glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

MITROVICA2 kuca oi kolinda bih
dacic-pg ivanovic1 kustendorf66 viktor7777 Reprezentacija-Srbije zvezda-himki

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zijah Sokolović - novi savetnik na daskama SNP

izvor: vecernje novosti   foto:  vn                                                                 17.01.2018

zijah

Znatno češće nego prethodnih godina, Zijaha A. Sokolovića viđaćemo u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, ali ne samo na sceni, nego i u "ulozi" umetničkog savetnika.

Popularni glumac latio se novog posla juče, budnim okom prateći završnicu priprema Sterijinog čuvenog komada "Laža i paralaža" u režiji Slobodana Brankovića čija premijera se očekuje 19. januara.

- Počastvovan sam pozivom iz SNP da budem neka vrsta umetničkog konsultanta, a slučaj i ljubav udesili su da tu saradnju započnemo baš na ovom Sterijinom komadu - kaže Sokolović za "Novosti", prisećajući se da mu je upravo ova predstava u režiji Egona Savina, za ulogu Barona 1992. godine donela njegovu drugu Sterijinu nagradu.

- Pamtim to pozorišno vreme po dobru: imali smo umetničku slobodu, dali smo sve od sebe na sceni i predstava je osvojila nekoliko nagrada na Sterijinom pozorju - kaže Sokolović.

U Srpskom narodnom pozorištu on će 29. januara obeležiti četvrt veka trajanja predstave "Kabares kabarei" koju je osmislio i premijerno izveo u Beču 1993. godine. Od tada do danas doživela je 1.360 izvođenja.

Istog dana u SNP promovisaće i knjigu "Glumac je, glumac je glumac" na osnovu svoje čuvene monodrame, nastale u Sarajevu, koju je u proteklih 40 godina izveo više od 1.600 puta. Jubilej će biti obeležen 30. marta i to na sceni SNP.

- Nisam planirao niti radio na tome da "Glumac" živi četiri decenije, to se dogodilo samo po sebi, igrajući je, puno sam naučio o sebi i o glumačkom zanatu - kaže Sokolović.

Tekst te predstave preveden je na engleski, nemački, francuski, poljski, italijanski jezik. Na tim jezicima ukupno 18 glumaca igralo je ovu monodramu u Njujorku, Beču, Parizu i drugim gradovima. Knjiga je objavljena prošle godine u Zagrebu, a sadrži i integralni tekst monodrame "Glumac je, glumac je glumac".

Od devedesetih godina i početka raspada SFRJ, Zijah Sokolović živi u Beču, ali je svih ovih decenija sa svojim predstavama prisutan na pozornicama u svakoj od bivših jugooslovenskih republika.

VESELI STERIJA

Obnova prve Sterijine komedije "Laža i paralaža" iz 1830. godine u SNP započeta je februara prošle godine, ali je, po rečima v.d.upravnika ovog teatra dr Zorana Đerića, tek pred kraj prošle godine sazrela konačna verzija. Režija je poverena mladom Slobodanu Brankoviću (29) kome je ovo prvi rediteljski poduhvat. U glavnim ulogama su Nebojša Savić, Strahinja Bojović, Tanja Pjevac i Predrag Momčilović.

novosti.rs

 

Oaza otpora masovnoj kulturi

Kusturica i ministar Vukosavljević otvaraju „Kustendorf“

Paolo Sorentino gost „Kustendorfa“

Preminuo novinar i pisac Predrag Lucić

Crnjanski, gusle i video-trake

Jugoslav Pantelić: Na Festu ljudi zbog kojih smo se zaljubili u film

Miloš Šobajić: Evropa se kida po zahtevu Velikog Brata

SANU počinje digitalizaciju arhivske građe ''duge'' 200 kilometara

Maratonci istrčali krug

Kako smo voleli film

Nikad veći budžet za srpsku kinematografiju

Pogorelićevo svraćanje u Beograd

Čedomir Kolar: Neki nam još broje krvna zrnca

Dragan Bjelogrlić: Ovde ljubav i mržnja idu ruku pod ruku

Pop kultura kao subverzija

Gran pri za Alena Gomisa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button