glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu2_s istanbul skupstina_rs_bl
skupstina6 sastanak1 pristina333 Zagadjenje futsal fest22

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Na američkoj crnoj listi Dodik, Šešelj, Daut Haradinaj, Stanišić…

izvor: agencije  foto:                                                                                                  30.01..2018.

dodik444 

Nacionalisti iz balkanskih država, ratni zločinici i haški optuženici, aktivni ali i mrtvi politički lideri našli su se zajedno na obnovljenoj "crnoj listi" američkog ministarstva finansija.

Na novoj listi pojedinaca i entiteta kojima se zamrzava imovina i zabranjuje ulazak u SAD nalaze se predsednik Republike Srpske Milorada Dodik, lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i zamenika potpredsednika Vlade Kosova Fatmira Ljimaja, ali i bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević koji je umro 2006.

Na spisku nepoželjnih entiteta su Srpska demokratska stranka iz BiH, Oslobodilačka vojska Kosova, Oslobodilčka vojska Preševa, Medvedje i Bujanovca i Albanska nacionalna armija iz Makedonije, kao i manje poznati Četnički ravnogorski pokret i Front za albansko nacionalno jedinstvo.

Američko ministarstvo finansija na spisak je stavilo i čitave porodice bivših balkanskih vladara, pa su pored Slobodana Miloševića tu i njegova supruga Mirjana, brat Borislav, deca Marija i Marko, kao i sinovljeva supruga Milica Gajić-Milošević.

Uz ratnog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, na američkoj "crnoj listi" su i njegova supruga Ljiljana Zelen-Kradžić, sin Aleksandar i ćerka Sonja, poslanica u Skupštini RS, kao i brat Luka.

Od bivših predsednika Srbije na listi je i Milan Milutinović.

Od Hrvata na crnoj listi su osudjeni ratni zločinici Tihomir Blaškić, Dario Kordić, Mladen Naletilić Tuta, Vinko Martinović Štela, Mario Čerkez, Anto Furundžija, kao i jedan od šest bivših zvaničnika Herceg-Bosne osudjenih u Hagu prošle godine Valentin Ćorić.

Na listi je i bivši hrvatski član Predsedništva BiH Ante Jelavić za kojim traga pravosudje BiH zbog optužbi za finansijske malverzacije i zloupotrebu položaja.

Od političara s Kosova na američkom spisku je poslanik Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera, kao i jedan od lidera kosovskih Srba Marko Jakšić.

Sa juga Srbije na listi su Isak, Jonuz i Šefćet Musliu, a iz Makedonije lideri sukobljenih strana iz vremena pobune makedonskih Albanaca 2001-2002, Menduh Tači i Ljube Boškovski.

Od poznatijih haških optuženika na listu su Veselin Šljivančanin, Milan Martić, Biljana Plavšić, Vlastimir Djordjević, Vladimir Lazarević, Goran Hadžić i Sreten Lukić.

Na američoj crnoj listi su i nekadašnji šefovi srpske tajne službe Jovica Stanišić i Franko Simatović kojima se još sudi u Hagu, kao i Milorad Ulemek Legija koji je osudjen za ubistvo srpskog premijera Zorana Djindijća, 2003.

 

 

Blagić: Verbalni rat u RS, najava izborne godine

Funkcioneri SDS optužuju Dodika da seje strah i deli narod

Prave se spiskovi nepodobnih Srba?

U RS ne postoji paravojska/Dodik: Opasne spekulacije o paravojnim jedinicama; Cvijanović: Podmeću RS

Dodik: Nisam protivnik SAD i EU, ali se protivim držanju predavanja

Karikatura političkog života u BiH

Dječije 'igre državnosti'

Ivanić: Nedostatak saradnje sa institucijama Republike Srpske

Dodik na Dan RS: Cilj je što veća samostalnost

Prvi korak BiH prema fondovima EU

Ivanić: Nisam optimista da će 2018. biti bolja godina za BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button