glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

eu5 PASOS_ agrokor
msp1 eu4 vakcinacija emir1 solotnik4 rocesti

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

RS u izveštaju SBUN: SDA pretvara BIH u utočište džihadista

izvor: agencije  foto: vn                                                                                                             29.10.2017.

Vladu-Republike-Srps 

Vlada Republike Srpske je, uoči debate o BiH, Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija uputila izveštaj u kome upozorava na subverziju dejtonskog sistema, potrebu za reformama u pravosudnom sistemu BiH, nelegalnom pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, ali i sve većoj pretnji od islamskog ekstremizma, na koju upozorava i veliki broj evropskih lidera.

Kako se navodi, u izveštaju se podseća na sve veću zabrinutost zbog sve ozbiljnijih pretnji koju predstavljaju džihadisti u BiH, prenosi RTRS.

"Bojazan zbog pretvaranja BiH u utocište terorista sve su prisutnije među evropskim zvaničnicima i novinarima. Stranka demokratske akcije (SdA) je pomogla da se BiH pretvori u sigurno utočište džihadista, koji prete BiH, Evropi i ostatku sveta. dosledno svojoj islamističkoj ideologiji, SdA je tokom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavila da održava tesne veze sa radikalnim islamistima", piše u Izveštaju.

Vlada RS je navela u izveštaju da ostaje opredeljena za BiH sa dejtonskim uređenjem, ali ističe da se, nakon stupanja na snagu dejtonskog sporazuma, "krajnje decentralizovana politička struktura BiH, definisana Ustavom BiH, našla na udaru SdA i drugih bošnjackih politickih stranaka i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici".

"Postepeno i protivpravno zamenjivali su dejtonsku strukturu disfunkcionalnom decentralizovanom državom", navedeno je u Izveštaju.

Kako piše, visoki predstavnik je godinama pribegavao nezakonitim odlukama i prisili, sprovodeći plan SdA i drugih bošnjackih političkih stranaka da se vlast centralizuje.

"Kako su poslednjih godina tzv. bonska ovlašćenja visokog predstavnika bivala diskreditovana i korišćena u sve manjoj meri, SdA je počela da koristi svoju dominaciju u institucijama BiH - koje su često formirane protivpravno, odlukama i prisilom, da dodatno uruše autonomiju dva entiteta koja je garantovana dejtonskim sporazumom", naglašeno je u dokumentu.

Navodi se i da Ustavni sud BiH mora biti reformisan, tako da strana sudijska mesta budu ukinuta ukoliko BiH želi da vrati vladavinu prava i spreči dalje protivpravno podrivanje dejtonskog sporazuma.

"Legitimitet Ustavnog suda podriva prisustvo stranih sudija, odsustvo nezavisnosti suda i savezništvo stranih i bošnjackih sudija koji deluju kao politički instrumenti visokog predstavnika i SdA", navodi se u dokumentu.

Ističe se i da su institucije pravosuđa na nivou BiH, još jedan politički instrument koji se koristi za podrivanje dejtona, i kao takve uzrok nestabilnosti.

"Sud BiH i Tužilaštvo BiH su dve institucije na nivou BiH koje SdA koristi za ostvarenje svog politickog programa. Tužilaštvo BiH već dugo donosi odluke o istragama i procesuiranju ne na osnovu pravde, nego politike", piše u dokumentu.

U delu Izveštaja koji se odnosi na evropske integracije i reformske procese navedeno je da nivo BiH opstruiše sprovodenje Reformske agende.

"Republika Srpska nastavila je da dokazuje svoju opredeljenost za evropske integracije BiH ispunjavanjem svih svojih obaveza iz Reformske agende. Nažalost, institucije na nivou BiH nisu ispunile svoje obaveze", piše u dokumentu.

U izveštaju se od međunarodne zajednice traži da poštuje dejtonski sporazum i suverenitet BiH, između ostalog, i zatvaranjem Kancelarije visokog predstavnika čije je postojanje nespojivo sa suverenitetom BiH i njenim članstvom u Evropskoj uniji.

 

 

Morbile prete i RS!

Autoput do Sarajeva: Konsenzus povezuje Tuzlu i Bijeljinu

Odbačena krivična prijava Majki Srebrenice protiv Milorada Dodika/Dodik: Ovo nije sultanat, niti će ikada biti

Parlament RS usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti/Salkić: Odluka je neustavna

Dodikov vojni model neutralnosti

Dodik traži produženje roka za održavanje referenduma

Od EBRD za auto-put kroz Srpsku 70 miliona KM

Dodik plaća novcem Vlade Srbije

Cela Bosna za istim stolom?

Dodik : Srbi da izadju iz institucija tužilaštva/Bratunac: Sramota do neba/ Majke Srebrenice: Ima božije pravde, jer Orić nije kriv

RS još bez glavnog revizora

Dodik: Ne propustiti nijedan trenutak da obezbedimo status/Mene tuže, a "Njujork tajms" ne

Narod da sazna šta se dešava u RS

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button