glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bih3 taci-ramus ratari
krsko SOLAK Pantelic leptir uefa krunic777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Otvaranje novih poglavlja u martu

izvor: evn  foto:                                                                                                    08.01.2018.

brisel6 

Srbija bi sledeća pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom mogla najranije da otvori u martu.

- Još se po pitanju Srbije, zbog novogodišnjih praznika, nismo čuli sa Sofijom, otkako je preuzela predsedavanje. Nova poglavlja u januaru su praktično isključena, a bilo bi veliko iznenađenje i ako bi se to dogodilo u februaru - ističe dobro obavešteni izvor u briselskom zdanju "Justus Lipsijus", gde zaseda Evropski savet.

Poglavlja 9, 13 i 33 (finansijske usluge, ribarstvo i finansijske i budžetske odredbe), uz malo više iskazane volje u Briselu, mogla su da budu otvorena još u decembru. Naš izvor ističe da za ove oblasti "nema tehničkih problema":

- Tačno je da bi bilo normalno da zakažemo međuvladinu konferenciju čim budemo imali spremna poglavlja. Ali Srbija se nalazi u specifičnoj situaciji zbog toga što se u svakom trenutku traži napredak u poljima 23, 24 i 35, koja se odnose na vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Prištinom.

Neke zemlje smatraju da bi trebalo zakazati više međuvladinih konferencija u predstojećih pola godine. Među njima je i trenutni predsedavajući Bugarska, uz veći broj članica koje zastupaju stav da evropsku perspektivu celog regiona treba pospešiti konkretnim potezima.

S druge strane, ima onih koje su na stanovištu da je jedna konferencija, u junu, sasvim dovoljna. Najrezervisanije članice čekaju redovni godišnji izveštaj o napretku koji će EK objaviti u aprilu, da bi eventualno dale saglasnost. I dalje rezonuju po principu da treba dati vremena vremenu, odnosno da je kvalitet važniji od brzine. Nema ih mnogo, reč je o tri-četiri zemlje, ali za dogovor je potreban konsenzus.

Da li će biti još nekih poglavlja u ovom polugodištu osim tri pomenuta, zavisi od političke procene u evropskim prestonicama. Zasada, iz "Berlamona", gde zaseda Evropska komisija, prekoputa u "Justus Lipsijus" nisu stizali predlozi za nova otvaranja.

GODINE ZA ZATVARANjE

Uz otvaranja, našu zemlju čeka mukotrpan posao i zatvaranja poglavlja. Crna Gora je, na primer, do sada otvorila gotovo sva poglavlja, ali je zatvorila samo tri. Novom strategijom proširenja EU, koja će biti objavljena u februaru, našoj zemlji se nudi mogućnost da punopravna članica postane za sedam godina, pod uslovom ostvarivanja reformi i zatvaranja svih poglavlja do 2023.

novosti.rs

 

Region u 2018. ulazi sa starim izazovima

Irinej: Da ovaj Božić donese mir i slogu

Malteški papiri: Suvlasnik SBB-a kupio pasoš Malte da ne bi platio porez u Srbiji

Medijsko rusofilstvo na briselskom putu

Hojt Brajan Ji: Za regionalnu stabilnost važna saradnja Beograda i Zagreba

Irinej: Srbija ne može da pokloni Kosovo i Metohiju

EU i Zapadni Balkan: Tako blizu a još tako daleko

Mogerini: Za evropski put Balkana 2018. će biti odlučujuća

Dve hiljade osamnaesta – godina nacija

Srećna vam godina nerazrešenih afera

DS i Nova stranka zajedno na izborima u Beogradu

Đurović: Svakodnevno se desetine migranata ilegalno deportuju u Srbiju

Vučić: Kosovo, mir u regionu i jačanje ekonomije – najveći izazovi u 2018.

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button