glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-srbija brisel opozicija11
ministarstvo kulture zaev6666 milo9 hidro cvele krajinovic11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Svi uspesi ali i razočaranja srpskog filma     

izvor: vecernje novosti  foto: vn                                                      20.03.2018

zona zamfirova 

Jedan od događaja nedavno završenog Festa bila je i promocija knjige "Kritički vodič kroz srpski film 2000/2017" autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića, koja bi po svemu mogla da se svrsta u kapitalna izdanja Filmskog centra Srbije.

Na gotovo pet stotina strana, i uz obilje postera i fotografija, ovaj jedinstveni mozaik sadrži kritičke tekstove (224) o svim srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima u periodu od gotovo dve decenije, kao i dva teksta o dva dugometražna animirana filma. Pored toga što film kao medij i vid umetnosti jeste, kako je istakao direktor FCS Boban Jevtić, ova knjiga predstavlja i dokument vremena u kome je on nastajao.

"Srbija je u ovom kratkom periodu 21. veka prolazila kroz komplikovane procese i promene koje su neminovno uticale na naše društvo i menjala ga, a film je u mnogome obeležio i odražavao te promene. Ovaj pregled novomilenijumske produkcije na jednom mestu sakupio je sve velike uspehe i još veća razočaranja srpskog filma, i pre svega bi trebalo da nam ukaže na to šta zapravo jeste, ili bar čemu teži srpski film u ovom veku", zapisao je Jevtić.

Naši najrelevantniji kritičari mlađe generacije specijalizovani upravo za srpski film, Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević, ističu da je cilj "Kritičkog vodiča" da stvori trajni osvrt na domaći filmski fundus iz ovog perioda, i to na način koji u sebi sjedinjuje pet tendencija od ključne važnosti za jedno ovakvo izdanje: filmofiliju, preglednost, iskrenu brigu za srpski film i njegovu skoriju baštinu, ozbiljnost i analitičnost u osnovnom tonu, i konciznost svojstvenu današnjem vremenu. Ideja da se napravi knjiga namenjena stručnoj kulturnoj i filmskoj javnosti, ali istovremeno zanimljiva i filmofilima, prema rečima Velisavljevića nastala je još 2013, ali je pravi rad započeo pre dve godine, kada je u "igru" ušao FCS kao izdavač. Najteži deo posla, kako ističe, predstavljalo je dostizanje kriterijuma koje su postavili u kritičkom pristupu - da filmovi budu opisani sažeto i precizno, naročito u pogledu poetike i stila, da vrednosni sudovi budu argumentovani, da se zadrži filmološka strogost, a da stil pisanja ipak bude pristupačan i široj publici.

Tako u "Kritičkom vodiču" možemo da saznamo i zanimljive detalje da su, primera radi, u periodu od 2000. do 2017. najviše filmova snimili reditelji Ljubiša Samardžić, Zdravko Šotra, Saša Radojević i Dejan Zečević, ili da su, kako kažu autori knjige, neki mladi, daroviti reditelji poput Maje Miloš, Mine Đukić..., ostali uskraćeni da naprave svoj drugi film, dok su neki dobili i više nego što su zaslužili.

NAGRADE I GLEDANOST U BIOSKOPIMA

Urednik izdanja je Miroljub Stojanović, koji se postarao i za obiman indeks i rečnik manje poznatih termina, a pored tehničkih detalja i faktografije, svaki tekst u knjizi sadrži i sinopsis, kritičarski osvrt, i obilje drugih podataka (o recepciji filma u zemlji i inostranstvu, nagradama, gledanosti u bioskopima, izvode iz kritika drugih kritičara...). Postere i fotografije sakupila je i pripremila Maja Medić, a grafički dizajn i prelom knjige potpisuje Borut Vild.

TAJNA DOSLUHA SA PUBLIKOM

Recenzent "Kritičkog vodiča" je Nenad Polimac, jedan od najcenjenijih filmskih kritičara u regionu, koji je u pogovoru za knjigu "dešifrovao" u čemu je "tajna dosluha srpskog filma sa lokalnom publikom, kakve nema u slovenačkom, a ni u hrvatskom filmu".

"Razlog srpskog bioskopskog buma s početka milenijuma nije dostatno tražiti samo u političkim okolnostima devedesetih. Srpska kinematografija u bivšoj Jugoslaviji prva se otela socrealističkim kanonima koji su promovisali film kao kulturnu i društvenu vrednost..."

novosti.rs

 

Svetozar Cvetković: Površnost je naš koncept življenja

Braća Asad otvorila 19. „Gitar art festival”

Evropeana sadrži gotovo milion primeraka srpskog kulturnog nasleđa

Dokumentarac „Umetnost sećanja“, borba za vraćanje spomenika Jugoslavije sa ruba zaborava

Od 28. marta do 1. aprila 65. Martovski festival

Lordan Zafranović : Kapitalizam nas pojeo, nismo bili spremni

Umetnici nisu sluge režima

Rudiger Zuhsland: Nacisti su imali "fabriku snova"

Vesnik džeza i duha slobode

Jovan Radulović - veliki pisac ljudskih poraza

Alami: Pravo na dostojanstvo

Šahnazarov: Mnogo toga me vezuje za Beograd i Srbiju

"Šarmer" osvojio žiri Festa

"SRPSKI FILM" NA 46. FESTU: Veliki trijumf za "Ederlezi rajzing"

Na 46. Festu i filmovi o migrantima - Šarmer, Trg Amerika i Jupiterov Mesec

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button