glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

MITROVICA2 kuca oi kolinda bih
dacic-pg ivanovic1 kustendorf66 novak-monfis Reprezentacija-Srbije zvezda-himki

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Predsednik Makedonije odbio da potpiše Zakon o jezicima/Nimetz pregovaračima Makedonije i Grčke dao novi predlog

izvor: agencije  foto:                                                                                     18.01.2018  

Skoplje-panorama

Predsednik Makedonije odbio da potpiše Zakon o jezicima

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov izjavio je večeras da neće potpisati Zakon o upotrebi jezika, kojim se proširuje upotreba albanskog u institucijama i organima države na teritoriju cele zemlje.

Ivanov je rekao da je odlučio da ne potpiše ukaz o proglašenju tog zakona jer je nepravedan i represivan i jer favorizuje samo albanski jezik.

"Ovim zakonom se uvodi veoma skup paralelizam u svim organima državne vlasti što vodi ka njhovoj potpunoj blokadi i nefunkcionalnosti. U uslovima blokade postoji opasnost da se otvori pitanje ustavnog redefinisanja i ugrožavanja unitarnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Makedonije", rekao je Ivanov.

Predsednik Makedonije je poslao pismo parlamentu -  Sobranju, u kojem poslanike obaveštava da neće potpisati ukaz, a dostavio je i detaljno obraloženje te svoje odluke.

Ivanov je pozvao poslanike da pažljivo razmotre njegove primedbe da bi se došlo do sveobuhvatnog rešenja za unapredjenje prava na upotrebu jezika, a da se pritom ne stvaraju podele.

Vladajuća koalicija Socijademokratskog saveza Makedonije i najveće partije Albanca u Makedoniji DUI je ranije najavila da će, ako Ivanov ne potpiše ukaz, ponovo izglasati isti Zakon o jezicima, koji nakon toga automatski stupa na snagu bez potreba da ga potpiše predsednik.

Sobranje Makedonije je novi Zakon o jezicima donelo 11. januara, a glasanje su bojkotovali poslanici najveće opozicione partije, nekeda vladajuće VMRO DPMNE. Za taj zakon je glasalo 69 od 120 poslanika.

Nimetz pregovaračima Makedonije i Grčke dao novi predlog

Posrednik UN u sporu o imenu između Makedonije i Grčke, Matthew Nimetz, nakon razgovora sa pretstavnicima obe zemlje u Njujorku, izjavio je da je pregovaračima dao novi predlog, koji je ustvari nova kombinacija njegovih ranijih ideja.

On je istakao da očekuje da će pregovarači razmotriti i ovaj predlog zajedno sa njihovim Vladama, odbijajući da komentariše njegov sadržaj.

Imam velike nade da se ovaj proces kreće u pozitivnom smeru“, izjavio je Nimetz po završetku razgovora sa pregovaračima Makedonije i Grčke, Vaskom Naumoskim i Ademantiosom Vasilakisom.

U naredne dve sedmice on će posetiti Skoplje i Atinu da bi video šta tamo misle o njegovom najnovijem predlogu.

Nimetz je izrazio nadu da će lideri opozicionih partija u Grčkoj i Makedoniji biti konstruktivni, jer su i oni veoma važni učesnici u političkom životu u njihovim zemljama.

U međuvremenu, u dvodnevnu posetu Makedoniji od večeras boravi generalni sekretar NATO-aᅠJens Stoltenberg. On će se sutra obratiti poslanicima u Sobranju, a nakon susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, predviđena je zajednička pres konferencija.

Osim sa premijerom, prvi čovek NATO-a če se sastati i sa predsednikom Makedonije Gjorgom Ivanovim, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, ministrima spoljnih poslova iodbrane Nikolom Dimitrovim i Radmilom Šekerinskom, kao i sa liderima VMRO DPMNE i Demokratske unije za integraciju Hristijanom Mickoskim i Alijem Ahmetijem.

Iz opozicione VMRO DPMNE, koja bojkotuje rad Sobranja zbog privođenja njenih poslanika u vezi krvavih događaja iz 27 aprila, najavljuju da će prisustvovati obraćanju Stoltenberga u Sobranju. Time će, kao što ističu, pokazati da je i njihovo strateško opredeljenje članstvo Makedonije u NATO-u i Evropskoj uniji.

 

 

Dobro došli u Makedoniju — Mirë se vini në Maqedoni

Pregovori o imenu Makedonije u završnoj fazi – strah i od mogućih nemira

Atina negira da je postignut dogovor oko imena Makedonije

Atina od Skoplja očekuje preimenovanje aerodroma, ulica i trgova

Međunarodna istraga o Kumanovskoj grupi?

SDSM slavi pobedu, VMRO DPMNE ne priznaje izbore

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

Makedonija čeka drugi krug

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

Makedonija bira gradonačelnike i odbornike

Pucnjava, polomljena stakla, uništeni plakati, uoči lokalnih izbora u Makedoniji

Skoplje i Atina „peglaju“ sporazum

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji

Dvojezičnost u Sobranju

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Sud: EU ima pravo da natera članice da prime izbeglice/Lekari bez granica osudili evropsku migrantsku politiku u Libiji

Vučić i Zaev: Dogovor o pet tačaka

Vlada Makedonije o glasanju u Unesku: Pratićemo stav većine u EU/Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button