glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu88 sednica ivanovic88
skupstina6 jasenovac cerar11 Zagadjenje futsal navijaci

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Makedonija traži dobru volju Grčke

izvor: rse  foto: rfe                                                                                  31.01.2018  

makedonija444

Posrednik Ujedinjenih nacija u sporu između Makedonije i Grčke o imenu države Metju Nimic, koji od danas boravi u dvodnevnoj poseti Makedoniji, optimista je oko novih razgovora i njegovih predloga za ime. U Vladi Makedonije slažu se da je pravo vreme za rešenje.

Prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Nimic će se sutra sastati sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim i premijerom Zoranom Zaevim, a nakon razgovora sa šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, predviđeno je obraćanje medijima. Nakon toga, planirano je da se Nimic sastane i sa liderima VMRO DPMNE Hristijanom Mičkoskim i Demokratske unije za integraciju Alijem Ahmetijem.

Po dolasku u Makedoniju, Nimic je kratko izjavio da očekuje uspešnu posetu:

"Imali smo dobre sastanke u Atini. Nadam se da ćemo imati dobre susrete i ovde. Sa nestrpljenjem očekujem sastanke sa predstavnicima vlasti i drugim rukovodećim figurama", rekao je Nimic.

Portparol makedonske Vlade Mile Bošnjakovski s na današnjoj pres konferenciji složio sa očekivanjima medijatora - da je pravo vreme za rešenje:

"Više puta smo rekli da je sada pravo vreme za nalaženje rešenja. Postoji i politička volja i građenje odnosa sa Republikom Grčkom koji su na višem nivou", prokomentarisao je Bošnjakovski.

Nimic dolazi u Skoplje nakon dvodnevne posete Atini, gde se sastao sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom. Posle susreta,izjavio je da je vreme za donošenje odluka i da kod obe strane postoji volja za postizanje dogovora.

"Slušao sam veoma pažljivo ministra Kodzijasa i njegove kolege. Imaju neke ideje i one trebaju biti razmotrene. Sada ću čuti šta imaju u Skoplju. Zaista je vreme da dve strane konačno postignu saglasnost", istakao je Nimic.

Ministar Kocijas prethodno je, u intervjuu za grčku državnu televiziju, najavio da će Grčka sredinom februara dostaviti Makedoniji sporazum u četiri tačke, koje se odnose na predloge o imenu, iredentizmu, međunarodnim i regionalnim odnosima Makedonije i merama za pozitivnu agendu.

Na to je reagovalo makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova, ističući da javno saopštavanje krajnjih pozicija može smanjiti prostor za razgovore.

"Sa naše strane postoji dobra volja za uzajamno prihvatljivim rešenjem koje će poštovati interese, dostojanstvo i identitet oba naroda. Da bi došli do rešenja, biće neophodna dobra volja i druge strane", navodi se u saopštenju.

Nakon susreta sa Nimicem, Kocijas je pojasnio da taj sporazum neće biti "uzmi ili ostavi", već da će Makedonija imati mogućnost da interveniše svojim predlozima.

slobodnaevropa.org

 

Sastanak o predlogu Nimica trajao pet sati, Zaev optimista

Teško do nacionalnog konsenzusa o imenu

Pet predloga za novo ime Makedonije

Predsednik Makedonije odbio da potpiše Zakon o jezicima/Nimetz pregovaračima Makedonije i Grčke dao novi predlog

Dobro došli u Makedoniju — Mirë se vini në Maqedoni

Pregovori o imenu Makedonije u završnoj fazi – strah i od mogućih nemira

Atina negira da je postignut dogovor oko imena Makedonije

Atina od Skoplja očekuje preimenovanje aerodroma, ulica i trgova

Međunarodna istraga o Kumanovskoj grupi?

SDSM slavi pobedu, VMRO DPMNE ne priznaje izbore

Drugi krug lokalnih izbora u Makedoniji

Makedonija čeka drugi krug

Ko bi mogao da nasledi Gruevskog?/Zaev: Ne razmišljam o vanrednim parlamentarnim izborima

Zaev nakon pobede: Kraj ere lokalnih šerifa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button