glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-erdogan1 ustav1 protesti
jadovno sastanak1 pristina-oliver mektic futsal novak_999999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Španija protiv Kosova u strategiji proširenja EU

izvor: agencije  foto:                                                                                                30.01.2018.

eu2_s 

Samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, Španija je dovela u pitanje ne samo strategiju već i ceo proces zbog oštrog suprotstavljanja uključivanju Kosova u bilo koji proces koji ostavlja utisak da se Kosovo tretira kao država. U pismu u obliku "non paper" koje je Španija dostavila pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu Madrid se suprostavlja upotrebi termina WB6, što je skraćenica sa šest zemalja Zapadnog Balkana, i ističe da "Kosovo nije deo procesa proširenja".

Ako se uzmu u obzir primedbe Španije, prema navodima ovog dnevnika, onda Strategija proširenja EU, umesto podrške, još više gasi nade za poverenje u proces proširenja EU. "U diplomatskim krugovima se pominje da Španija misli da se suprotstavi i učešću Kosova na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji", piše Koha Ditore, nakon što je list imao uvid u dokument.

Prema sagovornicima tog prištinskog dnevnika u Briselu, skraćenica WB6 se koristi za strategiju kako se ne bi "uznemirile" zemlje koje nisu priznale Kosovo i u tekstu se te zemlje nazivaju partnerima EU, ali se Španija suprotstavlja i korišćenju tog naziva.

U "non paperu" Španija tvrdi da je neophodno napraviti razliku između procesa proširenja EU i procedura i strategija za Zapadni Balkan koji je deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike (CFSP) i koja prati svoju logiku. Takođe, Španija smatra da proširenje ne treba posmatrati kao direktno sredstvo za rešavanje političkih problema u regionu Zapadnog Balkana.

"Treba da se dogodi suprotno, neophodno je da se prethodno prevaziđu ovi sukobi kako bi se omogućio proces proširenja", naveli su predstavnici Španije.

U pismu se predstavnici Kosova - koje se pominje uz fusnotu -  pozivaju da unaprede ostvarivanje standarda koji su zacrtani u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, sugeriše se nastavak dijaloga između Kosova i Srbije koji podržava Evropska unija, "pošto je nemoguće pronaći rešenje sukoba nametanjem unilateralnih rezultata".

Koha konstatuje da je ovakav pristup Španije - jedne od pet zemalja članica EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost - rezultat unutrašnjih problema s kojima se suočava i ide protiv svega što je do sada govorila o evropskim integrativnim procesima. Razlog treba potražiti u pokušaju osamostaljenja Katalonije, jedne od najbogatijih regija u Španiji.

Secesionizam je u toj provinciji prisutan decenijama, a ojačao je u vreme 39 godina vladavine generala Franciska Franka, kada su Kataloncima oduzeta sva prava koja su kao posebna etnička grupa unutar španske populacije imali.

Španiju potresa ustavna kriza nakon referenduma 1. oktobra u Kataloniji, jednoj od sedamnaest španski ahutonomnih regija na koji je izašlo 42,3% od 5,34 miliona Katalonaca s pravom glasa. Za nezavisnost je glasalo je 2,26 miliona birača (90% izašlih na birališta).

Katalonski zvaničnici su tvrdil da bi "u normalnim uslovima" izlaznost bila i 55% , a da je zbog policijskog ometanja referenduma oko 770.000 ljudi sprečeno da glasa, jer je više od 440 biračkih mesta bilo zatvoreno, uz upotrebu policijskog nasilja u kome je povređeno 844 građana i 33 policajca.

Zvanični Madrid nije priznao rezultat referenduma - po Ustavu, referendum je validan samo ako je održan na celoj teritoriji zemlje -
pa su usedile demonstracije u Barseloni i drugim katalonskim gradovima na koje je policija burno reagovala što je dovelo do međunarodnih kritika.

Potom su usledili kontramitinzi, a vlasti su pohapsile glavne zagovornike nezavisnosti. Njihovoj pravdi je izbegao "neprijatelj" broj jedan, smenjeni katalonski predsednik Karlos Pućdemon, koji je uspeo da ode u samoizgnanstvo u Belgiju.

Madrid je potom organizovao nove izbore u Katalonji na kojima su opet pobedu odneli separatisti. Katalonski parlament bi 30. januara trebalo da izabere novog predsednika, a jedini kandidat je Pućdemon. Madrid insistira da on mora biti fizički prisutan na izborima, ali bi to nosilo rizik od hapšenja.

Suočena sa tim velikim problemom - bez obzira što svet generalno ne podržava cepanje te zemlje - logično je da će Španija teško prihvatiti odvajanje regiona u drugim zemljama, pa tako i kosovsku nezavisnost.

 

 

Sastanak Vučića i Erdogana u Istanbulu

Kosovsko pitanje na referendumu, mogućnost sa više nepoznatih

Nova strategija EU - dogovor Beograda i Prištine do 2019.

NALED predložio smanjenje poreza i doprinosa na zarade

Hodočašće bogatih i moćnih u Davosu

Vučić s Tačijem o dijalogu i istrazi/Predsednik Srbije u Davosu, susreti s Makronom, Ramom, Đentilonijem.../Brnabić: Evropske integracije važne za Zapadni Balkan

Rama: Albanija i Srbija možda zajedno u EU

Ustavna reforma pravosuđa, korak napred ili nazad

Raste podrška građana Srbije za članstvo u EU

Vučić: Srbiji neće dozvoliti ulazak u EU bez jasno rešenog pitanja granica

Luda ideja za inovacionu agendu za Zapadni Balkan

EBRD: Srbija konkurentna za Balkan ali ispod standarda EU

Vučić: Najviši interes Srba na Kosovu i Metohiji je mir

Proglašeno šest lista, glasaće oko 1,6 miliona birača

Oliver Ivanović sahranjen u Beogradu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button