glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ivanovic1 kuca oi kolinda bih
dacic-pg srbska cast migranti-1 viktor7777 Reprezentacija-Srbije zvezda-himki

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Oaza otpora masovnoj kulturi

izvor: evn   foto:  vn                                                                 17.01.2018

kustendorf66

Mitsko mesto okupljanja najznačajnijih filmskih autora današnjice i njihovih naslednika, u planinskoj oazi Emira Kusturice, proradilo je punom parom: jedanaesti po redu Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, svečano je otvorio čuveni reditelj Paolo Sorentino, njemu je dodeljeno priznanje "Drvo života", a radionicu za studente iz celog sveta, nakon prikazivanja njegovog ostvarenja "Skver", održao je aktuelni kanski pobednik Ruben Estlund. I sve je već na samom početku bilo podređeno pitanju, na koje će ovogodišnja stvaralačka mećava u Mećavniku pokušati da odgovori: Ima li filmska umetnost budućnost?

Počelo je sve u krcatoj "Prokletoj avliji" gitarskim solom Gerija Lukasa, američke muzičke ikone. Čuveni gitarista je izveo dve kompozicije, osmišljene da budu muzička pozadina za dva stara, nema filma. U mraku se prvo zavrtela rolna nedavno otkrivenog fragmenta ostvarenja "Okovani filmom", po scenaruju ruskog futuriste Vladimira Majakovskog. Zatim je film "oživeo"! Vredno ostvarenje pretočeno je u spektakularnu baletsku tačku. Posle uspele "reanimacije" filmske umetnosti, uz Lukasovu gitarsku virtuoznost prikazan je nadrealistički film "Međučin" Renea Klera iz 1924. godine.

- Za mene je Paolo Sorentino najbolji živi reditelj. Znam i zašto. On je nastavljač dva najvažnija pravca, italijanskog neorealizma i francuskog poetskog realizma. On je i pisac, učesnik igre čiji koraci počinju literaturom, u sredini je muzika, a na drugom kraju film - rekao je Emir Kusturica, dodeljujući nagradu "oskarovcu" Sorentinu.

Sorentino, iskreno dirnut priznanjem i Kusturičinim rečima, nije krio zadovoljstvo što je ponovo, posle četiri godine, u Srbiji.

- Ovo je prva nagrada koju sam dobio za celokupno delo. Očekujem još jednu u budućnosti, za drugu, predstojeću polovinu moje karijere. Srećan sam, ovde se osećam kao dete koje traži svoju realnost - rekao je Sorentino.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević podsetio je na reči despota Stefana Lazarevića.

- Koliko je u našoj moći, mi našu pesmu pletemo. Kusturičina pesma traje decenijama, i na našu radost i korist, čuje se daleko - naglasio je Vukosavljević.

Gitarista Geri Lukas je na Kustendorf stigao prvi, dan pre ostalih renomiranih autora i učesnika takmičarskog programa. Najbližeg saradnika tragično stradalih Džefa Baklija i Krisa Kornela, kao i "Kapetana Bifharta", Leonarda Bernštajna, Lua Rida, Vorena Hejnsa i drugih muzičkih legendi, sačekalo je isto pitanje: Kakva je budućnost filma?


Lukas je odgovor našao u sopstvenom delovanju. Od 1989. godine Lukas pronalazi zaboravljene, mahom neme filmove i za njih komponuje muziku, izvlačeći ih iz zaborava i nepreglednih naslaga "novokomponovanih" ostvarenja. Za njega, ova posvećenost film čini - neuništivim.

Ceremonija otvaranja bila je tek uvod u prvu veliku savremenu filmsku poslasticu Kustendorfa. U prisustvu reditelja Rubena Estlunda, prikazan je njegov film "Skver", nagrađen "Zlatnom palmom" u Kanu prošle godine. "Skver" je lucidna, pametna i jedinstvena sociološka studija o izgubljenom poverenju među ljudima, o otuđenosti čak i među najbližima. U svetu gde je svaka stvar popisana i propisana zakonima i pravilima, najveća dilema između dvoje ljubavnika iz filma postaje ona - gde se i kako na pravilan način odbacuje upotrebljeni kondom?!

Estlund je održao radionicu za učesnike takmičarskog dela "Kustendorfa", a najveće talente današnjice već u sredu očekuje radno druženje sa dobitnikom "Zlatne palme" i "Oskara" Paolom Sorentinom.

"JAPALKAN"

U ponoć je počeo i muzički deo festivala. U "Prokletoj avliji" nastupila je grupa "Japalkan", poznata po spoju tradicionalne srpske i japanske muzike. U sredu, na istoj sceni, nastupaju Emir Kusturica i NSO.

estlund

BANALNOST NIJE POBEDILA

Uprkos velikom cunamiju industrije banalnosti, spektakla i jeftine zabave koja dominira svetskom kulturom, Kustendorf i Mećavnik pokazuju da kultura nije poražena, da talenta ima, da duh kulture nije umro, da banalnost nije pobedila, ali i da borba traje. Protivnik je veliki, moćan, opasan, finansijski jak - rekao je Vukosavljević u Drvengradu.

Činjenicu da na Kustendorf dolaze značajniji autori nego na druge festivale, poput Festa, ministar je objasnio velikom reputacijom i umetničkim ugledom osnivača festivala Emira Kusturice:

- Verujem da najveći broj značajanih gostiju dolazi upravo zbog njega, zato što veruju u njegov umetnički rad, njegovo umetničko delo i u poruku Kustendorfa. Kusturica svojim požrtvovanjem i umetničkim delom privlači sebi slične, kvalitetne, talentovane, ubedljive u kulturi i umetnosti.

novosti.rs

 

Kusturica i ministar Vukosavljević otvaraju „Kustendorf“

Paolo Sorentino gost „Kustendorfa“

Preminuo novinar i pisac Predrag Lucić

Crnjanski, gusle i video-trake

Jugoslav Pantelić: Na Festu ljudi zbog kojih smo se zaljubili u film

Miloš Šobajić: Evropa se kida po zahtevu Velikog Brata

SANU počinje digitalizaciju arhivske građe ''duge'' 200 kilometara

Maratonci istrčali krug

Kako smo voleli film

Nikad veći budžet za srpsku kinematografiju

Pogorelićevo svraćanje u Beograd

Čedomir Kolar: Neki nam još broje krvna zrnca

Dragan Bjelogrlić: Ovde ljubav i mržnja idu ruku pod ruku

Pop kultura kao subverzija

Gran pri za Alena Gomisa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button