glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu88 istanbul skupstina_rs_bl
skupstina6 dodik44 pristina333 Zagadjenje futsal navijaci

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Banjaluci problem vehabije u FBiH, Sarajevo vidi paravojsku u RS

izvor: agencije  foto:                                                                                                  31.01..2018.

Dragan-Lukac-i-Dragan-Mektic 

Banjaluka – Prvi čovek policije Republike Srpske Dragan Lukač i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, imali su priliku da u televizijskom duelu pred kamerama Radio-televizije RS javnosti objasne prethodno iznete, međusobno oprečne, osetljive tvrdnje i negacije navoda o navodnom postojanju paravojnih formacija u Srpskoj.  

Mektiću je problem ozbiljniji nego što je izgledao kada je pre desetak dana novinarima u Sarajevu potvrdio pisanje sarajevskog portala „Žurnal” o postojanju paravojnih formacija u RS, kao problemu „koji će ispitati Tužilaštvo BiH”, jer je u međuvremenu pribavio dokaze da je „određeni broj dece iz RS uzrasta od četrnaest do dvadeset godina boravio na vojnoj obuci u Rusiji”. Za „slanje dece u patriotske vojne centre” optužuje udruženje Veterani RS i „Srbsku čast”.

Lukač u tome i dalje ne vidi ništa konkretno izuzev već izrečenih retoričkih izjava, pa uverava da u Srpskoj nema paravojnih formacija. Pita Mektića da li raspolaže i nekim konkretnim dokazima, te podacima o identitetu dece koja su, navodno, boravila u kampovima, na šta mu je kao dokaz ponuđen video snimak za koji Mektić „može da pošalje link”. Postoji, kaže Mektić, i novoformirana grupa na društvenoj mreži koja poziva decu u te kampove na obuku.  

Na pitanje da li zbog osetljivosti iznetih navoda raspolaže još nekim pouzdanijim informacijama, sem snimka iz kampa, koje bi potvrdile da je reč o deci iz RS, Mektić kratko kaže da „ima informacija” i da se to proverava. Zatim je optužio Lukača da je MUP RS „kombijima dovozio ljude iz Beograda 2014. godine uoči izbora”, koji su navodno trebali „praviti nemire u RS”.

Lukač kaže da se mnoge stvari iznose, a da se ne pokriju dokazima i kaže: „Govorio si da ćeš i za ’Srbsku čast’ dostaviti neke dokaze, pa ništa.” Na to je Mektić upitao: „Šta su Kozaci 2014. radili u Banjaluci? Prepoznali smo lica iz kriminalnog miljea. To su grupe za pritisak za Srbe iz opozicije.”

Na to je Lukač rekao kako se pred svake izbore volšebno pojavljuju navodi o dolasku nekakvih pretećih grupa, ali „uvek uz nedostatak konkretnog imena i prezimena, ili podataka da su nekada izazvali neki problem”. U svemu čita političku priču, koja u svom fokusu ima predsednika RS Milorada Dodika, upitavši zašto bi predsedniku RS trebali takvi ljudi.   

Iznosi podatke MUP-a RS po kojima „Srbska čast” u Srpskoj ima osam članova ili simpatizera, složivši se s Mektićem da su trojica ili četvorica od njih imali probleme sa zakonom, uz napomenu da je MUP Srpske protiv njih podnosio prijave, a za određena dela su i osuđeni. Napomenuo je posebno to da pripadnici „Srbske časti” nisu učestvovali u svečanom defileu za Dan RS, već da su bili posmatrači.

Kaže da policija neće dozvoliti ni „Srbskoj časti” niti bilo kojoj vehabijskoj ili drugoj organizaciji da uznemirava građane u RS. Prvi čovek policije RS garantovao je da u Srpskoj nema paravojnih organizacija niti planova za njihovo formiranje „za razliku od Federacije BiH gde je broj paradžemata sa 69 povećan na njih stotinu, što, kaže, govori o problemu vehabizma koji se mora zaustaviti jer se širi”.

Lukač kaže da u RS postoji šest registrovanih „ersoft” klubova, tvrdeći da oni ne sprovode obuke kao oni u Federaciji BiH, gde se odvijaju „klasične obuke po uzoru na specijalne jedinice”, čak i sa minsko-eksplozivnim sredstvima.

Lukač je potom naveo da u RS ne postoje enklave ili vehabijske zajednice, niti bilo šta što može da ugrozi bezbednost građana, za razliku od FBiH. Kaže da jeste bilo ljudi s ličnom kartom RS koji su odlazili na strana ratišta, njih sedamnaest, od kojih se osam vratilo, a trenutno ih je šest u RS, pripadnici su radikalnih islamističkih grupa, ali su pod kontrolom MUP-a.

Mektić je rekao da su „ersoft” klubovi „male bebe za radikaliste, selafiste, ekstremiste i teroriste”, rekavši da Tužilaštvo BiH kom su dostavljene informacije „neće ništa da radi”. Uverava da na teritoriji FBiH više nema mesta koja su izvan sistema, kakva je bila Maoča i da su takva naselja „pod dobrom kontrolom”, ali da „nema potpune kontrole ni u Americi, Francuskoj”.

 

 

Na američkoj crnoj listi Dodik, Šešelj, Daut Haradinaj, Stanišić…

Blagić: Verbalni rat u RS, najava izborne godine

Funkcioneri SDS optužuju Dodika da seje strah i deli narod

Prave se spiskovi nepodobnih Srba?

U RS ne postoji paravojska/Dodik: Opasne spekulacije o paravojnim jedinicama; Cvijanović: Podmeću RS

Dodik: Nisam protivnik SAD i EU, ali se protivim držanju predavanja

Karikatura političkog života u BiH

Dječije 'igre državnosti'

Ivanić: Nedostatak saradnje sa institucijama Republike Srpske

Dodik na Dan RS: Cilj je što veća samostalnost

Prvi korak BiH prema fondovima EU

Ivanić: Nisam optimista da će 2018. biti bolja godina za BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button