glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ivanovic88 migranti7777 zaev1111
izbori 3 cerar5 djilas bg izbori Martovski-festival2 covic11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dokumentarac „Umetnost sećanja“, borba za vraćanje spomenika Jugoslavije sa ruba zaborava    

izvor: rts  foto:  rts                                                      15.03.2018

jasenovac5 

Tema dokumentarnog filma Umetnost sećanja, na kojem Jelena Radenović trenutno radi, su spomenici nastali u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije.

Podignuti žrtvama Drugog svetskog rata u čast, oni su istovremeno simboli stradanja i čovekove borbe za slobodu, za bolju i svetliju budućnost. Spomenici su i dokaz jedne humanije, društveno osvešćenije i kulturno određenije stvarnosti“, objašnjava nagrađivana rediteljka u izjavi za Internet portal RTS-a.

Prema njenim rečima, spomenici prikazuju vrednosti tadašnjeg društva i ideološki koncept koji je umetnost i kulturu doživljavao kao konstitutivni element u građenju i obrazovanju zajednice - spomenici su apstraktni, lišeni kulta ličnosti.

Njihova morfologija i dizajn su moderni, čak i futuristički, te i zbog svojih estetskih vrednosti zaslužuju poštovanje. Oni predstavljaju i mesto konstituisanja etičkih normi zajednice i, kako kaže jedna od sagovornica u filmu istoričarka Olga Manojlović Pintar: 'Mi gradimo spomenike, spomenici grade nas!' Spomenici komuniciraju određene vrednosti, čuvaju kolektivno sećanje i predstavljaju materijalizovane podsetnike da je uvek moguće vratiti se na pravi put gde umetnost igra značajnu ulogu u vaspitavanju društva“, navodi Radenovićeva.

Jedan od sagovornika u filmu je i profesor Miodrag Živković, autor čuvenih spomenika u Kragujevcu, na Kadinjači, Tjentištu, koji iz prve ruke osvetljava vreme u kome su podizana ova monumentalna dela, vreme kada su se na ozbiljnim konkursima birala najbolja i modernistička rešenja.

Profesor Živković je među retkim živim stvaraocima i svedocima onog vremena, jedan od osnivača i dugogodišnji dekan Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, ovogodišnji dobitnik Sretenjskog ordena.

U svojoj 90. godini i dalje aktivno radi i stvara u svom ateljeu u Košutnjaku.

Bez obzira na to što film pokušava da otrgne od zaborava značajno kulturno nasleđe, snimanje ostvarenja Umetnost sećanja se, ipak, ne odvija bez teškoća.

Od samog početka, ekipa filma se susrela sa problemom finansiranja. U nadi da će neka od državnih institucija prepoznati značaj filma, očekujemo da će do kraja leta biti završen“, istakla je srpska umetnica.

Prema rečima Jelene Radenović, koja je rediteljka i autorka, „ekipu ostvarenja čine direktor fotografije Pablo Fero Živanović sa svojim autentičnim snimateljskim rukopisom, zatim iskusni majstor svog zanata montažer Aleksandar Aca Popović i dizajner zvuka, svestrani muzičar Spasoje Tufegdžić“.

Festivalski život i nagrade ostvarenja „Kuda dalje“

Jelena Radenović je glumica i rediteljka koja je doktor nauka o dramskim umetnostima iz oblasti studije filma i medija.

Kuda dalje, prvi dokumentarni film Radenovićeve, do sada je prikazan na festivalu u Velsu (Wales International Doc Fest) i Stokholmu (Balkan New Film Festival, gde je dobio specijalnu nagradu festivala), Beču, Štutgartu, Briselu i Novom Sadu.

rts.rs

 

Od 28. marta do 1. aprila 65. Martovski festival

Lordan Zafranović : Kapitalizam nas pojeo, nismo bili spremni

Umetnici nisu sluge režima

Rudiger Zuhsland: Nacisti su imali "fabriku snova"

Vesnik džeza i duha slobode

Jovan Radulović - veliki pisac ljudskih poraza

Alami: Pravo na dostojanstvo

Šahnazarov: Mnogo toga me vezuje za Beograd i Srbiju

"Šarmer" osvojio žiri Festa

"SRPSKI FILM" NA 46. FESTU: Veliki trijumf za "Ederlezi rajzing"

Na 46. Festu i filmovi o migrantima - Šarmer, Trg Amerika i Jupiterov Mesec

Niški muzej za kraljeve džeza

Mađarski reditelj Ištvan Sabo otvorio 46. Fest

Mančevski: Danas nema novog Bergmana

Velike, hrabre slike sveta

Srbija sa tri filma na Berlinalu

I svetske zvezde u srpskom filmu o NATO zločinima

Stefanovski: Kuvao sam album u glavi i duši 20 godina

Debi Lazara Bodrože na filmskom marketu u Berlinu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button