glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu4 autoput1 skoplje1_3
protest11 vetrenjace Knez-Mihajlova migranti8888 futsal 7 djokovic000000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Šef grčke diplomatije pozvao Skoplje da saopšti novo ime države

izvor: agencije  foto:                                                                                 06.02.2018  

gre-mak

 Šef grčke diplomatije pozvao Skoplje da saopšti novo ime države

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas pozvao je danas Skoplje da, kako je rekao, konačno izađe i javno kaže kako će glasiti novo ime Makedonije, kao i da torazjasnigrađanima.

Kocijas je u intervjuu za Evronjuz rekao da Atina već priprema teren da građani Grčke prihvate to, inače, složeno ime, ali da ne vidi da se to čini i na drugoj strani.

"Grčka vlada je preuzela odgovornost da javno kaže da želi promenu imena i da prihvata da se u novom imenu nađe i reč ''Makedonija''. Sada očekujemo od Skoplja da konačno izađe i javno kaže šta će u tom imenu biti ''prezime'' i da isto tako to objasni svojim građanima", rekao je Kocijas.

On je izrazio zabrinutost zbog toga što, kako je rekao, druga strane ne radi na tome da javno mnjenje pripremi za novo ime.

Što se tiče samog imena, Kocijasje rekao da grčka vlada preferira slovenačke nijanse u izgovoru novog imena.

VLADE MAKEDONIJE I GRČKE OSTAJU POSVEĆENE NOVOM IMENU


Vlade Makedonije i Grčke uložiće dalje napore i ostaće posvećene rešavanjudugogodišnjeg spora u vezi sa novim imenom Makedonije, uprkos protivljenjima nekih desničarskih krugova u Grčkoj i posle masovnog protesta održanog u nedelju u Atini.

Makedonska vlada, javljaju mediji u Skoplju, zatražila je dostojanstveno rešavanje otvorenih pitanja s Grčkom.

"Vlada je posvećena izgradnji poverenja sa Vladom Grčke, sa jasnim ciljem dostojanstvenog rešavanja otvorenih pitanja između dve susedne evropske zemlje, prenela je agencija MINA iz Atine.

Potpredsednik vlade za evropske poslove, Bujar Osmani, je komentarisao proteste u Atini rekavši da su oni deo javnog procesa, ali da to ne bi trebalo da utiče na razgovore o rešenju pitanja imena.

Kabinet premijera Alekisa Ciprasa je saopštio da je većina grčkih građana protest u Atini pratila na televiziji i da važna spoljnopolitička pitanja zemlje ne bi trebalo da se suočavaju sa netrpeljivošću i netolerancijom.

"Grčka vlada ne namerava da promeni svoju spoljnu politika. Spoljna politika se ne sprovodi sa mitinzima, a vladin plan ostaje na snazi", rekao je zvaničnig iz Ciprasove vlade, preneli su mediji.

I ministar inostranih poslova Grčke Nikos Kocijas je rekao da demonstracije neće promeniti tok grčke spoljne politike, a posebno rešenje pitanja imena Makedonije.

"Mirnom savešću i sa ostvornošću nastaviću da pregovaram za dobro moje domovine", napisao je Kocijas na svom Tviter nalogu sinoć.

Koalicioni partner u grčkoj vladi i ministar odbrane Panos Kamenos, koji je od prvog trenutka podržao protest, smatra da je "okupljanje pokazao dušu Grka".

Protest za "odbranu imena Makedonije" završen je čitanjem rezolucije, u kojoj organizatori traže od vlade da isključi svaku mogućnost da se u novom imenu severnog suseda nađe naziv Makedonija.

Rezoluciju su organizatori predali grčkom predsedniku, Prokopisu Pavlopoulosu.

On je juče rekao da je preduslov za pridruživanje NATO-u i EU rešenje imena na način koji bi isključio svaku mogućnost iredentizma.

 

 

Makedonsko-grčki Gordijev čvor

Makedonija traži dobru volju Grčke

Sastanak o predlogu Nimica trajao pet sati, Zaev optimista

Teško do nacionalnog konsenzusa o imenu

Pet predloga za novo ime Makedonije

Predsednik Makedonije odbio da potpiše Zakon o jezicima/Nimetz pregovaračima Makedonije i Grčke dao novi predlog

Dobro došli u Makedoniju — Mirë se vini në Maqedoni

Pregovori o imenu Makedonije u završnoj fazi – strah i od mogućih nemira

Atina negira da je postignut dogovor oko imena Makedonije

Atina od Skoplja očekuje preimenovanje aerodroma, ulica i trgova

Međunarodna istraga o Kumanovskoj grupi?

SDSM slavi pobedu, VMRO DPMNE ne priznaje izbore

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

Makedonija čeka drugi krug

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button