glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zapaljen auto srbi-kosovo nato-bih
pasosi mediji ebrd Izlozba-Andricgrad srbija8888 Djokovic1111111

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zavesa na jedno od najboljih izdanja festivala Kustendorf 

izvor: evn  foto:  vn                                                                21.01.2018

Aleksandar Bercek

MOKRA GORA - Jedanaesto izdanje Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf završeno je u nedelju uveče svečanom ceremonijom dodele nagrada, a Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje pripale su mladim autorima: Rakanu Majasiju iz Palestine za film "Bombona", Samehu Alau iz Egipta za "15" i Nikoli Vučiniću iz Crne Gore za ostvarenje "Lumpen". Susret budućih i ostvarenih, najautentičnijih autora današnjice u režiji Emira Kusturice bio je jedan od najupečatljivijih do sada, glumcu Aleksandru Berčeku priređen je moćan omaž i dodeljeno "Drvo života", dok je Srbija i ovog januara bila uzbudljivi epicentar filmske umetnosti.

Specijalne nagrade žirija dodeljene su ostvarenjima "Vrteška" Ruslana Bratova i "Šanel" Umberta Valjeha. Priznanje "Vilko Filač" za fotografiju pripalo je Pjotru Paulusu za film "Stvarno je ekstra".

- U vreme češkog talasa upoznao sam Aleksandra Berčeka, u trenutku kada je kupio svoj prvi kombi. Sreli smo se u Klubu književnika i dugo pričali, a meni se svidelo što jedino nije pričao o onome što najbolje zna, o glumi. Priščao je kako zna da uradi generalku motora! Donekle, ali ne do kraja. Sada sam srećan, jer mogu da mu dodelim nagradu za ono što radi kao niko drugi, za glumu - rekao je Emir Kusturica dodeljujući Berčeku "Drvo života", nagradu za "buduće filmove".

Berček se posle ovacija publike u "Prokletoj avliji" zahvalio, istakavši kako ga je Kusturica "upravo uvredio".
- Ja znam da uradim kompletnu "generalku" motora! - rekao je u šali Berček i nastavio - Ja sada živim u selu Velika Remeta na svetoj Fruškoj Gori, bavim se drvetom, pravim razne stvari. Važno mi je ne toliko da treniram glavu i mozak, koliko mi je bitno da vežbam ruke, da me duže služe, glumcu su one potrebne. Na brojne komplimente koje sam večeras čuo o tome koliko sam dobar glumac, pre svih od mog prijatelja Emira, nemam šta da dodam. Samo bih mu poručio: reditelj si, znaš šta ti je činiti!

Rakan Majasi iz Palestine, dobitnik "Zlatnog jajeta", Kustendorf smatra najvećim dosadašnjim filmskim iskustvom.

- Ovde se sve dešava u prostoru stvaralaštva i ljudskosti. Nigde nećete videti ni jednu reklamu koja bi vam skrenula misli i doživljaje sa tema koje smatrate važnim. Nigde ni jednog policajca. Ovde "žive" samo oslobođena, nesputana energija i zamah za stvaralaštvo - ističe mladi Palestinac i dodaje - Sada shvatam nešto što sam negde pročitao, da je za stvaraoce presudno važno da budu u inspirativnom, prosvećenom okruženju. To smo ovde našli, a ovu energiju ćemo nositi sa sobom gde god da se u budućnosti zadesimo.

Reditelj i pisac Paolo Sorentino, privukao je najviše pažnje publike i učesnika festivala. Internet "striming" ili bioskop, veliko platno ili televizijski ekran, to su izazovi stvaralaštva o kojima je govorio studentima.

- Bioskopska publika je potpuno nestala. Jedina prednost je mogućnost intimnijeg uživanja u filmovima, pa ne žalim previše za starim vremenima. Televizija je preuzela primat, a ako uspemo da sadržaj sa malog ekrana doživimo kao čitanje knjige, velke štete neće biti - naglasio je Sorentino, a zatim je govorio o autorstvu - Morate stvoriti sopstvenu poetiku, svoj univerzum, morate voleti svoje dramske likove, ali to je teško, a za mene je humor okosnica koja me drži na pravom putu. Nijedan čovek sebe ne bi trebalo da shvati suviše ozbiljno.

Uz Sorentinovo gostovanje, dolazak Rubena Estlunda sa filmom "Skver"na Kustendorf, kontekst ovogodišnjeg Kustendorfa obojio je modernošću i urbanim duhom.

- Bilo bi dobro da preispitamo našu opsednutost anglosaksonskom dramaturgijom. Uobičajene narativne strukture nudezadovoljenje forme, ali sa sadržajem nešto nije u redu. Nema propitivanja, ni suprotstavljanja publike sa prikazanim, a ono je ključno za svaki uspeh pa i u umetnosti - rekao je Estlund - Za uspešno stvaranje, morate se prvo izboriti za više slobode nego što ste navikli da imate. 

U muzičkom, ponoćnom delu "Kustendorfa" prethodnih dana, Vlatko Stefanovski trio, Bajaga i instruktori, Emir Kusturica i NSO podigli su atmosferu do usijanja, nastupili su još u "Prokletoj avliji" japanska grupa Japalkan i francuska "energentska bomba" bend "Barbo".

IZLOŽBA I KNjIGA ZA KRAJ

Tokom poslednja dva festivalska dana, publika "Kustendorfa" bila je u prilici da uživa u izložbi posvećenoj scenografu Miljenu Kreki Kljakoviću. Izložba se sastoji od originalnih scenografskih skica i fotografija završenih scenografija. Upriličeno je i predstavljanje monografije "Park prirode Šargan - Mokra Gora" Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

- Kreka je kompletan autor, koji ne prati samo režiserovu viziju, nego ima svoj jedinstveni put, kojim ide. Imamo priliku da vidimo rad jednog posvećenog zanatlije i izvrsnog umetnika, čije prisustvo je film poput Podzemlja učinilo onim što jeste - naglasio je Emir Kusturica.

Monografija "Park prirode Šargan - Mokra Gora" sublimira dosadašnje napore da se zaštićeno dobro sačuva od kompanija koje se bave eksploatacijom nikla.

- Ovo pobeda održivosti života je uspela, jer je dugo pripremana, od gospodina Glibetića, Zavoda za zaštitu prirode i nas koji smo kreirali događaje koji će Mokru Goru sačuvati - naglasio je Kusturica - Sačuvali smo se od divljeg, eksploatatorkog, kapitalističkog duha, a ova knjiga sada izgleda kao kruna tih napora.

novosti.rs

 

Izložba dela Petra Lubarde u Andrićgradu

Paolo Sorentino: Volim likove koji su veći od života

„Egzit“ zvanično najbolji evropski festival!

Zijah Sokolović - novi savetnik na daskama SNP

Oaza otpora masovnoj kulturi

Kusturica i ministar Vukosavljević otvaraju „Kustendorf“

Paolo Sorentino gost „Kustendorfa“

Preminuo novinar i pisac Predrag Lucić

Crnjanski, gusle i video-trake

Jugoslav Pantelić: Na Festu ljudi zbog kojih smo se zaljubili u film

Miloš Šobajić: Evropa se kida po zahtevu Velikog Brata

SANU počinje digitalizaciju arhivske građe ''duge'' 200 kilometara

Maratonci istrčali krug

Kako smo voleli film

Nikad veći budžet za srpsku kinematografiju

Pogorelićevo svraćanje u Beograd

Čedomir Kolar: Neki nam još broje krvna zrnca

Dragan Bjelogrlić: Ovde ljubav i mržnja idu ruku pod ruku

Pop kultura kao subverzija

Gran pri za Alena Gomisa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button