glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ds1 kopaonik forum zenica
migrant2 izbori777 the-charmer sarmer5 krajinovic11 ivana-4

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vojvođanska kuhinja po meri sladokusaca   

izvor: evn  foto: vn                                                                                                       06.03.2018.

 vojvodjani

 

Manifestacije koje promovišu Vojvodinu kao gastronomsku i vinsku turističku destinaciju imaju podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji, inače, podržava više od 360 priredbi sa sličnom tematikom u Panonskoj niziji. To je na ovogodišnjem, šestom izdanju festivala gastronomije, vina i skijanja "Vinterfest" - koji je, uz učešće 34 vojvođanska proizvođača hrane i pića, održan u hotelu "Grand" na Kopaoniku - potvrdio Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, istakavši značaj predstavljanja gastro-kulture Vojvodine.

Domaće, tradicionalne specijalitete - kulen, slaninu, šunku, kobasice, predstavili su Karol Horvat iz Bačkog Petrovca, Sava Graorac iz Kovilja. Kozji sir je ponudila "Srećna koza" iz Velikog Gaja, sok od paradajza, džemove i ajvare" vrtlari iz Vrbasa, vrhunsko vino i rakiju su točili Benišek i Veselinović iz Sremskih Karlovaca, a predstavilo se i društvo pčelara "Jovan Živanović", koje broji 400 članova.

- Već šest godina, pored izlagačkog dela, festival odlikuju i stručni skupovi, na kojima se razgovara o temama iz oblasti unapređenja poljoprivredne proizvodnje - kaže Nataša Budisavljević, organizator manifestacije.

Tako je u razgovoru s proizvođačima Milorad Radojević, član gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu, naglasio da su već tri proizvoda dobila epitet proizvoda zaštićenog geografskim poreklom - futoški kupus, fruškogorski lipov med i begečka šargarepa.

- Usredsređeni smo na organsku proizvodnju i geografsko poreklo, što je veoma bitno. Jer u tom slučaju znamo šta nam deca jedu u vrtićima i školama, a proizvođači imaju i siguran plasman - rekao je Vuk Radojević, i pozvao proizvođače da, u međusobnoj saradnji i razmeni ideja, potraže zajednički interes.

DEGUSTACIJA I RADIONICE

Na festivalu su o značaju ambalaže i plasmanu proizvoda govorili profesorka mr Petra Balaban i Branislav Sekulić. Održana su i predavanja, kao i degustacije i radionice o vinskom putu Fruške gore, uparivanju sireva i vina...

- Meni kao proizvođaču mnogo znače nastupi na manifestacijama na kojima mogu da se predstavim posetiocima, ali i da steknem i razmenim nova iskustva - kaže Karol Horvat, iz Bačkog Petrovca, poznat po proizvodnji čuvenog petrovačkog ljutog kulena.

novosti.rs

 

Beograd u 18. veku

Caričin grad – legende i želje

Srpski arheolozi otkrivaju tajne porekla Evropljana

Najviše plate primaju Slovenci, najmanje Makedonci

Kako se “hrvatsko pitanje” pojavilo u Jugoslaviji pre 80 godina?

Diskriminacija Roma duboko ukorenjena u evropskim društvima

Da li će crnogorski radnik biti opasniji od poljskog vodoinstalatera

Ruski naučnik: Tesli ukrali 37 „Nobela“

Meša je za sebe govorio da je Srbin iz porodice muslimana

Ponovo liječe srebreničke vode

Evropski parlament odlučio: Ukinuti pomeranje kazaljki na satu

Srbija se nalazi među 10 zemalja u svetu koje beleže najveći pad stanovništva, pokazuju podaci više

Put nade popločan patnjom, batinama i silovanjima

Dela koja su ukrali nacisti čekaju vlasnike

Prva Srpkinja među 150 najmoćnijih ljudi na planeti

U redu za SANU stotinu novih kandidata

Miloševiću poturali i pregovore o Kosovu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button