glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel juzni tok sud1
skupstina6 vucic-bec cerar11 Zagadjenje futsal djere-kveri

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 I RS se pita za izgradnju auto-puta

izvor: evn  foto: vn                                                                                                 01.02..2018.

auto-put2 

Bez razgovora sa Vladom i institucijama Republike Srpske ne mogu se dogovarati i završavati nikakvi infrastrukturni projekti na teritoriji koje pripada Srpskoj, kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, a povodom najave Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsedništva BiH, da bi izgradnja auto-puta Sarajevo -Beograd mogla započeti već krajem ove godine i najave da će već naredne sedmice u BiH dolaze predstavnici Turske na razgovore o izgradnji pomenutog puta.

Ministar Trninić kaže da su najave Izetbegovića da bi čitav posao mogao da počne krajem ove godine neozbiljne jer da bi se uopšte ušlo u realizaciju ovako velikog posla potrebne su sigurno dve godine da se izmene strateški planovi.

On kaže da nije nikakav problem i da se sedne za isti sto sa potencijalnim investitorima iz Turske kako bi se videlo o čemu se zvanično radi.

- RS i dalje ima isti stav o infrastrukturnim projektima na području Srpske. U strateškim dokumentima i prostornim planovima nalaze se već ucrtane rute mogućih puteva. Sve o čemu se pričalo u Turskoj na sastanku Vučić-Erdogan- Izetbegović ne može uticati da se donese bilo kakva konačna odluka o trasama, a da se o njima ne izjasni Vlada RS. Otvoreni smo za svaki vid saradnje i razgovora, ali naravno uz predstavnike institucija RS - ističe Trninić.

- Šta će se raditi i graditi u Federaciji BiH, to je njihova stvar, ali sve što se planira graditi na području Srpske, treba da dobije podršku Vlade i institucija RS - dodaje Trninić.

- Ukoliko se pojave investitori iz Turske koji nameravaju da investiraju u gradnju trasa auto-puta Sarajevo - Beograd i to u dva pravca, oni moraju sesti sa predstavnicima institucija RS, pa tek onda da vidimo o kakvom je poslu reč i ako se radi o poslu povoljnom za Srpsku neće biti problema da se on realizuje - ističe Trninić.

Prema rečima ministra, po informacijama o turskim investitorima zainteresovanim da grade putnu mrežu u BiH, oni imaju nepovoljnije kreditne linije i od EBRD i EIB.

- Kada se govori o koncesiji, to je opet stvar entiteta i da li ćemo dati teritoriju pod koncesiju. To nije sporno, a mi smo spremni na takav razgovor uz dobre uslove - poručio je Trninić.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da projekat o kojem je postignut dogovor u Istanbulu predstavlja jedan od najboljih poduhvata urađenih za BiH nakon rata.

- To je megaprojekat, poput Koridora "Pet C". Gradnja tog puta bila bi bez kredita ili bilo kakvog finansijskog angažovanja BiH, koja bi ga praktično dobila besplatno - kaže Izetbegović.

ZAJEDNO

Ministar saobraćaja i komunikacija u Savetu ministara Ismir Jusko dogovorio se juče sa turskim ministrom saobraćaja Ahmetom Arslanom da u ponedeljak, 5. februara, predstavnici Turske dođu u BiH kako bi održali prezentaciju njihovog viđenja projekta gradnje auto-puta Sarajevo-Beograd i način finansiranja izgradnje.

- Kao što su do sada bili uključena entitetska i ministarstvo na nivou BiH, tako ćemo raditi i u ovom slučaju - rekao je Jusko.

novosti.rs

 

Banjaluci problem vehabije u FBiH, Sarajevo vidi paravojsku u RS

Na američkoj crnoj listi Dodik, Šešelj, Daut Haradinaj, Stanišić…

Blagić: Verbalni rat u RS, najava izborne godine

Funkcioneri SDS optužuju Dodika da seje strah i deli narod

Prave se spiskovi nepodobnih Srba?

U RS ne postoji paravojska/Dodik: Opasne spekulacije o paravojnim jedinicama; Cvijanović: Podmeću RS

Dodik: Nisam protivnik SAD i EU, ali se protivim držanju predavanja

Karikatura političkog života u BiH

Dječije 'igre državnosti'

Ivanić: Nedostatak saradnje sa institucijama Republike Srpske

Dodik na Dan RS: Cilj je što veća samostalnost

Prvi korak BiH prema fondovima EU

Ivanić: Nisam optimista da će 2018. biti bolja godina za BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button