glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu2_s ustav1 skupstina_rs_bl
jadovno sastanak1 pristina-oliver Zagadjenje futsal novak_999999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Na 46. Festu 126 filmova, 116 premijera!

izvor: agencije  foto:                                                                 30.01.2018

fest22

 

Beograd će, kao filmska prestonica, tokom deset dana predstaviti recentnu svetsku produkciju kojom tematski dominiraju problemi, strahovi i nadanja savremenog čoveka.

Premijerno će biti prikazano 116 filmova, dok će 10 filmova biti prikazano u okviru programa Fest klasik. Filmovi će biti prikazivani u devet sala širom grada, među kojima je prvi put i bioskop „Grand sine Rakovica“. Cene karata su od 250 do 500 dinara.

Ovogodišnji festival otvara film Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju režisera Martine Mekdone.

Od filmova već prepoznatih i nagrađenih u svetu, gotovo svih naslova u trci za Oskara među kojima su Oblik vode, Ja, Tonja, Fantomska nit, do ostvarenja čije će prikazivanje na Festu biti jedina javna projekcija u ovom delu sveta gde su Uvreda, Fantastična žena, Skrivena ljubav, Advokat dela takođe nominovana za nagrade Američke filmske akademije.

Među autorima filmova koji će biti prikazani na ovogodišnjem Festu našla su se zvučna imena poput Romana Polanskog, Čena Kajgea, Pola Šredera, Rolana Džofija. U, sada već tradicionalnoj, međunarodnoj konkurenciji za nagradu Beogradski pobednik je 16 filmova, a pet domaćih ostvarenja takmiči se za nagradu u nacionalnoj selekciji.

Glavni takmičarski program ponudiće 16 brižljivo odabranih naslova iz svih delova sveta od Argentine, preko Danske do Rusije. Ove godine, kao što smo to obećali pre tačno godinu dana, nije bilo selekcione komisije za takmičarski program srpski film, opredelili smo za isključivo premijerne“, objasnio je umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić.

Pantelić je istakao da će nagradu Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiti mađarski reditelj Ištvan Sabo i glumica Neda Arnerić, dok će Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo dobiti režiseri Karen Šahnazarov i Roland Džofi.

Gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora Festa Ivona Jevtić naglasila je da je Grad za ovogodišnji festival izdvojio 30 miliona dinara.

To je do sada najveća suma koje su gradske vlasti izdvojile za Fest jer je on, kako je Jevtićeva rekla, jedna od najznačajnijih manifestacija u gradu koja privlači veliku pažnju.

Ivona Jevtić je istakla da se Odbor odlučio za sale širom grada sa idejom da se kultura približi jedinicama lokalne samouprave.

Na 46. Festovo izdanje stižu i Berlinski aduti. Odmah nakon svetske premijere na Potsdamer placu, pred beogradsku publiku stižu filmovi Eva Benoa Žakoa sa Izabel Iper i Lice, ostvarenje nagrađivane poljske rediteljke Malgoržate Šumovske koje će zvanično i zatvoriti Fest.

 

 

Irfan Mensur: Dičim se balkanskim "primitivizmom"

Filip Grbić: Generacija opsednuta novcem i bazanjem po svetu

Novi „Egzitov“ festival: Maratonske žurke na Jahorini

Zavesa na jedno od najboljih izdanja festivala Kustendorf

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Paolo Sorentino: Volim likove koji su veći od života

„Egzit“ zvanično najbolji evropski festival!

Zijah Sokolović - novi savetnik na daskama SNP

Oaza otpora masovnoj kulturi

Kusturica i ministar Vukosavljević otvaraju „Kustendorf“

Paolo Sorentino gost „Kustendorfa“

Preminuo novinar i pisac Predrag Lucić

Crnjanski, gusle i video-trake

Jugoslav Pantelić: Na Festu ljudi zbog kojih smo se zaljubili u film

Miloš Šobajić: Evropa se kida po zahtevu Velikog Brata

SANU počinje digitalizaciju arhivske građe ''duge'' 200 kilometara

Maratonci istrčali krug

Kako smo voleli film

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button