glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina9 novine1 piranski zaliv
patrijarh bih3 Pantelic Vakcina11 uefa davidovac

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dojče vele: Kuda sa nuklearnim otpadom iz Krškog?

izvor: agencije     foto:                                                                                    05.01.2018

krsko

BERLIN - Slovenački predlog za zbrinjavanje nuklearnog otpada iz Krškog je preskup i problematičan, zaključili su stručnjaci u Hrvatskoj, a jedina opcija ostaje stara ideja da se izgradi skladište na Trgovskoj gori, čemu se protivi BiH, piše Dojče vele.

Kako se navodi, problem zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško nije izvikan kao hrvatsko-slovenački granični spor u Piranskom zalivu, ali takođe oslikava nesposobnost Zagreba i Ljubljane za dogovor.

Do sada, nisko i srednje radioaktivni otpad iz Krškog skladištio se u privremenom odlagalištu u krugu same nuklearke, koje je trebalo da bude u funkciji samo prvih pet godina rada nuklearke, ali od tada je prošlo više od tri decenije, a otpad je i dalje tamo.

Budući da je kapacitet "privremenog" skladišta skoro popunjen, otpad se već duže vreme najpre šalje na spaljivanje u Švedsku, a odnedavno i u Francusku, odakle se vraća kao pepeo, pođednako radioaktivan, ali daleko manjeg volumena.

Krajem 2016. godine u tom se skladištu nalazilo preko dve hiljade kubika otpada, a kako je nuklearka zajednička, najkasnije 2023. godine Hrvatska mora da nešto preduzme i zbrine svoju polovinu otpada.

Slovenačka strana pre nekoliko godina predložila je Hrvatskoj rešenje ovog problema izgradnjom zajedničkog odlagališta u Vrbini, u neposrednoj blizini nuklearke, međutim nakon temeljnog razmatranja ove ponude, Hrvatska je pre nešto više od mesec dana i formalno odbila slovenački predlog.

Direktor Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu bezbednost Saša Medaković rekao je prvi razlog odbijanja činjenica da je izgradnja predviđena na neprimerenoj lokaciji, u neposrednoj blizini reke Save, da je drugi razlog visoka cena projekta, a treći slovenačko odbijanje da buduće odlagalište u Vrbini primi i drugi nisko i srednje radioaktivni otpad koji nastaje u Hrvatskoj, za razliku od istog takvog otpada koji nastaje u Sloveniji.

Dojče vele navodi da se, bez obzira na formalno odbijanje slovenačkog predloga, Hrvatska sa Ljubljanom nedavno dogovorila da zajednička grupa stručnjaka do maja ove godine još jednom razmotri postoji li mogućnost zajedničkog odlaganja otpada iz nuklearke Krško.

Međutim, Medaković sumnja da će se dve strane u sledeća tri meseca dogovoriti o pitanju o kojem nema dogovora u poslednjih 15 godina.

"Zato je Hrvatska već neko vreme okrenuta projektu izgradnje sopstvenog skladišta nuklearnog otpada, što bi je stajalo barem dvostruko manje od iznosa koji bi prema slovenačkom predlogu trebalo platiti Ljubljani", rekao je on i dodao da se radi i izgradnji odlagališta i to na Trgovskoj gori, u blizini Topuskog i Gline, ali i granice sa BiH.

Sprovođenje tog plana neće biti nimalo jednostavno, jer je taj projekt već naišao na protivljenje lokalnog stanovništva, ali i susedne BiH, koja je pre nekoliko godina najavljivala i tužbu protiv Hrvatske u slučaju da Zagreb krene u realizaciju projekta.

Toni Vidan iz Zelene akcije smatra da će ta ideja naići na žestok otpor lokalne zajednice.

"Ta lokacija ima i dodatan politički problem, s obzirom na to da je izuzetno blizu BiH. Zato bi u ovom slučaju bilo neophodno sprovesti raspravu s BiH i dobiti saglasnost susedne države za takvo rešenje, a nisam siguran koliko će Hrvatska u tome biti uspešna", zaključio je on.

 

 

Borut Pahor ponovo predsednik

Drugi krug predsedničkih izbora u Sloveniji, Pahor favorit

Slovenci preispituju prodaju Merkatora Agrokoru

Pahor neće menjati strategiju, Šarec zadovoljan rezultatom

Slovenija bira novog predsednika

Slovenija očekuje pritisak EU na Hrvatsku zbog Plenkovićevog govora/Hrvatski državni vrh žali zbog nedolaska Cerara u Zagreb

Cerar otkazao sastanak sa Plenkovićem/Grabar Kitarović: Slovenija ugrozila međunarodno pravo

Bilo bi smešno da Hrvatska uđe u Šengen bez poštovanja arbitraže

Pojačane kontrole na austrijskoj granici/Španjolska mornarica spasila oko 600 migranata na Sredozemnom moru

Slovenija i Hrvatska bez dogovora o graničnom sporu

Slovenija protestuje zbog incidenta u Piranskom zalivu/Hrvatska će diplomatskim putem upozoriti Sloveniju/Dojče vele: Hrvatska nije gubitnica arbitraže

Bez jednostranih poteza oko odluke o granici u Piranskom zalivu

Arbitraža u Hagu: Slovenija dobila pristup otvorenom moru i veći deo Piranskog zaliva

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button