glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ivanovic88 migranti7777 zaev1111
izbori 3 cerar5 djilas bg izbori zvezda-unicaha covic11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Od 28. marta do 1. aprila 65. Martovski festival     

izvor: rts  foto:  rts                                                      15.03.2018

Martovski-festival2 

Martovski festival, to jest Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, svoje jubilarno izdanje dočekuje u trenutku najvećeg dosadašnjeg uspeha srpskog dokumentarnog filma – glavne nagrade za film Mile Turajlić u Amsterdamu.

Ove godine za takmičarsku selekciju prijavljen je rekordan broj domaćih i inostranih filmova skoro 4.000. Martovski festival raste, ne samo u broju prijavljenih filmova i broju dana trajanja (ove godine je pet festivalskih dana), već i u broju gostiju, programskih celina i pratećih programa, te, što je i najvažnije, domaćem i međunarodnom značaju i interesovanju stručne javnosti i široke publike.

Respektabilna ekipa selektora, vrsnih domaćih filmskih profesionalaca (reditelji Ivan Stefanović i Maša Nešković, producenti Jovana Nikolić i Iva Plemić Divjak, animatorka Iva Ćirić, montažer Nenad Popović i filmska autorka Marta Popivoda) izabrala je ukupno 80 filmova koji će se boriti za gran-pri festivala, u pojedinačnim katagorijama, ali i za značajnu podršku od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, koja ide uz nagradu, kao i za četiri strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku. Takmičarski program 65. Martovskog festivala biće uskoro objavljen.

Festival će otvoriti jedno od najprijatnijih izneđenja ovogodišnje produkcije, domaći dokumentarni film Tierra Utopia rediteljke Jelene Stolice o savremenoj utopiji – malom španskom gradu gde je gradonačelnik eksproprisao zemlju bogatih aristokarata i započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika. U vremenu krize globalnog kapitalizma, ovaj uzbudljiv film postavlja pitanje da li nam je svima utopija potrebna i da li je ona uopšte moguća.

Osim ovog ostvarenja, u sklopu specijalnih večernjih projekcija biće prikazani napeti istorijski dokumentarni triler Miloša Škundrića Dugo putovanje u rat, dramatizovana priča o početku Prvog svetskog rata. Najznačajnija austrijska rediteljka današnjice, Rut Bekerman, biće predstavljena retrospektivom radova. Publika će videti četiri njena filma, koji dočaravaju ono najuzbudljivije u njenom dugogodišnjem stvaralaštvu – spoj posmatranja izbliza savremenog stanja društva sa razmišljanjem o načinu na koji se sećamo naše prošlosti.

Prateći programi Martovskog festivala

Najznačajniji svetski i regionalni producenti i filmski festivali predstaviće se domaćim autorima i ponuditi im saradnju u okviru pratećih programa Martovskog festivala.

Aleks Miler, izvršni kreativni producent VICE Europe ponudiće insajderske informacije o najkontroverznijoj svetskoj producentskoj kući. Lejla Dedić, programski producent Al džazire Balkan otkriće kakve priče zanimaju ovog regionalnog dokumentarnog giganta.

Kristina Bartošova iz programa ExOriente sa festivala dokumentarnog filma iz Jihlave (Češka republika), najznačajnijeg festivala u Istočnoj Evropi, predstaviće programe podrške za koje mogu da konkurišu i naši, domaći filmski autori.

RTS, FDU i „Zastava film“ ključni za razvoj filma i postojanje Martovskog festivala

Ove godine, Fakultet dramskih umetnosti, Radio-televizija Srbije i „Zastava film“g obeležavaju važne godišnjice i zato će i na 65. Martovskom festivalu predstaviti probranu selekciju dela i radova koji su prethodnih godina na ovoj manifestaciji osvajali nagrade i priznanja, a FDU će predstaviti i načine i mogućnosti studiranja na našoj najprestižnijoj umetničkoj akademiji.

Ova tri institucije (RTS, FDU i „Zastava film“) od velike su važnosti za razvoj dokumentarnog, animiranog, kratkog igranog i eksperimentalnog filma tokom proteklih decenija i, organizatori festivala navode: „Bez njih ne bi bilo ni Martovskog festivala“.

rts.rs

 

Lordan Zafranović : Kapitalizam nas pojeo, nismo bili spremni

Umetnici nisu sluge režima

Rudiger Zuhsland: Nacisti su imali "fabriku snova"

Vesnik džeza i duha slobode

Jovan Radulović - veliki pisac ljudskih poraza

Alami: Pravo na dostojanstvo

Šahnazarov: Mnogo toga me vezuje za Beograd i Srbiju

"Šarmer" osvojio žiri Festa

"SRPSKI FILM" NA 46. FESTU: Veliki trijumf za "Ederlezi rajzing"

Na 46. Festu i filmovi o migrantima - Šarmer, Trg Amerika i Jupiterov Mesec

Niški muzej za kraljeve džeza

Mađarski reditelj Ištvan Sabo otvorio 46. Fest

Mančevski: Danas nema novog Bergmana

Velike, hrabre slike sveta

Srbija sa tri filma na Berlinalu

I svetske zvezde u srpskom filmu o NATO zločinima

Stefanovski: Kuvao sam album u glavi i duši 20 godina

Debi Lazara Bodrože na filmskom marketu u Berlinu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button