glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 pristina opozicija111
mip mile33 korupcija2 vakcinacija11 Martovski-festival2 zvezda-valensija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Evropeana sadrži gotovo milion primeraka srpskog kulturnog nasleđa    

izvor: euractiv  foto:                                                       16.03.2018

evropeana 

Ustanove kulture Srbije učestvuju u evropskom projektu Evropeana (Europeana) i gotovo milion primeraka srpskog kulturnog nasleđa dostupno je na toj evropskoj digitalnoj platformi, rečeno je 16. marta na konferenciji u Beogradu u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa. Ipak, na konferenciji "Kulturno nasleđe u digitalnoj eri" je ukazano i da Srbiji nedostaju ljudski resursi za rad na daljoj digitalizaciji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je 2018. godina, pored ostalog, godina kada EU slavi svoje kulturno nasleđe, uz moto "jedinstvo u raznolikosti", dodajući da su Srbija i region Zapadnog Balkana deo Evrope, sa kojom, kako je naveo, imaju zajedničku istoriju i kulturno nasleđe.

"Projekat Evropeana je značajan i obuhvata više od 50 miliona digitalizovanih predmeta, a kroz tu platformu dostupno je skoro milion primeraka srpskog kulturnog nasleđa", rekao je Fabrici na konferenciji u EU info centru, dodavši da Srbija, koja je kandidat za članstvo u EU, "deli kulturno nasleđe sa ostatkom Unije".

Prema njegovim rečima, pitanje kulturnog nasleđa je pitanje identiteta, a pitanje kulturnog identiteta je izuzetno važno u Evropi.

Na konferenciji je predstavljena digitalna platforma Evropeana, a upravnica Evropeana kolekcija Ninke van Šaverbeke rekla je da "pristup kulturnom nasleđu obogaćuje život ljudi".

"Evropeana je od početka panevropski projekat i to je jedan ogroman resurs. Mi promovišemo otvorenost i sarađujemo na zajedničkom cilju. Želimo da dopremo do šire javnosti i trudimo se da unapređujemo kvalitet", izjavila je Ninke van Šaverbeke i pozvala građane da daju doprinos kolekcijama.

Ona je rekla da posetioci platforme Evropeana "tri puta duže posećuju tematske kolekcije", da ta platforma, pored ostalog, sadrži digitalne razglednice iz zemalja među kojima su Srbija, Crna Gora, BiH i Hrvatska, a da je edukativna aplikacija za decu preuzeta 30.000 puta na Gugl plej prodavnici (Google's Play Store).

Pomoćnik ministra kulture Srbije Dejan Masliković izjavio je na skupu da je digitalizacija kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u Srbiji "u jednom periodu sprovođena stihijski", ali je dodao da su "mnoge ustanove odmakle u tom procesu" i da biblioteke u Srbiji ne zaostaju za bibliotekama u EU kada je u pitanju digitalizacija.

Masliković je ukazao na problem kada je u pitanju stanje građe, ali i nedostatka ljudskih resursa, pošto su reforme dovele do smanjenja broja zaposlenih, rekavši da je potrebno 500 do 600 ljudi za rad na digitalizaciji.

"Krajnje je vreme da kulturne ustanove u Srbiji pređu na elektronsko poslovanje", rekao je Masliković i dodao da u tom smislu pomoć pruža kabinet premijerke Srbije Ane Brnabić, koja se zalaže za digitalizaciju.

Upitan zbog čega Ministarstvo kulture Srbije nije najavilo obeležavanje "godine kulturnog nasleđa", našalio se odgovorivši "šta reći" i ocenio da je "stvar u sporoj reakciji".

Rekao je i da je su za uspostavljanje e-sistema ključni arhivi, da internet konekcije zahtevaju određena ulaganja, a da se situacija "delimično popravila kada je u pitanju pravni okvir".

Načelnica Odeljenja za razvoj digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije Tamara Butigan Vučaj govorila je o Nacionalnom agregatu za Evropeanu, za koji je rekla da predstavlja "kanal koji će približiti digitalizovanu kulturnu baštinu".

"Uspostavljanjem agregata privedene su kraju evrointegracije u domenu digitalizacije kulturnog nasleđa", rekla je Tamara Butigan Vučaj i istakla da je Srbija jedina država van EU koja ima nacionalni agregator.

Kako je rekla, najvažnija podrška dobijena je od Delegacije EU u Srbiji, a najteže je bio postupak javne nabavke.

Delegacija EU u Srbiji i EU info centar organizovali su panel diskusiju "Kulturno nasleđe u digitalnoj eri" u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa.

Evropeana je višejezična platforma EU za kulturno nasleđe osnovana 2008. odlukom Evropske komisije koja je od tada podržava kroz mnogobrojne projekte sa ciljem da bude kapija ka bogatoj riznici evropske kulture.

Među srpskim institucijama koje su učestvovale u projektu Evropeana su i Narodna biblioteka Srbije, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Biblioteka grada Beograda, Muzej primenjene umetnosti i Jugoslovenska kinoteka.

Današnjim skupom obeležen je zvanični početak kampanje posvećene kulturnom nasleđu, koju u Srbiji organizuju Delegacija EU i EU info mreža. Tokom kampanje, čiji je slogan "Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost", biće održano više od 30 događaja širom zemlje sa ciljem da se mesta od značaja za kulturno nasleđe približe građanima kao i da se ojača osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. Tokom čitave godine, Evropska godina kulturnog nasleđa će se obeležavati sa partnerima i građanima Srbije.

 

 

Dokumentarac „Umetnost sećanja“, borba za vraćanje spomenika Jugoslavije sa ruba zaborava

Od 28. marta do 1. aprila 65. Martovski festival

Lordan Zafranović : Kapitalizam nas pojeo, nismo bili spremni

Umetnici nisu sluge režima

Rudiger Zuhsland: Nacisti su imali "fabriku snova"

Vesnik džeza i duha slobode

Jovan Radulović - veliki pisac ljudskih poraza

Alami: Pravo na dostojanstvo

Šahnazarov: Mnogo toga me vezuje za Beograd i Srbiju

"Šarmer" osvojio žiri Festa

"SRPSKI FILM" NA 46. FESTU: Veliki trijumf za "Ederlezi rajzing"

Na 46. Festu i filmovi o migrantima - Šarmer, Trg Amerika i Jupiterov Mesec

Niški muzej za kraljeve džeza

Mađarski reditelj Ištvan Sabo otvorio 46. Fest

Mančevski: Danas nema novog Bergmana

Velike, hrabre slike sveta

Srbija sa tri filma na Berlinalu

I svetske zvezde u srpskom filmu o NATO zločinima

Stefanovski: Kuvao sam album u glavi i duši 20 godina

Debi Lazara Bodrože na filmskom marketu u Berlinu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button