovom inicijativom poziva nadležne Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana, izmene i dopune ustave navedenih kantona radi osiguranja ravnopravnosti Srba, kao i da se, gde to do sada nije učinjeno, precizira ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika, latinice i ćirilice.

novosti.rs

 

Stižu automati za RS, briga u Sarajevu

Dodik odlikovao Vučića ordenom RS

Inicijative u RS za Mektićevu smenu!

Mektić: U Srebrenici je bio genocid

Čavić za raspuštanje parlamenta do izbora!

U kom pravcu energetike ide BiH?

Bošnjaci koče izborni proces

Pomoćnik haškog sudije priznao: Nije bilo dokaza za genocid u Srebrenici

I RS se pita za izgradnju auto-puta

Banjaluci problem vehabije u FBiH, Sarajevo vidi paravojsku u RS

Na američkoj crnoj listi Dodik, Šešelj, Daut Haradinaj, Stanišić…

Blagić: Verbalni rat u RS, najava izborne godine

Funkcioneri SDS optužuju Dodika da seje strah i deli narod

Prave se spiskovi nepodobnih Srba?

U RS ne postoji paravojska/Dodik: Opasne spekulacije o paravojnim jedinicama; Cvijanović: Podmeću RS

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button