glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

srpska dilema PASOS_ izbori 6
bijeljina1 joksimovic cg telefoni JAZZ-bg atrix rocesti

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Morbile prete i RS!

izvor: evn   foto:   vn                                                                                                             28.10.2017.

vakcinacija 

Nakon potvrđenih slučajeva epidemije morbila na Kosovu i pojedinačnih slučajeva u Kragujevcu od početka oktobra do danas, alarm za pojavu ove bolesti ponovo je upaljen i u Republici Srpskoj. Razlozi su jasni - zabrinjavajuće loš obuhvat vakcinom protiv ove bolesti.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske podsetili su da odziv na vakcinu MRP (protiv morbila, rubeola i zaušaka) iznosi tek 74 odsto, a u nekim opštinama i 50 odsto, što nije ni približno dovoljno kako bi se postigao željeni nivo kolektivnog imuniteta u ovom entitetu.

- To znači da je od ukupnog broja dece koja su u Republici Srpskoj trebala primiti prvu dozu MRP vakcine u 2016. godine, samo njih 74 odsto primilo. Iznenađujuće loše obuhvate imaju i Banjaluka - 51 odsto, Bijeljina - 58 odsto, te Istočno Sarajevo - 44 - izjavila je, za "Novosti", specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović.

Bolesnik od morbila, pojašnjava Aćimovićeva, u osetljivoj sredini zarazi od 12 do 18 osoba, pa je za sprečavanje epidemije morbila potrebno da kolektivni imunitet bude 94-95 odsto.

- Obuhvat od 74 odsto, kao i postojanje regija sa još nižim obuhvatom, znači da nemamo ni približno dobar kolektivni imunitet i da postoji mogućnost za izbijanje epidemije morbila, rubeola ili parotitisa. Obuhvat vakcinacijom protiv svih ostalih zaraznih bolesti je zadovoljavajući i iznosi od 80 do 90 odsto. Nevakcinisana deca imaju 35 odsto veću verovatnoću da obole od malih boginja u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake. Kada se javi epidemija među nevakcinisanom populacijom raste rizik od obolevanja i manjeg broja vakcinisanih građana. Male boginje mogu dovesti do upale pluća, upale mozga, slepila, ili čak do smrtnog ishoda.

- Problem koji dodatno zbunjuje roditelje nevakcinisane dece je nedostatak adekvatne edukacije u tom smislu - kaže Banjalučanka Brankica Spasenić.

- Imam dvoje dece i redovno sam ih vakcinisala, pa su tako primila i MMR, odnosno MRP vakcinu. Ipak, smatram da bi nadležni trebalo više da rade na detaljnom informisanju roditelja o vrsti vakcina, njihovoj važnosti, načinu nabavke i kvalitetu, što ranijih godina nije bio slučaj. Tako bi se izbegle paušalne procene tih istih roditelja koji u nedostatku adekvatnog informisanja često donose, iz straha, odluku da uopšte ne vakcinišu svoju decu - rekla je, za "Novosti", Spasenićeva.

"NEPRIHVATLjIVA TRAGEDIJA"

Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je u poslednjih godinu dana od morbila u Evropi umrlo 35 ljudi. Ovi smrtni slučajevi koji su mogli biti sprečeni vakcinacijom opisani su kao neprihvatljiva tragedija.

Morbile, rubeole i zauške su bolesti koje izazivaju virusi i protiv njih nema efikasnog leka, a u određenom broju slučajeva mogu izazvati vrlo teške posledice kod obolelih.

novosti.rs

 

 

Autoput do Sarajeva: Konsenzus povezuje Tuzlu i Bijeljinu

Odbačena krivična prijava Majki Srebrenice protiv Milorada Dodika/Dodik: Ovo nije sultanat, niti će ikada biti

Parlament RS usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti/Salkić: Odluka je neustavna

Dodikov vojni model neutralnosti

Dodik traži produženje roka za održavanje referenduma

Od EBRD za auto-put kroz Srpsku 70 miliona KM

Dodik plaća novcem Vlade Srbije

Cela Bosna za istim stolom?

Dodik : Srbi da izadju iz institucija tužilaštva/Bratunac: Sramota do neba/ Majke Srebrenice: Ima božije pravde, jer Orić nije kriv

RS još bez glavnog revizora

Dodik: Ne propustiti nijedan trenutak da obezbedimo status/Mene tuže, a "Njujork tajms" ne

Narod da sazna šta se dešava u RS

Opoziciona 'Skupština naroda' u Banjaluci

Ivanić: Znao sam da referendum neće biti sproveden/ Dodik: Sve Ivanićeve odluke su bile štetne po državu i narod

Zemlja audija i bijede

Ni Dodik nije za referendum

Tenzije u RS: Opozicija i dalje preti blokadom!

Vlastima prete nove kritike sa Zapada

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button