glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

novi dejton optuznice zvizdic4
radnik migrant2 granica maratonci2 djokovic66666 srbija999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

SANU počinje digitalizaciju arhivske građe ''duge'' 200 kilometara

izvor: agencije   foto:                                                                    27.12.2017

sanu

Predviđene su zajedničke aktivnosti u oblasti unapređenja i razvoja informaciono-komunikacione infrastrukture u nauci i umetnosti u Srbiji, rečeno je nakon potpisivanja dokumenta.

Predsednik SANU Vladimir Kostić je rekao da SANU već dugo ima dobru saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i najavio da bi u prvoj polovini godine trebalo da bude završena prva faza formiranja Audiovizulenog arhiva i centra za digitalizaciju SANU.

"Ideja je da taj centar zajedno sa drugim centima preraste u nešto što bi bio nacionalni osnov za digitalizaciju naučne, kulturne, umetničke i istorijske baštine", naveo je Kostić.

Kako je rekao, arhiva i legati od velikog značaje se ne smeju prepustiti neuslovnom čuvanju, "tako da je digitalizacija naših sećanja bez alternative".

Dodaje da će taj arhiv imati izdvojeni ogranak u Sremskim Karlovcima i da su u toku pregovori sa SPC, koja ima najveći broj dokumenata, kako bi se to što što brže i kometetnije digitalizovalo.

"Želimo da sačuvamo dokumenta putem tog centra koji će se nalaziti preko puta SANU, kroz sporazume koje imamo sa Univerzitetom u Beogradu, određenima muzijima, arhivima Srbije i Jugoslavije, SPC i drugima. Tako da to ne bude nikakva prćija SANU, već nacionalni centar za digitalizacije o kojem ćemo svi brinuti", navodi Kostić. Ističe da je, kada je reč o osnovanju Centra za zaštitu privatnosti u digalizacionoj eri, pitanje privatnosti ključno pitanje novih tehnologija i baza podataka.

Predsednik SANU je rekao da će Institut SANU za metematiku raditi na tome i okupiti ljude iz raznih oblasti, što će biti veoma značajno za državu i društvo.

Ministar Rasim Ljajić je izrazio uverenje da je ovo početak jednog procesa u kojem bi SANU trebalo da ima ključnu ulogu.

Podsetio je da živimo u vremenu četvrte industrijske, odnosno tehnološke revolucije.

"Vreme u kojem živimo ne trpi prosečnost, a naročito ne vreme koje dolazi, a znanje i inovacije su ključni za napredak svakog društva. Tu vidim vodeću ulogu SANU i akademske zajednice u Srbiji", rekao je Ljajić.

Naveo je da je Audiovizuelni arhiv veoma važan za očuvanje kulturnog nasleđa koje je u lošem stanju pošto se ne čuva u odgovarajućim uslovima, kao i da je sada bilo sporadičnih i stihijskih pokušaja da se to digitalizuje i na pravi način sačuva.

Zato je važno da imamo centralno mesto, dodaje Ljajić, na kome će biti digitalizovana građa SANU i pohranjeni podaci različitih arhiva i institucija.

"Ako bi uspeli čitavu istorijsku građu Srbije iz svih arhiva u zemlji da složimo papir do papira, napravila bi se kolona tih papira od Beograda do Subotice duga 200 kilometara", naveo je i dodao da ta građa u perspektivi ne može biti sačuvana ako se ne digitalizuje.

Ljajić napominje da ne može sve da se digitalizuje, već da bi bio veliki uspeh bi se digitalizovalo 15 odsto tog fonda, što će biti dugotrajan posao, ali posao od prvorazrednog državnog značaja. Kada je reč o zaštiti privatnosti, Ljajić je rekao da je osnivanje centra SANU važno za građane pošto su naši podaci često izloženi javnosti i mogu biti zloupotrebljeni.

Dodaje da je 80 odsto kompanija u svetu bilo izloženo nekoj vrsti sajber napada i da se procenjuje da štete u globalnoj ekonomiji zbog toga iznose do 400 milijardi evra.

"Ovaj centar će imati ključnu ulogu, gde ćemo razvijati sve vrste aktivnosti", rekao je i dodao da će to biti hab razvoja u sajber prostoru.

Najavio je da će ministarstvo i SANU okupiti sve koji mogu da doprinesu digatalizaciji kulturne baštine i zaštite u digitalnom prostoru.

Razvoj IK infrastrukture SANU podrazumeva obezbeđivanje tehničko-tehnoloških uslova za razvoj nauke i umetnosti.

Protokol predviđa i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa, planiranje i implementaciju zajedničkih projekata u oblasti unapređenja i praćenja razvoja infrastrukture u nauci i umetnosti i primene IKT u nauci i umetnosti.

 

 

Maratonci istrčali krug

Kako smo voleli film

Nikad veći budžet za srpsku kinematografiju

Pogorelićevo svraćanje u Beograd

Čedomir Kolar: Neki nam još broje krvna zrnca

Dragan Bjelogrlić: Ovde ljubav i mržnja idu ruku pod ruku

Pop kultura kao subverzija

Gran pri za Alena Gomisa

Dr Draško Ređep: Vojvodina će uvek biti srpski sever

Milena Marković otvorila FAF – i dalje mlad, svež i žestok

Reditelj Darko Bajić: Moji otac i majka su se zaljubili u logoru na Banjici

Srdan Golubović: Savremeni čovek je ostao bez duše

Kiš umirao pored Kapora, Pekić ga ožalio u kafani

Ko se boji "Vlasti" još?

Četvrti japansko-srpski festival filma: „Koji je tvoj tabu?“

Od 2018. nacionalni portal za kulturu i digitalni vodič

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button