glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sns55 kopaonik forum zenica
skupstina444 sahnazarov the-charmer Beogradska-tvrdjava3 krajinovic11 ivana-4

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija ulaže napore da pronađe trajna rešenja za izbeglice        

izvor: euractiv  foto:                                                                                        06.03.2018.

migrant2 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovao je 5. marta u Ovči svečanom uručivanju ključeva 235 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa (RSP). Program regionalnog stambenog zbrinjavanja se sprovodi od 2012. u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj a najveći donator programa je EU.

Dačić je rekao da je vrednost projekta u beogradskom naselju Ovča, koji je završen za manje od dve godine, 9,8 miliona evra i da su finansijska sredstva obezbeđena delom, tačnije 5,4 miliona, iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope, a delom iz budžeta Grada Beograda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je podsetio da je treći potprojekat RSP koji se odnosi na korisnike sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda vredan 13,6 miliona evra namenjenih za više od 700 stambenih rešenja za izbegličke porodice sa teritorije Beograda.

Dodao je da je u okviru tog programa u junu 2016. godine uručeno 69 ugovora za otkup seoskih domaćinstava, u septembru 2017. godine 302 ugovora za pakete građevinskog materijala, a sredinom novembra 2017. počela je i gradnja novih 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin.

Dačić je rekao da Srbija ulaže napore da pronađe i obezbedi trajna rešenja za izbeglice koje su '90-ih godina prošlog veka napustile domove širom bivše Jugoslavije i rešile da ostanu u Srbiji.

"Srbija je svesna činjenice da su za rešavanje ovako teških pitanja potrebni i vreme i iskrena posvećenost, da je neophodna saradnja država porekla i prihvata, kao i spremnost da se za sva otvorena pitanja pronađu pravična i održiva rešenja", dodao je i izrazio zahvalnost na podršci Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije, i međunarodnim partnerima - EU, UNHCR, OEBS, kao i mnogobrojnim bilateralnim donatorima.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao vodeća institucija, sprovodi višegodišnji Regionalni stambeni program u Srbiji. U ovom trenutku istovremeno se implementira šest potprojekata. Do sada je, kroz RSP, u Srbiji krov nad glavom obezbeđen za 1.831 porodicu.

Ambiciozni planovi za 2018. godinu

Program regionalnog stambenog zbrinjavanja sprovodi se od 2012. u zemljama partnerima - Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a daleko najveći donator u sve četiri zemlje je EU. Cilj RSP je da se obezbede adekvatna i održiva stambena rešenja za najranjivije izbeglice i raseljene nakon ratova na teritoriji bivše Jugoslavije 1991-1995.

Pored toga, RSP unapređuje kapacitete nacionalnih institucija da upravljaju sličnim velikim socijalnim i ili stambenim programima za izbeglice. S obzirom da je reč o pravom regionalnom programu, RSP doprinosi unapređenju susedskih odnosa i time podstiče bezbednost i stabilnost u regionu.

Za 2018. godinu planirano je više od 2.000 stambenih rešenja za korisnike RSP u Srbiji i to gotovo 1.000 paketa građevinskog materijala, više od 500 novoizgrađenih ili kupljenih stanova i oko 500 renoviranih i kuća na selu.

Na nivou četiri zemlje u projektu za 2018. je planirano 3.500 stambenih jedinica za izbeglice i raseljene.

RSP je integralni deo Sarajevskog procesa za izbeglice i raseljena lica pokrenutog 2005. na regionalnoj ministarskoj konferenciji za povratak izbeglica. Proces je ponovo pokrenut u martu 2010. na konferenciji u Beogradu i zemlje partneri u novembru 2011. ponovo su se Beogradskom deklaracijom obavezale da će doprineti rešenju stambenog pitanja najranjivijih i raseljenih.

Sa ciljem da se prikupe sredstva za RSP, u Sarajevu je u aprilu 2012. održana donatorska konferencija i međunarodna zajednica je obećala 261 milion evra za podršku Regionalnom stambenom programu od čega je Evropska komisija obećala 230 miliona.

U sve četiri zemlje planirano je da se obezbedi 9.500 stambenih jedinica u kojima će živeti 28.000 ljudi.

Početkom 2018. ukupna vrednost odobrenih projekta bila je 217 miliona evra a vrednost odobrenih grantova 183 miliona.

 

 

MMF poručuje Srbiji: Zgrabite šansu, nastavite reforme

Ubedljiva pobeda liste SNS-a u Beogradu

Građani biraju lokalnu vlast u Beogradu

Sva predizborna obećanja: Od Beograda na vodi do metroa

Švajcarski list: Vučič ušao u 'trgovinu sa EU', priprema prihvatanje postojanja države Kosovo

Junker impresioniran napretkom na Zapadnom Balkanu, ali ima još mnogo posla

Anketa: Uz SNS 43,1 odsto birača

Junker: Važna mi je suština, ne određivanje datuma

Bitka za budžet EU, snažnija podrška Zapadnom Balkanu

Transparentnost Srbija: Finansiranje izbornih kampanja u Srbiji neuredjeno i neprimereno

EBRD upozorava na nedovoljnu konkurentnost Zapadnog Balkana

Vučić: Nije prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik/ Merkel: Podržavamo vaš put ka EU

Bitka za Beograd

Dijalog Kosova i Srbije nastavljen nakon više od godinu

Djilas: Većina će glasati protiv vlasti, sve zavisi od izlaznosti/Tadić (SDS): Formirati demokratsku uniju

Moskva: Razgovori Lavrova u Srbiji u duhu strateškog partnerstva

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button