glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 Aleksandar Vucic nato-bih
pasosi mediji ebrd Aleksandar Bercek sale555 karabatic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Prave se spiskovi nepodobnih Srba?

izvor: vecernje novosti  foto: vn                                                                                                     23.01..2018.

Nikola-Spisric 

U Republici Srpskoj je na pomolu nova afera vezana za navodne spiskove nepodobnih Srba. Opozicija je za formiranje tih spiskova optužila vladajuću stranku (Dodikov SNSD), iz koje je odmah stigao demant takve vesti, spiskovi su napravljeni u nevladinom sektoru i na njima se nalaze oni “nepodobni” za vlast u Srpskoj, nazavisno od stranačke pripadnosti. Među imenima na spiskovima su opozicionari, ali i oni koji su deo vlasti i svojim potezima iskaču iz vladajuće koalicije u Srpskoj.

Vukota Govedarica, predsednik SDS, kaže da je dobio saznanja o ovim spiskovima.

- U pitanju su ljudi koji dolaze iz sfere politike, ugledni građani koji ne podržavaju politiku SNSD i na spiskovima će biti targetirani aktivisti opozicionih političkih partija - tvrdi Govedarica. - Prema tome, definitivno je u pitanju jedan novi pristup opozicionim političkim partijama, a to znači da su vidljive dve stvari - stvaranje pritiska na političke protivnike od režima i izazivanje straha kod svakog običnog čoveka u Republici Srpskoj.

Govedarica je podsetio da je posle lokalnih izbora 2016. godine predsednik SNSD Milorad Dodik, između ostalog, rekao da ta politička organizacija priprema “crnu knjigu” u kojoj će se naći mnoga imena iz opozicionih političkih partija, ali i neka imena iz njegove političke partije koja su izneverila njegova očekivanja.

- Već tada je bilo jasno da Dodik ima nameru da se obračunava sa svojim političkim neistomišljenicima na jedan više nego grub politički način - rekao je Govedarica i dodao da je Dodik tada saopštio da će “tu vrstu borbe voditi iz institucija sistema”.

Predsednik SDS smatra da je Ministarstvo unutrašnjih poslova poluga s kojom on želi da se obračunava s političkim neistomišljenicima, te da je tada postalo jasno u kojem pravcu će to ići.

Na izjave Govedarice reagovao je potpredsednik SNSD Nikola Špirić, koji je poručio da za ovu stranku postoji samo jedan spisak - birački, ali da bi mogli napraviti spisak SDS promašaja i izdaja u Sarajevu.

Špirić je naglasio da “za SNSD postoje dve strane - patriotska i izdajnička”, upitavši “da li se izdajnici plaše birača i biračkog spiska”.

- Spiskove pravi sam SDS jer skoro četiri godine ređa promašaje jedan za drugim, a na njihov spisak izdaje pečat će staviti Srbi na izborima u oktobru 2018. godine - rekao je Špirić.

On je naveo da bi se “mogao napraviti spisak SDS izdaja” - od predaje rukovodećih mesta u institucijama BiH drugim narodima, izostavljanja Srba u komisijama gde je zakonska obaveza da ih bude, tajnih sednica Saveta ministara i lažnih mehanizama koordinacije, protivzakonitog finansiranja sarajevskih institucija kulture, podrivanja finansijske i političke stabilnosti Srpske, inkriminacije institucija i istaknutih pojedinaca iz Srpske...

REŽIM

Branislav Borenović, predsednik PDP, kaže da je svestan da su u Srpskoj napravljeni spiskovi “nepodobnih” političara i građana.

- Oni su dokaz da živimu u režimu. Na sceni je pokušaj političkog odstrela opozicije, ali mi se ne plašimo jer smo navikli na ovako ponašanje vlasti - poručio je Borenović.

POZNATO KO JE MAJSTOR

Dobro je poznato javnosti u Srpskoj ko je majstor spiskova i da zbog njih mnogi Srbi nisu ni do danas na slobodi. Ostaće u istoriji zapisano najveće srpsko beščašće - spiskovi za Srebrenicu, pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsednika SDS i Vukotinog šefa na osnovu kojih je hiljade srpskih imena i porodica do danas proganjano - rekao je Nikola Špirić i zaključio da nije snaga SNSD u spiskovima, već u odlučnosti da sačuva pozicije Republike Srpske, niti je snaga lidera SNSD Milorada Dodika u takvim pisanjima nego u argumentima i nepobitnim odlukama.

novosti.rs

 

U RS ne postoji paravojska/Dodik: Opasne spekulacije o paravojnim jedinicama; Cvijanović: Podmeću RS

Dodik: Nisam protivnik SAD i EU, ali se protivim držanju predavanja

Karikatura političkog života u BiH

Dječije 'igre državnosti'

Ivanić: Nedostatak saradnje sa institucijama Republike Srpske

Dodik na Dan RS: Cilj je što veća samostalnost

Prvi korak BiH prema fondovima EU

Ivanić: Nisam optimista da će 2018. biti bolja godina za BiH

Srbija donirala Srebrenici milion evra

Dodik: Najveći uspeh je što smo se oduprli centralizaciji BiH

Svaki 10. građanin BiH ima oružje po zakonu!

Dodik prijeti blokadom NATO puta BiH

Ivanić: Važno da bar političke odnose vratimo u normalu

Incko: Neće biti prekrajanja granica BiH, referendum je crvena linija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button