glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 ustav1 protesti
jadovno zagreb pristina-oliver mektic dejton1 enis

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sastanak o predlogu Nimica trajao pet sati, Zaev optimista

izvor: agencije  foto: vn                                                                                   28.01.2018  

sastanak1

Više od pet sati trajao je sastanak državnog i političkog vrha Makedonije na kom je razmatran predlog Metjua Nimica oko novog imena države, a makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da je optimista i da je nacionalni konsezus po tom pitanju moguć.

Agencija MIA navodi da su učesnici sastanak ocenili kao "informativan i konstruktivan", ali da niko od njih nije želeo da iznese detalje o predlogu Nimica, posrednika UN u pregovorima oko novog imena države, kao i da li je prihvatljiv i da li među političkim subjektima postoji usaglašenost.

"Večeras su bile izložene i razmatrane ideje posrednika Nimica, nakon što smo grčki premijer Aleksis Cipras i ja razmenili stavove o tome. Ovaj proces zaheva inkluzivnost, posvećenost i političku odgovornost sa ciljem izgradnje nacionalnog konsenzusa. Cilj rešavanja bilateralnog spora koji traje 25 godina jeste da se obezbedi napredak Makedonije ka EU i NATO, kao i zaštita nacionalnog interesa i dostojanstvo našeg naroda", rekao je Zaev.

Insistirao je na tome da je za ostvarenje ovog cilja neophodno da bude uključena i vlada, opozicija, predsednik države, ali i pravovremeno i objektivno informisanje građana Makedonije.

"Za to je potrebna politička volja i hrabrost sa naše strane, ali rešenje je moguće ako takva politička volja postoji i na grčkoj strani. Integracija zajedno sa reformama i ekonomskim merama su presudni za bolji život građana Makednoje", dodao je on.

Na sastanku su učestvovali i predsednik Đorđe Ivanov, ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, vicepremijer zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani, ministarka odbrane Radmila Šećerinska, predsednik najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, i predsednik Demokratske unije za integracije, manje članice vladajuće koalicije, Ali Ahmeti.

Ivanov je posle sastanka rekao da su ih Zaev i Dimitrov informisali o razgovorima sa grčkim kolegama, ali i o idejama Nimica koje su izložene pred njegov dolazak u Skoplje.

Makedonski predsednik nije želeo da otkrije detalje u vezi sa idejom Nimica s obzirom da je, kako tvrdi, tako dogovreno na sastanku.

Dodao je da očekuje da bude informisan o svim aktivnostima.

Lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski je rekao da je sastanak bio informativnog karaktera i da je od ovog trenutka pa nadalje ceo proces rukovođena pregovorima u rukama vlade.

"VMRO ostaje pri stavu da Makedonija mora da bude deo EU i NATO. Takođe ostaje na braniku zaštite državnih i nacionalnih interesa Makedonije", rekao je Mickoski, dodajući da proces pregovora mora da se kreće napred.

Mickoski je naveo da očekuje i da bude obavešten o svemu šta se dešava sa tim planom.

Lider DUI Ahmeti je istakao značaj koordinacije po ovom pitanju i ocenio da je sastanak bio veoma produktivan.

Ni on nije želo da iznese detalje da ne bi, kako je kazao, naškodio procesu.

Kako je ranije najavljeno, Nimic će posetiti Atinu 29. i 30. januara, a Skoplje 31. januara i 1. februara.

Ovaj sastanak je održan posle sastanka Ciprasa i Zaeva na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, kao i nakon poslednje runde pregovora, 17. januara u Njujorku, kada je Nimic utvrdio početni predlog mogućeg rešenja novog imena Makedonije.

Sastanak u Skoplju je iniciralo Ministarstvo spoljnih poslova.

Makedonska vlada ranije je saopštila da je već počela da razmatra početni predlog Nimica.

 

 

Teško do nacionalnog konsenzusa o imenu

Pet predloga za novo ime Makedonije

Predsednik Makedonije odbio da potpiše Zakon o jezicima/Nimetz pregovaračima Makedonije i Grčke dao novi predlog

Dobro došli u Makedoniju — Mirë se vini në Maqedoni

Pregovori o imenu Makedonije u završnoj fazi – strah i od mogućih nemira

Atina negira da je postignut dogovor oko imena Makedonije

Atina od Skoplja očekuje preimenovanje aerodroma, ulica i trgova

Međunarodna istraga o Kumanovskoj grupi?

SDSM slavi pobedu, VMRO DPMNE ne priznaje izbore

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

Makedonija čeka drugi krug

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button