glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel juzni tok sud1
auto-put2 vucic-bec cerar11 oliver lajovic3 buboa

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Makedonsko-grčki Gordijev čvor

izvor: rse  foto: rfe                                                                                  02.02.2018  

skoplje1_3

Grčka i makedonska strana prenele su posredniku Ujedinjenih nacija Metjuu Nimicu svoje stavove oko njegovih ideja za prevazilaženje razlika u sporu o imenu države. Ministri spoljnih poslova obe zemlje, na neki način, su postavili i "crvene linije" u pregovorima.

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov je nakon susreta sa Nimicem rekao da identitet ne može biti predmet pregovora i da rešenja u sporu neće biti ukoliko se dođe do te tačke. Njegov grčki kolega Nikos Kocijas je najavio nacrt sporazuma o imenu i poručio da problem sadrži nekoliko pitanja kao što su: upotreba imena, identitet, jezik, trgovina, akronimi i simboli.

Profesor Nano Ružin, raniji ambasador Makedonije u NATO-u, kaže da je ovo faza pregovora u kojoj su obe strane već razgledale predloge i imaju stavove o tome šta je prihvatljivo a šta nije.

"Normalno, svaka od strana ima svoj nivo ispod kojeg ne može ići. To je razumljivo i iz iskustva znamo da je u pregovorima konačni dogovor uvek kompromis gde nijedna strana ne može biti sasvim zadovoljna. U svakom slučaju, mi smo na dobrom putu. Ja sam i dalje optimista i mislim da problem može biti rešen u veoma kratkom periodu", rekao je Ružin.

I posrednik Nimic je poručio da se stvari moraju odvijati brzo, da obe strane daju predloge i da se za neke od njih nađe rešenje. U narednih nekoliko meseci znaće se da li je ostvaren pravi napredak ili ne, smatra on.

U međuvremenu, šef grčke diplomatije Nikos Kocijas je izjavio da je uveren da će pitanje o imenu biti rešeno do juna, dodajući da je to u interesu Grčke i regiona.

"Neko mora rešiti ova pitanja. U životu je Aleksandar Veliki dokazao da trebamo preseći Gordijeve čvorove. U jednom trenutku, trebamo završiti sa takvim pitanjima", rekao je Kocijas u intervjuu za Rojters.

On je ponovio da sporazum koji će Grčka dostaviti Makedoniji neće biti tekst koji će sadržati samo grčke stavove, niti će biti završni dogovor, već dobar osnov na kome će moći da se počne saradnja.

Povodom protesta koji je najavljen za nedelju u Atini, Kocijas je rekao da su takvi skupovi znak demokratije i da ne znači da ljudi u obe zemlje koji se ne slažu sa dobrim kompromisom imaju loše namere.

slobodnaevropa.org

 

Makedonija traži dobru volju Grčke

Sastanak o predlogu Nimica trajao pet sati, Zaev optimista

Teško do nacionalnog konsenzusa o imenu

Pet predloga za novo ime Makedonije

Predsednik Makedonije odbio da potpiše Zakon o jezicima/Nimetz pregovaračima Makedonije i Grčke dao novi predlog

Dobro došli u Makedoniju — Mirë se vini në Maqedoni

Pregovori o imenu Makedonije u završnoj fazi – strah i od mogućih nemira

Atina negira da je postignut dogovor oko imena Makedonije

Atina od Skoplja očekuje preimenovanje aerodroma, ulica i trgova

Međunarodna istraga o Kumanovskoj grupi?

SDSM slavi pobedu, VMRO DPMNE ne priznaje izbore

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

Makedonija čeka drugi krug

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button