glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori7777 mitrovica555 zenica
skupstina444 izbori777 iper Beogradska-tvrdjava3 zvezda-unicaha derbi99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

"SRPSKI FILM" NA 46. FESTU: Veliki trijumf za "Ederlezi rajzing"    

izvor: agencije  foto:  vn                                                        02.03.2018

ederlezi rising

 

Najbolje  ostvarenje u nacionalnoj takmičarskoj selekciji "Srpski film" 46. Festa je "Ederlezi rajzing" reditelja Lazara Bodrože, kojem je pripala i glavna nagrada, "Beogradski pobednik". Bodroži je pripala nagrada i za najboljeg reditelja.

Kako je u svom obrazloženju ocenio žiri kojim je predsedavao reditelj Lordan Zafranović, ovaj film je "žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskom filmu, precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja, i najkomletnije ostvarenje koje je prikazano u ovoj selekciji".

Nagrada žirija pripala je reditelju i scenaristi Kosti Ristiću za porodičnu dramu "Banditi u potrazi za mamom", a film "Izgrednici" Dejana Zečevića, koji je bio jedan od favorita za glavna priznanja, Đorđu Milosavljeviću doneo je nagradu za najbolji scenario, a Miladinu Čoloviću priznanje za izuzetnu fotografiju.

Najveće iznenađenje ovog takmičarskog programa verovatno je nagrada za najbolju glumicu, koju je osvojila Džesika Stojadinović Stoja, američka porno zvezda srpskog porekla. Po oceni žirija, "Stoja je na savršeno kontrolisani način, minimalnim sredstvima, uspela da dočara lik Nimani, ženu- androida, tačno prateći viziju autora, i uspevajući da ovaj lik nadogradi svojom preciznom glumačkom ekspresijom".

Film "Ederlezi rajzing" upotpunio je svoj trijumf na 46. Festu i nagradom za najbolju mušku ulogu - ona je pripala popularnom slovenačkom glumcu Sebastijanu Kavaci za lik kosmonauta Milutina u ovom filmu, koji je "ostvario minimalnim, ali snažnim sredstvima, i otelotvorio ulogu arhetipskog muškarca, mističnog, ali i prijemčivog antiheroja".

Nagrada "Milutin Čolić" za najbolji film u srpskoj selekciji dodeljena je Ristićevim "Banditima u potrazi za majkom". Jednoglasnom odlukom žirija (Goran Paskaljević, Bojan Vuletić, Dubravka Lakić), ocenjeno je da u "vreme kada žudimo za slobodom govora, mišljenja, izbora, praštanja, iskazivanja emocija, za slobodom druženja, ljubljenja, žrtvovanja, smejanja, za slobodom borbe za ljubav koju svi želimo i koja nam je svima potrebna, pojavio se film koji pleni hrabrošću i slobodom, bez kalkulisanja". Najbolji debitant ove selekcije je Kristijan Garip, ufilmu "Banditi u potrazi za mamom".

"HITLEROV HOLIVUD"

U internacionalnom takmičarskom programu "Granice" nagrada žirija za najbolje ostvarenje (Prize for Best Film) pripala je izuzetnom dugometražnom dokumentarcu "Hitlerov Holivud", nemačkog autora Rudigera Sukslanda, koji je oduševio publiku ovogodišnjeg Festa. Specijalno priznanje u ovoj selekciji dodeljeno je filmu "Đavolja sloboda" meksičkog reditelja Everarda Gonzalesa, koji je takođe dugometražni dokumentarac.

"NEBOJŠA ĐUKELIĆ" MARASOVIĆU

Prestižna nagrada "Nebojša Đukelić", koju kritičari dodeljuju na Festu za najbolji film iz regiona, ove godine odlazi hrvatskom reditelju Neviu Marasoviću za ostvarenje Comic Sans. Specijalno priznanje žiri je dodelio porodičnoj drami "Osnove ubijanja" slovenačkog reditelja Jana Cvitkoviča.

novosti.rs

 

Na 46. Festu i filmovi o migrantima - Šarmer, Trg Amerika i Jupiterov Mesec

Niški muzej za kraljeve džeza

Mađarski reditelj Ištvan Sabo otvorio 46. Fest

Mančevski: Danas nema novog Bergmana

Velike, hrabre slike sveta

Srbija sa tri filma na Berlinalu

I svetske zvezde u srpskom filmu o NATO zločinima

Stefanovski: Kuvao sam album u glavi i duši 20 godina

Debi Lazara Bodrože na filmskom marketu u Berlinu

Miša Janketić : Zlo će opstati dok se svet ne ugasi

Srbija sve bliža filmskim mekama

Otkrivena spomen-ploča Miodragu Petroviću Čkalji

Preminuo glumac Nebojša Glogovac

Kratki vodič kroz 46. Fest

Na 46. Festu 126 filmova, 116 premijera!

Irfan Mensur: Dičim se balkanskim "primitivizmom"

Filip Grbić: Generacija opsednuta novcem i bazanjem po svetu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button