glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu2_s ustav1 skupstina_rs_bl
jadovno sastanak1 pristina-oliver mektic futsal novak_999999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Raspisan konkurs za mlade eko-reportere o energetskoj efikasnosti 

izvor: euractiv  foto:                                                                        30.01.2018

Zagadjenje

Strukovno udruženje "Ambasadori održivog razvoja i životne sredine", nacionalni operater programa Mladi eko-reporteri, uz podršku Elektroprivrede Srbije (EPS), raspisao je konkurs za eko rad "Energetska efikasnost očima Mladih eko-reportera" na koji do 1. aprila mogu da se prijave mladi od 11 do 21 godine. Cilj međunarodnog takmičenja je da se rešavanjem lokalnih problema pokrenu inicijative za rešavanje globalnih problema životne sredine, a najbolji radovi biće objavljeni u časopisu "Hafington post".

Radovi mogu da budu u vidu pisanog eseja, fotografije ili video zapisa, a treba da se bave pitanjima smanjenja potrošnje energije, odnosno korišćenjem energije na efikasan način, poput upotrebe štedljivih uređaja i sijalica, poboljšanjem izolacije, promenama navika pri kuvanju, pranju, odnosno boravku u domu uopšte (gašenje sijalica i elektronskih uređaja kada se ne koriste).

Mladi se pozivaju da se bave pitanjima kako efikasnije koristiti energiju, živeti kvalitetnije i plaćati manje (na primer na nivou škole ili u svom domaćinstvu).

Eko-reporteri mogu da učestvuju na konkursu samostalno ili u grupi, preko svojih škola, fakulteta ili omladinskih grupa, navodi se u saopštenju EPS-a 29. januara.

Nacionalni žiri će izabrati najbolje i nagradiće prvoplasirane radove prema starosnim kategorijama (11-14 godina, 15-18 godina i 19-21 godine) i svim kategorijama radova (pisani esej, video zapis, fotografije).

Međunarodni program Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment – YRE) sprovodi se više od 20 godina i trenutno u njemu učestvuje 35 zemalja u kojima se organizuju nacionalna takmičenja, dok se prvoplasirani radovi prosleđuju na međunarodno takmičenje.

Konkurs je, kako se ističe, namenjen osposobljavanju mladih da zauzmu stav i da izveštavaju o lokalnim pitanjima i problemima u životnoj sredini.

Program nudi mladim entuzijastima mogućnost da se njihov glas čuje, jer se najbolji radovi promovišu na lokalnom i međunarodnom nivou.

Takmičenja se organizuju svake godine kako bi ohrabrili mlade iz celog sveta da napreduju, uče, istražuju i kroz pisani, foto ili video zapis ukažu na realne i trenutne probleme u životnoj sredini.

Radovi najboljih Mladih eko-reportera sa međunarodnog takmičenja biće objavljeni u časopisu "Hafington post" i na međunarodnom YRE veb-sajtu.

Mladi eko-reporteri treba da istaknu probleme u životnoj sredini i da motivišu lokalnu zajednicu na njihovo rešavanje, a krajnji cilj je da se rešavanjem lokalnih problema pokrenu inicijative za rešavanje globalnih problema životne sredine.

Detaljno uputstvo za pripremu radova Mladih eko-reportera nalazi se na adresi:
http://feeserbia.com/wp-content/uploads/2018/01/Mladi-Eko-reporteri-prirucnik-2017-2018.pdf

Radove za konkurs Mladi eko-reporteri dostavljaju na email: yre@feeserbia.com

Više informacija na http://feeserbia.com i www.ambassadors-env.com , kao i na www.facebook.com/mladiekoreporteri/

 

 

Strah od ekološke katastrofe u istočnoj Srbiji

Pouke Fejsbuka iz eksperimenta u Srbiji

Tim srpskog naučnika od ćelija kože pravi mišić

Zakonom protiv širenja govora mržnje na internetu

U Kosjeriću i Užicu vazduh opasan po zdravlje

Teslagram, srpska zaštita koju je nemoguće falsifikovati!

Epidemiolog: Epidemija malih boginja verovatno će trajati do marta

Posao za 1.000 istraživača

EU radi na ukidanju rominga između EU i Zapadnog Balkana

U BiH se umire od zagađenosti zraka

Alva – bitkoin iz Sombora

Zajednički izumi vode u budućnost

Epidemiolog Radovanović: MMR vakcina nije uzrok autizma

„Vikipedija“ poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button