glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-kolinda33 migranti777 skoplje_3
cavic cg-eu2 voda-srebrenica filmski-grad fed-srbija zvezda444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Mektić: U Srebrenici je bio genocid 

izvor: agencije  foto:                                                                                                 12.02..2018.

mektic6 

Član Predsedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je da intervju Dragana Mektića za “Večernji list”, izdanje za BiH, u kojem ministar bezbednosti BiH kaže da “Srbi moraju da priznaju genocid u Srebrnici”, predstavlja najsramniju potvrdu izdajničke politike koju više od tri godine u Sarajevu vode kadrovi SDS-a i takozvanog Saveza za promene.

- Ova sramna laž Dragana Mektića, koja najdublje vređa osećanja srpskog naroda i interese RS, dokaz je da SDS kadrovima u zajedničkim institucijama naređenja izdaju Bakir Izetbegović i muslimanska obaveštajna služba - rekao je Košarac.

Prema njegovim rečima, Mektić se tako ponaša svaki put i u javnosti izlazi sa onim što mu napiše direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Osman Mehmedagić, ili neki drugi bošnjački političari.

- Mektiću nije bilo dovoljno da zbija šale i priča viceve o našim herojima i stvaraocima Republike Srpske Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću - kaže Košarac.

On je istakao da je Mektić ovu izjavu dao samo nekoliko dana nakon što se u medijima pojavio video-snimak izjave Jonasa Nilsena, glavnog pomoćnika sudije Haškog tribunala Alfonsa Orija u kojoj tvrdi da nije bilo sastanka vojnog vrha Republike Srpske na kome je dogovoreno izvršenje bilo kakvog krivičnog dela u Srebrenici, da nema nikakve pisane odluke o tome, niti se u zabeleškama sa sastanaka mogla pronaći bilo kakva namera da se u Srebrenici izvrši krivično delo za koje je general Mladić osuđen.

Košarac dalje navodi da je Mektić dao ovu izjavu uticajnom hrvatskom listu u trenutku izbijanja afere “Asker”, koja je uzdrmala celi region, kao i dva dana uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića toj zemlji.

Član Glavnog odbora SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da je javnost u Republici Srpskoj poslednjim izjavama ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragana Mektića o Srebrenici još jednom dobila evidentan dokaz da on predstavlja ozbiljnu opasnost po Republiku Srpsku i srpski narod u celini.

I Prva SDS osuđuje izjavu Mektića da “postoje relevantni dokazi da je u Srebrenici počinjen genocid, te da Srbi to moraju priznati”, i upozoravaju da zabrinjava činjenica da Mektić genocid smatra kao kolektivno krivično delo, iako je reč o krivičnom delu za koje je propisana individualna krivična odgovornost.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić demantovao je pisanje hrvatskog “Večernjeg lista”, izdanje za BiH, da je rekao da “Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici”, precizirajući da se u Srebrenici desio stravičan zločin.

- O zločinu u Srebrenici govorio sam u kontekstu izjave Milorada Dodika i to je delimično navedeno u intervjuu, kad sam rekao da je dve hiljade i neke godine Dodik javno na televiziji saopštio da mu je “potpuno jasno i da je nedvosmisleno da je u Srebrenici počinjen genocid” - izjavio je Mektić novinarima u Sarajevu, a potom je odleteo za Katar.

Mektić je ponovio da je u Srebrenici počinjen stravičan zločin, te da je bolje da se “nosioci tog vremena suočavaju sa zločinom, nego da se to pripisuje srpskoj deci za 20 do 30 godina, koja se sada rađaju i rastu”

DODIK: SREBRENICA MESTO ZLOČINA NAD BOŠNjACIMA, ALI I SRBIMA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srebrenica nesumnjivo "mesto strašnog zločina nad Bošnjacima, ali i nad Srbima i da se genocid nije mogao desiti samo na jednoj od te dve strane".

"Razlika je samo u vremenskoj dinamici kada su se ti zločini dešavali. U tri godine rata ubijeno je oko 3.500 Srba. To niko ne može da spori. Međutim, stalni zahtevi Bošnjaka pa i određeni pokušaji da se to okvalifikuje kao genocid moraju da budu odbačeni. Ako se desio genocid nad Bošnjacima, desio se i genocid i nad Srbima. Srbi su ubijani kontinuirano i smišljeno. Ubijane su žene, deca i starci", rekao je Dodik u intervjuu za izdanje "Glasa Srpske" od ponedeljka, prenosi RTRS.

On je to kazao povodom izjave ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da Srbi moraju da prožive katarzu i priznaju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Dodik je podsetio da su podaci koje je svojevremeno dala Vlada Republike Srpske u izveštaju o Srebrenici, uz zeleno svetlo tadašnjeg predsednika Srpske Dragana Čavića, korišteni kao osnova za procese koji su vođeni prema pojedincima, a ne jednom narodu.

"Bošnjaci su požurili da zločine u Srebrenici nad Bošnjacima okarakterišu kao genocid. To je neprihvatljivo i kada dolazi od njih, a pogotovo od onih iz Republike Srpske koji na taj način pokušavaju da okvalifikuju te događaje. Potrebno je formirati novu međunarodnu komisiju jer je očigledno da ona koja je bila pod rukovodstvom SDS-a i napravila izveštaj o Srebrenici nije utvrdila prave podatke", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, samo nova verifikacija tih događaja može da bude osnova za bilo kakvu ocenu onoga što se dešavalo.

On je dodao i da je indikativno da garnitura koja je na vlasti na nivou BiH ne čini ništa da otkrije ko je naredio i pokušao da ubije predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je dolazio u Potočare i Srebrenicu i da se o tome namerno ćuti i ništa ne rešava.

AUDIO-SNIMAK

Nakon što je Mektić demantovao izjavu u “Večernjem listu”, oglasio se i novinar koji je sa njim radio intervju, Hasan Hajdar Diab, audio-snimkom razgovora, na kojem je zabeleženo: Diab: - Smatrate li da je u Srebrenici izvršen genocid? Mektić: - Nemam ja šta, pa postoje relevantni dokumenti, mi moramo priznati to što se dogodilo... pa i Nemačka je nedavno povodom dana Holokausta, tj. nemački parlament se izvinio. Mi moramo proći kroz tu katarzu.

 

 

Čavić za raspuštanje parlamenta do izbora!

U kom pravcu energetike ide BiH?

Bošnjaci koče izborni proces

Pomoćnik haškog sudije priznao: Nije bilo dokaza za genocid u Srebrenici

I RS se pita za izgradnju auto-puta

Banjaluci problem vehabije u FBiH, Sarajevo vidi paravojsku u RS

Na američkoj crnoj listi Dodik, Šešelj, Daut Haradinaj, Stanišić…

Blagić: Verbalni rat u RS, najava izborne godine

Funkcioneri SDS optužuju Dodika da seje strah i deli narod

Prave se spiskovi nepodobnih Srba?

U RS ne postoji paravojska/Dodik: Opasne spekulacije o paravojnim jedinicama; Cvijanović: Podmeću RS

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button