glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel ts1 ebrd
brisel000 migrant3 dzez-muzej caricin grad filip11 avramovic austrija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Na 46. Festu i filmovi o migrantima - Šarmer, Trg Amerika i Jupiterov Mesec   

izvor: agencije  foto:  vn                                                        28.02.2018

iper

Glavni takmičarski program 46. FEST-a koji je u toku, nudi 16 filmova iz SAD, Madjarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, Rusije, Italije i Švajcarske, a medju njima su i one koji tretiraju goruće društvene i socijalne teme poput sudbine i socijalizacije migranata.

"Goruću temu migracija obradjuju dva filma takmičarske selekcije. 'Šarmer' iranskog debitanta Milada Alamija govori o imigrantu koji u Danskoj pokušava da pronadje ženu za brak kako bi mogao da ostane u Evropi, dok 'Trg Amerika' Janisa Sakaridisa povezuje nekoliko priča koje se razvijaju u Atini gde rastući broj imigranata podgreva tenzije", saopštili su organizatori.

Danski film "'Šarmer' snažna je psihološka drama o mladom Irancu Esmailu, koji očajnički traži ženu koja bi mu osigurala ostanak u Danskoj, ali dok vreme ističe, on se zaljubljuje i njegova prošlost ga sustiže", naveli su organizatori.
"Glavni glumac Ardalan Esmaili portretiše svog junaka kao progonjenu i ranjivu osobu, ne dozvoljavajući nikada gledaocu da zaboravi da je on žrtva nepravednog sistema, koji ga je osudio na status gradjanina drugog reda i koji sve čini da ga tu i zadrži", navedeno je u opisu filma na www.fest.rs

"Šarmer" će biti prikazan danas u Dvorani kulturnog centra, sutra u Domu omladine i prekosutra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Film "Trg Amerika", o dvojici najboljih prijatelja iz Atine, majstoru tetovaže Biliju i nezaposlenom neženji Nakosu koji imaju različiti pogled na imigrante, danas će biti prikazan u Domu omladine.

"Nakos je rasista, opsednut mentalitetom žrtve, i besan je zbog sve većeg broja imigranata u Grčkoj. Bili, medjutim, podržava dolazak izbeglica. Njih dvojica se sreću na Trgu Amerika u Atini zbog sirijskog izbeglice Tareka", navode organizatori.

"Trg Amerika" dobio je mnoge medjunarodne nagrade i izabran je da izvanično predstavlja Grčku za nagradu Oskar 2016.

Ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju obeležiće i filmovi koji gledaocima na izuzetan način približavaju ličnosti koje su svojim stvaralaštvom inspirisali generacije, kao i oni koji prikazuju teme geneze sukoba podeljenih svetova ili samo naizgled sizifovsko suprotstavljanje znatno moćnijima.

Na FEST-u okviru programa Fokus Evropa publika će 1. marta u Sava centru takdoje moći da vidi "Jupiterov Mesec" priču o mladom imigrantu koji je ustreljen dok je ilegalno prelazio granicu a nakon čega je dobio posebnu moć da levitira koju iskorišćava njegov lekar.

"Ajran je bačen u izbeglički kamp, iz koga ga krijumčari Dr Štern u nameri da iskoristi njegovu izuzetnu tajnu. Gonjeni razbesnelim upravnikom kampa Laslom, begunci stalno menjaju mesto. Podstaknut Arjanovim izuzetnim moćima, Štern preuzima zaokret u veri u svetu u kojem se čuda razmenjuju za malu nadoknadu...", naveli su organizatori.

Film će 2. marta kasnije prikazan u bioskopu Fontana a u nedelju, poslednjeg dana Medjunarodnog filmskog festivala, u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Tokom 46. Festa, koji traje od 23. februara do 4. mata publika na 12 lokacija u Beogradu ima priliku da vidi 116. filmova.

 

 

Niški muzej za kraljeve džeza

Mađarski reditelj Ištvan Sabo otvorio 46. Fest

Mančevski: Danas nema novog Bergmana

Velike, hrabre slike sveta

Srbija sa tri filma na Berlinalu

I svetske zvezde u srpskom filmu o NATO zločinima

Stefanovski: Kuvao sam album u glavi i duši 20 godina

Debi Lazara Bodrože na filmskom marketu u Berlinu

Miša Janketić : Zlo će opstati dok se svet ne ugasi

Srbija sve bliža filmskim mekama

Otkrivena spomen-ploča Miodragu Petroviću Čkalji

Preminuo glumac Nebojša Glogovac

Kratki vodič kroz 46. Fest

Na 46. Festu 126 filmova, 116 premijera!

Irfan Mensur: Dičim se balkanskim "primitivizmom"

Filip Grbić: Generacija opsednuta novcem i bazanjem po svetu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button